Google+:n kävijämäärä romahti jo syyskuussa – Jaiku ja Buzz lopetetaan

Kirjoitin kuukausi sitten, miten Google+-palvelun kävijämäärä oli käynyt pohjalla, mutta lähti nopeaan kasvuun, kun palvelu julkaistiin.

Olen seurannut Google+:n kävijämäärän osuutta Alexa.com-palvelussa. Viime viikon loppupuolelle asti lukema oli nousussa ollen maksimissaan n. 7,15%. Tänään ja eilen se on ollut nopeassa pudotuksessa, nyt 6,39%. Nämä lukemat ovat kuitenkin (ilmeisesti) kuukauden keskiarvoja, eli laahaavat kuukauden perässä.

Todellisuudessa Google+:n käyttäjämäärän huippu on siis nähty jo kuukausi sitten. Ja löysinkin lopulta tilaston, jossa näkyy sekä nopea kasvu, huippu 22.9.2011 sekä sitä seurannut nopea lasku:

Kyse on indeksiluvuista, jossa 100%:n kohta on huippupäivässä 22.9.2011. Sen jälkeen Google+:n kävijämäärä on laskenut pahimmillaan yli 70% huipusta (9.10.).

Tämän päivän lukemaa en ole löytänyt, mutta laskua on todennäköisesti tullut viimeisen puolentoistaviikon aikana lisää.

Google+:n käyttäjämäärä on ollut todellista vuoristorataa. Mutta lasku ei ole yllätys, sillä samanlainen lasku nähtiin rajoitetun julkaisun jälkeen elokuussa. Syyskuun kävijämäärän nousu johtui siitä, että palvelu avattiin kaikille 20.9., mikä toi uusia käyttäjiä.

Ennustin itse, että uusi lasku nähtäisiin vasta marraskuussa, mutta se tapahtuikin alle viikko palvelun avaamisen jälkeen. Tämä oli yllätys, että alamäkin alkoi näin nopeasti.

Googlella epäonnistumisten ketju

Olen ollut alusta asti sitä mieltä, että Google+ tarjoaa liian vähän uutta ja aivan liian myöhään. Käyttäjä @Hulluliini tiivisti olennaisen Twitterissä:

Mulle tuli someähky, Twitterin ja Facebookin lisäksi ei jaksa enää kolmatta, ja liian vaivalloista vaihtaa toiseen.

Facebook on ollut yhteisöpalvelujen numero ykkönen vuosia. Tänä aikana Google ei ole onnistunut tarjoamaan Facebookille todellista kilpailijaa monista yrityksistä huolimatta. Googlen yhteisöpalvelujen epäonnistumisten sarja vain jatkuu: Buzz, Wave ja nyt sitten Google+. Ja listaan voisi lisätä monia muitakin.

Jaiku olisi ollut todellinen mahdollisuus – vuonna 2007 

Jos katsotaan pari vuotta kauemmaksi menneisyyteen, niin Google menetti pelin suurin piirtein siinä vaiheessa, kun se osti suomalaisen Jaikun neljä vuotta sitten, eikä panostanut sen kehitykseen, vaan antoi Jaikun näivettyä. Vuonna 2007 ”peli” oli täysin auki ja Jaiku oli todellinen mahdollisuus – vähintäänkin se olisi Googlen kohtuullisella panostuksella kilpaillut Twitterin kanssa. Tämä oli yleinen käsitys silloin, mutta Google laittoikin Jaiku-miehet tekemään jotain ihan muuta. Giganttinen virhe, jos minulta kysytään.

Jaiku lopetetaan yhdessä Buzzin kanssa ensi tammikuussa. Jaikun suomalaiskäyttäjien jäähyväiset ovat menossa. Samalla saa päätöksensä merkittävä luku suomalaista sosiaalisen median historiaa.

Nähtäväksi jää, milloin Google ”putsaa pöydältä” myös plussan. Joskus siellä ollaan uskomattoman sokeita, mutta tässä tapauksessa johtopäätösten tekeminen pitäisi olla helppoa.

10 vastausta artikkeliin “Google+:n kävijämäärä romahti jo syyskuussa – Jaiku ja Buzz lopetetaan

  1. Ei niitä käyttäjiä viellä ole tarkoituskaan olla.

    Google+ tarina on vasta alussa ja se on vielä täysin keskeneräinen. Google+ kehittäjätiimi on sanonut kokoajan että kävijöitä on alkuvaiheessa ollut odotettua enemmän ja suunnitellusta kokonaisuudesta on julkaistu vasta murto osa. Google pelaa nimenomaan pitkää peliä ja on selvää että kaikki ei tapahdu yhdellä rysäyksellä.

    Suuria muutoksia ja innovaatioita on tulossa. Kaikki Googlen tuotteet tullaan integroimaan yhdeksi ja Google+ on ”sosiaalinen liima” niiden välissä. Tulevaisuudessa ei tule siis olemaan erikseen docs, calendar, reader, search, plus vaan kaikki tulee olemaan yksi = Google. Kun Googlen hakukoneeseen lisätään soiaalisuus niin mielestäni voisi sanoa että tämä on suurimpia muutoksia internetin rakenteessa pitkään aikaan.

    Käyttäjiä tai ei niin Google+ ei ole katoamassa mihinkään sillä siitä tulee koko googlen ydin ja on jo täysin sisäänrakennettu myös uuteen android mobiilikäyttöjärjestelmään.

    Näin ymmärsin ainakin katsottuani nämä viimeisimmät kuulumiset Google+ kehittäjiltä: http://www.youtube.com/watch?v=w0XS-9obKPM

  2. Hmm… Tässä ehkä kannattaisi ottaa huomioon sellainen asia, että Chitikan tilastot koskevat vain ja ainoastaan julkisia postauksia. Yhä enenevässä määrin ovat Plussaajat alkaneet viestiä ’Piirien’ kesken eivätkä nämä näy ollenkaan missään muissa tilastoissa kuin Googlen omissa.
    Tämäkin statistiikka on maailmalla torpattu jo moneen kertaan täysin epäluotettavana.

    ”Google menetti pelin suurin piirtein siinä vaiheessa, kun se osti suomalaisen Jaikun neljä vuotta sitten, eikä panostanut sen kehitykseen, vaan antoi Jaikun näivettyä.”

    Google on siis mielestäsi menettänyt pelin kun ei kehittänyt jotain suomalaisten pikkupiirien leikkikehää? Nyt kyllä hymyilyttää. 🙂

    On aivan turhaa vielä viettää Google+:n hautajaisia, vaan pitäisi ehkä selvittää taustoja hieman tarkemmin.

  3. saa nähdä miten käy: Eli kahden peräkkäisen ja varsinkin tämän jälkimmäisen uskomattoman nopean romahduksen jälkeen, olet edelleen valmis vannomaan tulevan menestyksen nimiin? Hypetys on hypetystä.

    Jaana: Jos luit kirjoitukseni, niin Alexa.com on vahvistamassa Chitikan tilastojen näyttämän kehityksen. Compete.com:issa muutos näkyy ensi kuussa, kun julkaistaan lokakuun lukema. Ennakoin myös elokuun pudotuksen oikein, joten usko pois. 😉

    Luonnollisesti kaikki tilastot ”kumotaan” netissä jonkun toimesta, mutta tässä alkaa näyttöä olemaan jo enemmän kuin tarpeeksi. Olen ennenkin törmännyt selitykseen, että ”käyttäjät oppivat käyttämään suljettuja piirejä” (sehän oli elokuun pudotukselle tarjottu selitys, ei syyskuun, joten argumenttisi on vanhentunut), mutta myönnä pois, että se on aika heppoinen selitys nopealle pudotukselle ja ylipäätään some-palvelujen käyttötavat muuttuvat hitaasti, eivät nopeasti.

    Google+:n ulkopuolella käyttäjien kommentit tukevat tilastojen näyttämää kehitystä. Hulluliinin tweetti yllä on vain yksi lukuisista, mutta tiivistää olennaisen.

    Laita toki linkit kirjoituksiin, joissa mielestäsi torpataan Chitikan tilasto millään tavalla uskottavasti, niin voin katsoa ne.

    Sitten Jaikusta. Sinunkin kannattaisi perehtyä taustoihin ennen tuollaisia kommentteja… Vuonna 2007 Jaiku ei ollut pelkästään suomalaisten leikkikehä, vaan palvelu, joka noteerattiin laajasti Twitterin kilpailijana (jutut löytyvät edelleen googlettamalla ”Jaiku vs Twitter”). _Ja Google osti sen juuri siksi._

    Vuonna 2007 Googlella oli siis lupaava tuore palvelu, joka herätti huomiota, mutta he eivät panostaneet siihen. Silloin Facebookin käyttäjämäärä oli n. 50 miljoonaa. Nyt Facebookilla on yli 750 milj. käyttäjää ja Google aloitti Google+:n kanssa nollasta – palvelulla, joka ei paljonkaan poikennut perustoiminnoiltaan Jaikusta, jossa oli myös toimiva API, jota plussasta ei löydy vieläkään. Panostamalla vuodesta 2007 lähtien Jaikuun Googlella olisi nyt jotakin paljon enemmän kuin Google+, eikä Facebookilla olisi 750 milj. käyttäjän etumatkaa.

    Ymmärsitkö nyt pointtini?

  4. Kävin katsomassa Jaikua nyt eka kertaa, myönnän, en ollut siitä oikein ennen kuullutkaan. Sehän on kuin Twitterin toisinto? Google+ taas on kaukana siitä. Luin useita artikkeleita aiheesta, myös Engeströmin haastatteluja. Jaikua näköjään kehitettiin vuoteen 2009 saakka mutta se ei ilmeisesti vastannut odotuksia, vaan Twitter vei käyttäjät.

    Aika näyttää miten Plussalle käy, mutta en usko ollenkaan noihin kaatumisteorioihin. Googlella on hyvin suuria suunnitelmia integroida Google+ osaksi kaikkia heidän palvelujaan joita toteutetaan hitaalla aikataululla, heillä ei asian suhteen ole kiire kuten Vic Gundotra on sanonut.

    MySpacesta käyttäjät siirtyivät aikoinaan Facebookiin, mielenkiintoista nähdä mitä tapahtuu tulevaisuudessa. Facen ja Plussan keskinäinen kilpailu ei ole ollenkaan huono asia, kumpikin platformi kehittyy eteenpäin ja käyttäjäystävällisemmäksi.
    Hieno asia jos jollekulle nämä kaksi (Twitter ja Face, kuten ’Hulluliini’? mainitsee) riittävät sosiaalisen median tarpeen tyydyttämiseen. Itse olen jo melkein hyljännyt molemmat sillä en ole ennen kokenut samanlaista yhteisöllisyyttä ja ilmaisun vapautta sekä muotoa kuin Google+:ssa. Postausten korkeasta tasosta puhumattakaan.

    Eli toisaalta ihan hyvä jos ’Be-Square’ ja pekoniaamiainen -tasoiset viestit jäävätkin muualle. Different strokes for different folks.

  5. Jaana: Jaikua kehitettiin tasan siihen asti, kun Google osti sen syksyllä 2007. Käyttäjät jättivät palvelun vähitellen, kun tekniset ongelmat alkoivat Googlen oston seurauksena, mutta siihen asti Jaikua pidettiin teknisesti kehittyneempänä ja toimivampana kuin Twitteriä. Luonnollisesti se on jo vuonna 2011 vanhentunut, vaikka yllättävän hyvä se on vieläkin. 🙂

    Virallisesti kehitys lopetettiin vasta 2009 – siihen asti Engeström ja kumppanit olivat saaneet käyttää Jaikuun pari työtuntia viikossa (1%:n harrasteprojektina), mikä käytännössä tarkoitti lähdekoodien julkaisua ja palvelun pitämistä pystyssä.

  6. ”saa nähdä miten käy: Eli kahden peräkkäisen ja varsinkin tämän jälkimmäisen uskomattoman nopean romahduksen jälkeen, olet edelleen valmis vannomaan tulevan menestyksen nimiin? Hypetys on hypetystä.”

    Google+ kehittäjätiimi on sanonut että Google+ suunnitellusta kokonaisuudesta on julkaistu vasta pienen pieni osa. Jos ymmärsin tämän oikein niin on tärkeää ymmärtää että tämänhetkinen ”Google+” on täysin keskeneräinen ja tämänhetkisen version perusteella ei pitäisi sanoa vielä mitään. Mielestäni näin varhaisessa vaiheessa keskeneräisen beta tuotteen kanssa ei pitäisi edes laskea kävijämääriä saati sitten verrata vuosien etumatkan omaavaan Facebookkiin (jolla ei ensimmäisten kuukausien jälkeen ollut unelmissakaan 40miljonaa käyttäjää). Tällaiset asiat eivät lähde lentämään räjähdysmäisesti vaan pikkuhiljaa. Ei facebookinkaan menestys tullut yhdessä yössä.

    En nyt lähde vannomaan tulevan menestyksen nimiin mutta rupean katsomaan lukuja vasta kun Googlella on jotain valmiina.

    1. Olet siinä mielessä oikeassa, että luonnollisesti tällä hetkellä ei voida arvioida muuta kuin tätä hetkeä. Tulevaisuuden (erittäin epäselvät) suunnitelmat saattavat lämmittää Googlen osakesijoittajia, mutta eivät G+:n käyttäjiä.

  7. Mielenkiintoista. Minulla on sellainen mutu-tuntuma, että erittäin innostuneen G+-alun jälkeen tilanne olisi siellä ”tasaantumassa” – samankaltainen aloitus FB:n ja G+:n puolella saattaa saada ensimmäisessä paljon enemmän huomiota. Toki viestien linja on jo monilla muodostunut erilaiseksi.

    Kärsin itse vahvasta some-väsymyksestä, mikä vaikuttaa omiin tulkintoihin ja tarkasteluun. En juuri nyt jaksa nähdä kovin paljoa vaivaa Google+:n käytön miettimisessä, mutta näen siinä potentiaalia ja hyvin jaikumaisia vahvuuksia.

    1. Heikki: Varmaan se onkin noin, että ”romahduksen” jälkeen Google+:aan on jäänyt vähän pienempi pysyvä käyttäjäjoukko (/määrä). Kyllähän moni on ilmoittautunutkin kuuluvansa siihen. 🙂

      Twitterin puolella keskustelussa nousi esiin G+:n oman ”seuraajajoukon” hahmottamisen vaikeus. Vastaukseni tässä venyi niin pitkäksi, että julkaisin siitä uuden kirjoituksen, kts. https://harto.wordpress.com/2011/10/26/google-vesitti-sosiaalisten-verkostojen-perusidean/

Jätä kommentti