Archive for the ‘tietosuoja-asetus (GDPR)’ Category

Pidin tammi-helmikuussa Rovaniemen varhaiskasvatuspalveluille kolmen webinaarin sarjan seuraavista aiheista: Tekijänoikeudet ja kuvausluvat varhaiskasvatuksessa ja opetuksessa Tietosuoja ja henkilötiedot varhaiskasvatuksessa ja koulussa Tietosuoja sosiaalisessa mediassa ja somen turvallinen käyttö Pääpaino koulutuksissa oli varhaiskasvatuksessa, mutta mukana oli lisäksi perusopetuksen näkökulma. Kyseessä on samalla ajankohtainen katsaus tekijänoikeuksista ja henkilötietojen käsittelystä / GDPR:n soveltamisesta sekä sosiaalisen median käytöstä paitsi […]


Facebookin tietosuoja huolestuttaa ihmisiä syystäkin. Olen kirjoittanut siitä, miten erityisesti viime vuonna Facebookin tietosuojakohut ovat herättäneet ihmisiä huolehtimaan paremmin henkilötiedoistaan sosiaalisessa mediassa. Jo enemmistö on huolestunut Facebook-tiedoistaan Tässä se, mitä tiedämme kyselyjen perusteella Facebook-kohun vaikutuksista suomalaiskäyttäjiin tähän mennessä: Ylen maaliskuun viimeisellä viikolla v. 2018 teettämän kyselyn mukaan 58 % vastaajista oli erittäin tai melko huolestunut […]


Vuodenvaihteesta on kulunut jo hetki, joten on sopiva aika summata, mitä sosiaalisessa mediassa tapahtui vuonna 2018. Disclaimer: tämä ei tule olemaan sosiaalisen median hehkutusta. Kyse oli suuresta somepettymyksen vuodesta. Jaan tämän vuosiyhteenvedon kahteen osaan: sosiaalisen median kannalta merkittäviin tapahtumiin sekä somepalvelujen suosioiden muutoksiin, jotka ovat lyhyesti lopussa. 1. Facebookin tietosuojakohu Vuoden ylivoimaisesti suurin somekohu tapahtui maaliskuussa, kun […]


Laura Huhtasaaren Twitterissä julkaisema kuva tamperelaiskoulun oppilaiden tekemästä julisteesta on saanut paljon huomiota. Sen julkaisua on kommentoitu niin tekijänoikeuksien kuin tietosuojankin kannalta. Valitettavasti aihetta käsittelevät uutiset ovat olleet juuri näiltä osin harhaanjohtavia. Koska koulutan tekijänoikeus- sekä GDPR-/tietosuoja-asioita mm. opettajille opetukseen ja sosiaaliseen mediaan liittyen, en malta olla käymättä tapausta tarkemmin läpi käytännön esimerkkinä. Otin Huhtasaaren twiitistä kuvakaappauksen kommentointia varten […]


Tämä viikko on mennyt tiiviisti GDPR-koulutusten kanssa. Maanantaina koulutin EU:n yleistä tietosuoja-asetusta ja henkilötietojen käsittelyä steinerkoulujen henkilöstöille, tiistaina varhaiskasvattajille, opettajille ja opetushallinnon henkilöstölle ja eilen keskiviikkona nuorisotyön tekijöille. Toiminnasta riippuen GDPR:n soveltamiseen kytkeytyy aina myös muita lakeja. Alla kahden viimeksi mainitun esitykset. Avaa esitys SlideSharessa Avaa esitys SlideSharessa


Sosiaalisen median voi jakaa kahteen aikakauteen: ennen Facebookia ja sen jälkeen. Ennen Facebookia varottiin kertomasta nimeä netissä. Vuonna 2004 perustettu Facebook teki nimellä esiintymisestä ja henkilökohtaisten asioiden kertomisesta somessa normaalia. Mark Zuckerberg julisti Facebookin alkuvuosina yksityisyyden ajan olevan ohi. Se tarkoitti, että käyttäjien tiedot kuuluivat Facebookille ja kaikille, joille käyttäjät antoivat niihin pääsyn. Yli kaksi […]


Tarkastelin suomalaisten Facebookin käyttäjämääriä viimeksi huhtikuussa. Otin ne silloin talteen, koska halusin nähdä, miten Facebookin ongelmat käyttäjien yksityisyyden suojaamisessa tulisivat vaikuttamaan käyttäjämääriin. Tänään hain tuoreet lukemat Facebookin mainoskoneesta, ja lähes 300 000 suomalaista on lopettanut Facebookin käytön (per kk) huhtikuun jälkeen. Huhtikuussa yli 13-vuotiaista suomalaisista Facebookia käytti 67,4 %. Nyt lukema on 61,4 %. Facebookilla on nyt noin 2,9 […]


Kävin eilen Jyväskylän yliopistolla pitämässä koulutuksen EU:n yleisestä tietosuoja-asetuksesta. Kohderyhmänä oli alueen opetuksen järjestäjät ja opettajat. Avaa esitys SlideSharessa Valitettavasti Tietosuojavaltuutetun toimisto uudisti eilen nettisivunsa ja jätti siirtämättä suurimman osan GDPR-ohjeista uudelle sivustolle. Tämän vuoksi useat esityksessä olevat linkit eivät toimi. Mielestäni aika paha moka heiltä. Huomattavasti pienemmilläkin sivustoilla tehdään uudelleenohjaussuunnitelmat ja sisältöjen siirrot kuntoon […]


Aiempi kirjoitukseni WhatsAppin uudesta 16 vuoden ikärajasta on saanut somekeskusteluissa monenlaisia reaktioita. Jotkut ovat sitä myös kyseenalaistaneet, mikä pakotti minut miettimään kantani ja niiden perustelut vielä kerran uudestaan läpi. Olen käynyt alla olevat asiat läpi sekä moraalin että lain kannalta. Varmistin käsitysteni oikeellisuuden kahdelta eri asianajajalta. Nyt uskallan puhua ja kirjoittaa tästä vielä hivenen varmemmin […]


Pidin tänään Suomen eOppimiskeskuksen järjestämässä koulutuksessa luennon oppimisanalyytikasta EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen kannalta. Esitykseni koostui GDPR:n perusteista (rekisterit, rekisterinpitäjän velvollisuudet, oikeusperusteet henkilötietojen käsittelylle jne.) sekä varsinaisesta oppimisanalytiikkaan liittyvästä osasta. Avaa esitys SlideSharessa GDPR:n kannalta oppimisanalytiikka jakaantuu kahteen osaan sen mukaan, milloin henkilötietojen käsittelyyn tarvitaan rekisteröidyn suostumus tai sopimus, ja milloin oikeusperusteeksi riittää rekisterinpitäjän kuten opetuksen järjestäjän […]