Archive for the ‘tietosuoja-asetus (GDPR)’ Category

Kävin eilen Jyväskylän yliopistolla pitämässä koulutuksen EU:n yleisestä tietosuoja-asetuksesta. Kohderyhmänä oli alueen opetuksen järjestäjät ja opettajat. Avaa esitys SlideSharessa Valitettavasti Tietosuojavaltuutetun toimisto uudisti eilen nettisivunsa ja jätti siirtämättä suurimman osan GDPR-ohjeista uudelle sivustolle. Tämän vuoksi useat esityksessä olevat linkit eivät toimi. Mielestäni aika paha moka heiltä. Huomattavasti pienemmilläkin sivustoilla tehdään uudelleenohjaussuunnitelmat ja sisältöjen siirrot kuntoon […]


Aiempi kirjoitukseni WhatsAppin uudesta 16 vuoden ikärajasta on saanut somekeskusteluissa monenlaisia reaktioita. Jotkut ovat sitä myös kyseenalaistaneet, mikä pakotti minut miettimään kantani ja niiden perustelut vielä kerran uudestaan läpi. Olen käynyt alla olevat asiat läpi sekä moraalin että lain kannalta. Varmistin käsitysteni oikeellisuuden kahdelta eri asianajajalta. Nyt uskallan puhua ja kirjoittaa tästä vielä hivenen varmemmin […]


Pidin tänään Suomen eOppimiskeskuksen järjestämässä koulutuksessa luennon oppimisanalyytikasta EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen kannalta. Esitykseni koostui GDPR:n perusteista (rekisterit, rekisterinpitäjän velvollisuudet, oikeusperusteet henkilötietojen käsittelylle jne.) sekä varsinaisesta oppimisanalytiikkaan liittyvästä osasta. Avaa esitys SlideSharessa GDPR:n kannalta oppimisanalytiikka jakaantuu kahteen osaan sen mukaan, milloin henkilötietojen käsittelyyn tarvitaan rekisteröidyn suostumus tai sopimus, ja milloin oikeusperusteeksi riittää rekisterinpitäjän kuten opetuksen järjestäjän […]


Kävin eilen Rovaniemellä pitämässä koulutuksen kaupungin varhaiskasvatuksen työntekijöille osana ”Turvallisesti ja tiedostaen verkossa ja sosiaalisessa mediassa.” -koulutuspäivää. Oma osuuteni oli kolmetuntinen, mikä käsitti tekijänoikeudet, tietosuojan ja tietoturvan. Alla esitykset. Avaa esitys SlideSharessa Avaa esitys SlideSharessa Avaa esitys SlideSharessa


Nyt tiedetään jo varmasti, että Facebook-testeillä saatuja tietoja on käytetty Cambridge Analytica -yrityksen toimesta Donald Trumpin vaalikampanjassa niin sanottuun vaalivaikuttamiseen. Facebook-datan ja profiloinnin perusteella tiedettiin, ketkä olivat todennäköisesti kenenkin ehdokkaan kannattajia, ja sen mukaan kohdistettiin mm. vaalimainontaa ja valeuutisia Facebook-käyttäjille. Koko juttu ei olisi ollut mahdollinen, jos Facebook-käyttäjät eivät olisi itse sallineet käyttäjätietojensa siirtoa Facebook-sovelluksille. […]


Pidin keskiviikkona koulutuksen EU:n yleisestä tietosuoja-asetuksesta (GDPR) Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopiston järjestämänä. Osallistujia oli Oulun lisäksi etänä Ylivieskasta, Kuusamosta ja Raahesta. Näkökulmana aiheen käsittelyssä oli erityisesti koulutuksen järjestäjien ja opettajien tilanteet henkilötietojen käsittelyssä. Koulutuksessa käsiteltiin myös somepalvelujen käyttöä opetuksessa tietosuojan näkökulmasta. Lisäksi koulutuksen loppuosassa käsittelimme tietoturvaa yksittäisen käyttäjän kannalta. Avaa esitys SlideSharessa Alla muutama slide esityksestä: Kuvia […]


Pidin keskiviikkona Snellman-kesäyliopiston järjestämänä webinaarin aiheesta EU:n yleinen tietosuoja-asetus koulussa. Ilmoittautuneita oli reilut 150. Avaa esitys SlideSharessa Toukokuussa koulutukselle on luvassa jatkoa pidemmän webinaarisarjan muodossa.


Olen toisena kouluttajana Lapin yliopiston järjestämässä Opettajan tietoturva ja lainsäädäntö: mitä saa ja mitä ei saa tehdä 2 op -verkkokoulutuksessa. Tänään alkoi oma osuuteni ja aiheena oli henkilötiedot, tietosuoja sekä some-palvelujen käyttöehdot opetuksessa. Henkilötietojen ja tietosuojan osalta keskeisessä roolissa oli EU:n yleinen tietosuoja-asetus eli GDPR (general data protection regulation). Uskoisin, että esityksestä on hyötyä laajemminkin, sillä […]