Apua! Botit valtasivat Suomi-Twitterin!

(Disclaimer: Jos aloitat tämän lukemisen, muista lukea loppuun asti, tai sinulta saattaa jäädä jotain oleellista huomaamatta.)

Nyt tapahtui se, mitä eniten on Suomi-Twitterissä pelätty:

Botit ovat täällä!

twitter-bots-kn3

Pekka Haaviston mukaan hänellä on Twitterissä runsaasti botteja seuraajinaan. Myös presidentti/ehdokas Niinistö on epäillyt, että hänen Twitter-tilillään olisi botteja runsaaasti.

Tosin edellisestä joulukuun bottihyökkäyksestä ei saatu selvyyttä:

Viime keskiviikon ja torstain välisenä yönä Twitter poisti Haavistolta 1 656 seuraajaa.

– Tarkempia yksityiskohtia he eivät kertoneet.

Lähde: Iltalehti 30.12.2017

Vaikka joulukuun bottihyökkäys jäi lopulta vain kampanjapäällikkö Riikka Kämpin väitteen varaan, tämän kertaisesta bottihyökkäyksestä ei kuitenkaan ole suorastaan mitään epäilystä.

Seuraava kuvakaappaus on Haaviston Twitter-tilin seuraajamäärän kehityksestä TwitterCounter-palvelusta:

twittercounter-haavisto-100118

Erityisesti 4.-5.1.2018 tulleet pari tuhatta uutta seuraajaa ovat varmasti botteja. Sen näkee kuvaajasta 100 %:sen varmasti.

Mutta Haavisto ei ole yksin. Trolli- ja bottitehtaat ovat ottaneet kohteeksi myös pääministeri Juha Sipilän:

twittercounter-juhasipila-100118

Samana aikana eli 4.-5.1. on tullut suunnilleen saman verran uusia botteja kuin Haavistolla. Nyt käy todella epäilyttäväksi. Onko Twitterissä tulossa pienten sinisten lintujen invaasio Suomeen?

Tätä ette kyllä usko, mutta uskokaa silti, samat BOTIT ovat ottaneet kohteekseen myös muusikko Saara Aallon:

twittercounter-saaraaalto-100118

On epäilty, että kyseessä on jokin venäläinen taho. Tämän todistaa viimeistään se, että botit ovat ottaneet kohteekseen myös liikemies Hjallis Harkimon tilin:

twittercounter-hjallisharkimo-100118

Selvä asia – varokaa!

Sen sijaan Niinistö ei näytä enää olevan bottien kohteena, tai ainakin hänen bottinsa häviävät selvästi Haavistolle, Sipilälle ja Aallolle:

twittercounter-niinisto-100118

Ja mitä tästäkin voidaan päätellä? Onko taustalla jokin salaliitto?!

Koko kansan Paavolla botit on saatu vauhtiin viime päivinä – arvatenkin vasta kuppi- ja kirjakaupan vilkastumisen myötä:

twittercounter-kokokansanpaavo-100118

 

P.S. Tämä juttu oli tähän asti täyttä parodiaa.

Totuus on, että Twitter-bottien tileillä ei lue, että ne ovat  botteja.

Yhtä hyvin – ja paremminkin – boteiksi epäillyt Twitter-tilit ovat mm.

1) Twitterin käytön lopettaneita ex-käyttäjiä,
2) tilejä, jotka luotiin, mutta ei koskaan todella käytetty
3) vaikkapa intialaisia tilejä, joita voi ostaa seuraajiksi parilla kympillä per 50 t. seuraajaa, sekä
4) muita eri tarkoituksissa tehtyjä tilejä.

Kannattaa muistaa, että tilastojen perusteella Twitterissä on jokaista suunnilleen kolmea aktiivista käyttäjää kohden 10 passiivista tiliä. Näitä on eniten varsinkin suosituimmilla Twitter-käyttäjillä, joita Twitter ehdottaa ja puoliautomaattisesti asettaa uusien käyttäjien seurattaviksi. Twitterin ongelma on aina ollut käyttäjät, jotka eivät ole aktiivisia pian rekisteröitymisen jälkeen.

Jos otetaan mikä tahansa yli 100 000 seuraajan tili, niin sieltä löytyy hyvin todennäköisesti yli 1500 ”bottia”.

Jos kiinnostaa, lue blogistani myös tarinan aiempi luku sekä lisää siitä, miksi suosituimmat Twitter-tilit saavat väistämättä erittäin laaduttomia seuraajia ja paljon.

Jos sitten lähdetään todella botteja metsästämään, niin siihen ei riitä pelkkien nimien ja profiilikuvien tai niiden puuttumisen katsominen.

 

P.P.S. Ole mediakriittinen.

Älä usko väitettä sen esittäjän vaan todisteiden perusteella.

Toive koskee etenkin toimittajia, joilla sen pitäisi olla suorastaan velvollisuus.

7 vastausta artikkeliin “Apua! Botit valtasivat Suomi-Twitterin!

  1. Jos nuo roskatilit eivät ole botteja niin mitä ne sitten ovat? Selasin joidenkin noiden tilien seuraajia ja ei joku juha19390954 -tili todellakaan ole mikään käyttämättä jäänyt tili vaan sen täytyy olla jossain ihan käsittämättömässä tarkoituksessa luotu valetili. Eli suuri osa tileistä on yllä olevan listan kategoria neljää (tai sitten kolmea – en tunne asiaa). Ehkä ne ovat sitten maksullisessa palvelussa luotuja valeseuraajia (eivätkö nämä ole botteja?)? Kun katsoin muutamaa noista oudosta tilistä, niin erikoista on että ne seuraavat juurikin suosituimpia suomalaisia twitter-tilejä. Jos joku Haaviston kampanja hakisi rahalla seuraajia, näiden seuraamisen kuvittelisi keskittyvän Haaviston tiliin.

    1. Kiitos kommentista.

      Twitter ehdottaa käyttäjätunnukseen numeroita perään, jos tunnus on varattu, mikä on kieltämättä hämäävää.

      Ei ole erikoista, että hyvin monet vastaluodut Twitter-tilit seuraavat suosittuja käyttäjiä. Se johtuu siitä, että Twitter ehdottaa niitä seurattavaksi ja ne ehdotetut ovat valmiiksi ruksittu. Eli jos käyttäjä ei erikseen poista ehdotettuja, niin ne tulevat seurantaan. Näin suosituimmat käyttäjät saavat aina uusia seuraajia, kun Twitteriin vain liittyy uusia käyttäjiä.

      Pointti on siinä, että emme tiedä, missä tarkoituksessa mikin tili on luotu ja kenen toimesta. Siksi ei voida myöskään sanoa ja yleistää, että joissakin uusissa käyttäjissä olisi kyse boteista. Epäilemättä niitäkin on, mutta ei se ole lähtökohta, ja niiden havaitseminen edes kohtuullisella todennäköisyydellä osua oikeaan on vaikeaa.

      Joulukuun kävijäryntäykselle (ks. linkki aiempaan kirjoitukseen yltä) löytyi luonnollinen selitys. Toistaiseksi en osaa sanoa, mikä toi tavallista enemmän uusia käyttäjiä 4.-5.1.2018.

      Jos sitten ajatellaan, että joku taho tekee vaikuttamistarkoituksessa botteja, niin oletan niiden olevan laadultaan huomattavasti parempia kuin vain nimettömiä ja kasvottomia tilejä. Botteja lähtisin tunnistamaan pikemminkin niiden toiminnan perusteella kuin siltä, miltä profiili näyttää. Esim. yhtäaikainen sama twiittaus usealta tililtä tai keskittyminen tiettyyn teemaan, tiettyjen käyttäjien twiittien retwiittamiseen jne. olisivat huomattavasti painavampia argumentteja sanoa joitain tilejä boteiksi.

    1. Kommentoinkin tuota jo Twitterissä, mutta kiitos kommentista, niin käydään se tässäkin läpi.

      Tällä astialla riittää nyt kävijöitä, ja kovin moni on halukas näkemään botteja – myös hieman kummallisin perustein. 🙂

      Andy Patel otti botin määritelmäkseen mm. sen, että tilillä on munapää-profiilikuva, vähän seurattavia, ei lainkaan twiittejä eikä seuraajia.

      Minun mielestäni hän tuli tässä määritelleeksi uuden aloittelevan twiittaajan. Jokainen uusi Twitterin käyttäjä täyttää aluksi nämä kriteerit.

      Eli minulla ei ole muuta huomautettavaa Andy Patelin analyysistä kuin se, että korvaisin ”botti”-sanan ”uudella käyttäjällä”. Tai ehkä sekin oli parodiaa?

      Lisäksi häneltä jäi huomaamatta, että Twitter tyrkyttää hänen mainitsemiaan suosittuja käyttäjiä uusille käyttäjille seurattavaksi.

      Ja jos sitten otetaan 5000 viimeistä seuraajaa analysoitavaksi yli 100t. seuraajan tileiltä, niin sieltä voi odottaa löytävänsä nimenomaan uusia käyttäjiä.

Jätä kommentti