Google+ kävi jo pohjalla, mutta nousee taas

26syys11

On eräs tilasto, jota seuraamalla pysyy koko ajan kärryllä, mihin suuntaan Google+ on menossa. Se on Alexa.com-palvelussa ja siinä näkyy, miten google.com-verkkotunnuksen käynnit jakaantuvat eri alidomaineille. Tässä muutama lukema, miten Google plussan osuus on vaihdellut ja laskenut koko google.com:in kävijämäärästä:

 • 1.8.2011: 2,89%
 • 10.8.2011: 2,92%
 • 16.8.2011: 2,55%
 • 23.8.2011: 2,11%
 • 1.9.2011: 1,82%
 • 12.9.2011: 1,5%

Seurasin lukemaa tiiviisti elokuun lopun ajan ja osa lukemista on täältä. Google+:n lasku oli mukana myös edellisessä some-katsauksessani. Siksi osasin odottaa, että Google+:n kävijämäärä romahtaisi totaalisesti, kun Compete.com-seurantapalvelu päivitti esille elokuun kävijätilastot. Ja niin todella tapahtui: Google plussasta oli hävinnyt USA:ssa 2 miljoonaa 5 miljoonasta käyttäjästä eli peräti 40%:

”Tiedotin” tästä Twitterissä ja Google+:ssa. MikroPC ja myöhemmin Tietoviikko uutisoivat aiheesta.

Googlella on luonnollisesti oltu hyvin hereillä. Palvelu avattiin julkisesti kaikille kiinnostuneille 21.9.2011. Syy on selvä: kun miljoonat lähtivät pois, ei ollut enää syytä pitää ovia kiinni.

Toisaalta kyse oli ja ON Google plussan kohtalonhetkistä: joko palvelu saadaan pysyvästi kasvu-uralle tai sen peli on pelattu. Jotkut vielä muistavat, miten kävi Googlen aiemmille sosiaalisen median palveluille: Buzzille, Wavelle ja Googlen ostamalle Jaikulle. Googlen ”track record” on some-palveluissa pelottavan huono.

Ainakin hetkellisesti Google+ näyttää saavuttaneen tavoitteensa. Google plussan kävijämäärä on yli kolminkertaistunut alle kahdessa viikossa, sillä se kerää tällä hetkellä peräti 5,8% kaikista google.com:in kävijöistä:

Mutta. Minun silmissäni ”käyttäjät ovat jo äänestäneet”. Google+ ei kelvannut ensin mukaan päässeille propellihatuille, enkä näe yhtään syytä, miksi myöhemmin mukaan tulleet käyttäjät ”äänestäisivät” toisin. Massoja on vielä vaikeampi miellyttää kuin kokeilunhaluisia edelläkävijöitä.

Ensi kuussa Google+:lla lienee Compete.com:in tilastoissa 5-10 miljoonaa käyttäjää, mutta uusi lasku nähdään taas arviolta marraskuussa. Tällä välin media repii otsikoita Google+:n uudesta noususta.

Loppujen lopuksi ensivaikutelma osoittautuu kuitenkin ratkaisevaksi. Vuoden päästä emme muista koko plussaa. Sille käynee siis samalla tavalla kuin Diasporalle, josta kohistiin vuosi takaperin.

P.S. Todellinen iso uutinen on, kun Facebook ylittää kävijämäärältään koko Google.com:in kävijämäärän. Se on kehityksen varsinainen kulku kaikkien näiden otsikoiden takana.

P.P.S. Facebookilla on siis noin 760 miljoona käyttäjää ja kasvuvauhti on pikemminkin nopeutunut kuin hidastunut. Miljardin ylitys nähdään luultavasti ensi vuonna. Facebookin käyttö kasvaa nopeasti sellaisissa maissa kuin Japani, Intia, Thaimaa, Vietnam… Kiinaan Facebook on vasta pääsemässä.6 Responses to “Google+ kävi jo pohjalla, mutta nousee taas”

 1. Näkisin G+:n tulevaisuuden paljon myönteisempänä. Palvelun erinomainen piirre on se, että palvelussa ei tarvitse olla ”kaveri”, jotta voisi esimerkiksi käydä asiantuntijoiden kanssa järkevää keskustelua. Se onnistuu näin yhdistämään Twitterin täyden avoimuuden ja Facebookin suljetut piirit. Myös mahdollisuus yksityisyyden rajojen määrittelyyn on jo lähtökohtaisesti toista luokkaa kuin Facebookissa.

  Ei näillä ominaisuuksilla Facebookia tapeta, mutta voidaan luoda tärkeä ja toimiva sosiaalisen median alusta.

 2. 2 jaakko åhlfors

  Näitä artikkeleita jonkinverran luettuani olen saanut sen käsityksen että gmail, accounts, docs, flights, wallet, drive, youtube, maps ymsyms tullaan kaikki yhdistämään yhdeksi google+ palveluun.

  Taisi Google tehdä virheen päästäessään niin paljon porukkaa sisään ”closed field trial” vaiheessa, koska nyt vaikuttaa siltä että ihmiset luulevat jo nähneensä mistä plussassa on kyse. Veikkaanpa että vuoden kuluttua kun kaikki on integroitu yhdeksi ja uudet innovaatiot lisätty niin koko palvelu on aivan erilainen. Nyt on vasta kokeiltu perusrunkoa testikäyttäjillä.

  Jossainvaiheessa myös uutisoitiin Google+ käytön laskeneen 40% julkisten kirjoitusten perusteella vaikka sehän tarkoittaa vaan että ihmiset ovat oppineet käyttämään piirejä eivätkä enään kirjoittele julkisesti 🙂

  Saa nähdä mitä tapahtuu…Facebookin uudistukset ovat ehkä menneet vähän liian pitkälle ja veikkaan että monet kokevat uuden ilmeen liian hankalaksi käyttää. Myös aikajana toiminto saattaa yllättää monet peruskäyttäjät jotka eivät ole tajunneet että kaikki vanhat tiedot on siellä jossain 🙂

 3. 3 Harto

  Kiitos kommenteista. Pidän itse paljon Google+:sasta, mutta ratkaisevaa ei näytä olevan ominaisuudet, vaan se, missä kaverit ovat (Facebookissa). Todella moni tykkää Twitteristäkin – minäkin enemmän kuin plussasta – mutta siitä huolimatta se on kääpiö verrattuna Facebookiin.

  Mitä tulee väitteeseen, että ”sehän tarkoittaa vaan että ihmiset ovat oppineet käyttämään piirejä”, niin se on jonkun jossain tokaisema mielipide. Kyllä kai luonnollisempi selitys on, että Compete.com:in tilastonkin mukaan (yllä) käyttäjien määrä väheni samaan aikaan 40% kuin viestitkin vähenivät.

  Saa tosiaan nähdä, miten käy. Mitä tulee Google+:n integrointiin muihin palveluihin, niin samaa puhuttiin sekä Buzzin että Waven yhteydessä. En usko, että Google on muuttunut niistä päivistä… Toiseksi siellä vedetään lopulliset johtopäätökset palvelun osalta (on jo vedetty?) ennen kuin laajaa integrointia viedään käytäntöön.

  • En voi valitettavasti kirjoittaa kovinkaan vakavasti otettua vertailua G+:n ja Facebookin välillä, koska olen selvinnyt sosiaalisesta mediasta ilman FB-tunnusta. Nyt uskallan tunnustaa, että yksi syy on etten löytäisi sieltä kuin kaksi ystävää. Ja se olisi noloa, on parempi olla poissa kuin julkistaa yksinäisyytensä.

   G+:ssa pidän samoista ominaisuuksista kuin mitä Mika ylempänä mainitsee. Todellakin voi vapaasti poimia niitä henkilöitä, joiden keskusteluja haluaa seurata. Eikä tarvitse häpeillen pelätä, että ”suostuukohan tuo olee mun kaa”. Hauska huomata, että vastavuoroisia linkityksiä silti syntyy.

   Ehkä eniten pelkään G+:ssa sitä, että kun seurattavia on sata/satoja, niin kuinka sitä tulvaa jaksaa enää seuloa. Olen jo nyt poistellut sellaisia, jotka kirjoittavat paljon mutta sisältö tuntuu itselle merkityksettömältä. Piirit – niinpä niin, mutta kuka niitä jaksaa selata monta kertaa päivässä.

   Aika näyttää.

 4. 5 Kai Wallin

  Juuri nyt Google+ osoittaa hyödyllisyytensä, kun tapahtuu useita dramaattisia uutistapahtumia. Google+ on enemmän kuin sosiaalinen media. Sen hakukentällä löytyy mm. ROSAT satelliitin putoamisesta uutisointia ja Gaddafin kiinniottokin oli nopeahkosti omissa piireissäni tiedossa. Testasin kaikki tunnetuimmat sosiaaliset mediat. Google+ on kaikkein avoimimmin ja nopeimmin kenen tahansa hyödynnettävissä. Ei tarvita kirjautumista. Useita olennaisia kansainvälisiä musiikkialan artisteja omaa jo viralliset Google+ profiilit. Siellä tulee vietettyä jo tuntikausia. Keskustelut eivät ole äärioikeistolaista vihanlietsontaa kuten valtamedioitten keskustelupalstoilla. Asiallinen ja yleishyödyllinen paikka olla avoimesti. 18 vuoden ikäraja luonnollisesti rajaa käyttäjäkuntaa mutta tässä vaiheessa hyvä ettei siellä ole kaikenlaista hörhöä vielä. Ehtii hyötyä siitä ennenkuin Google laittaa turvasysteemit ja päästää alle 18 vuotiaita sinne, jolloin voi tulla lieveilmiötä, kuten Facebookissa ja varsinkin My Spacen kohdalla.


 1. 1 Google+:n kävijämäärä romahti jo syyskuussa – Jaiku lopetetaan « LEHMÄTKIN LENTÄIS

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: