Kun Grow-jonneja epäiltiin Twitter-trolleiksi

21Jou17

Lue uusin kirjoitus aiheesta 13.1.2018

Tapahtui niinä päivinä, tarkemmin sanoen 12.-13. joulukuuta 2017, sopivasti MTV:n ja Ylen presidentinvaalitenttien alla, että muutamat ehdokkaat kuten Sauli Niinistö ja Pekka Haavisto sekä jotkin tiedotusvälineiden Twitter-tilit kuten @yleuutiset ja @hsfi alkoivat saamaan runsaasti profiilikuvattomia uusia seuraajia.

Alkoi kuhina: onko Twitterissä aktivoitumassa jokin trolliarmeija, valmiina häiriköimään Suomen presidentinvaaleja? Kuten on hieman odoteltu.

Saatuani vinkin asiasta aloin tutkimaan kyseisiä Twitter-käyttäjiä. Joukossa oli enimmäkseen suomalaisia ihan oikealta kuulostavia nimiä – toki jonkin verran myös muunkielisiä. Muutamat olivat laittaneet nimekseen sähköpostiosoitteensa, miten voi käydä esimerkiksi osaamattomuuden vuoksi.

Keräsin tunnuksia ensin yhteen. Sitten kävin niitä yksitellen läpi.

Suuri osa seurasi noin pariakymmentä Twitter-käyttäjää, jotka olivat kaikki kovin tuttuja. Pian varmistui, että kyse oli pääsääntöisesti Twitterin uusille käyttäjille suosittelemista käyttäjistä.

Suosittelu tapahtuu niin, että suositellut ovat valmiiksi ruksattuja seurattavaksi, eli ne tulevat uudelle käyttäjälle seurattavaksi, mikäli hän ei erikseen niitä ruksi pois. Näytti siis siltä, että kyse ei ollut käyttäjien itse valitsemista seurattavista, vaan Twitterin ehdottamista.

Lista Twitterin suosittelemista seurattavista käyttäjistä vaihtelee, mutta se voi sisältää esimerkiksi seuraavia:

@juhasipila @TuomasEnbuske @alexstubb @elonmusk @hsfi @armanalizad @mikko @rikurantala @realDonaldTrump @yleuutiset @jatkoaika @smliiga @Valavuori @EskoSeppanen @SarasvuoJari @ConanOBrien @niinisto @iltasanomat @Tami2605 @KauppalehtiFi @talouselama @TeemuSel8nne @nokia @BarackObama @HeikelaJussi @hjallisharkimo @Linnanahde @tapio_suominen @vrantanen @TechCrunch @meteorologit @tikitalk10 @yleurheilu @JaajoLinnonmaa @hirviniemi @pvesterbacka @taloussanomat @BillGates @TuomasKyr @Snowden @MTVUutiset @Haavisto @SuomenKuvalehti @MikaelJungner @BBCBreaking @paavoarhinmaki @KajKunnas @SamiHedberg @VilleNiinisto @HenkkaHypponen @SaskaSaarikoski @jhiitela @Finnair @TarjaHalonen @leijonat @jk_rowling @JollaHQ @filsdeproust @makinenantti @lottabacklund @nytimes @WIRED @BernieSanders @jyrkikasvi @JethroRostedt @Ulkoministerio @valtioneuvosto @SpaceX @Yleisradio @stephenfry @annaperho @liandersson @pekkasauri @neiltyson @villetolvanen @HillaryClinton @NatGeo @DalaiLama @akiriihilahti @oneplus @JimCarrey @EarthPix @TampereenPoika @SanJoseSharks @NHL @NASA @madventures @tim_cook @Google @Android @Vapaavuori @jkekalainen @AppelsinUlla @pakalupapito @rakelliekki @kyleturris @tanelitikka @SlushHQ @Arsenal @arcticstartup @lindaliukas @RichardDawkins @Bourdain @goodnewsfinland @Forbes @docventures @jasondemers5 @TheEconomist @Retee27 @TEDTalks @H_Kovalainen @ipaananen @SamuelLJackson @engadget @FrenzziiiBull @NHLCanes @ylenews @VancityReynolds @ActuallyNPH @digitoday @jraitamaa @marmai @mashable @MikaVayrynen @LKomarov @github @ovi8 @paulavesala @OsmoSoininvaara @Fly_Norwegian @juuuso @JaanaPelkonen @HarvardBiz @aplusk @wikileaks @PolarGlobal @saaraaalto @yletiede @TimoHaapala @KimDotcom @Huuhkajat @ErvastiPekka @Tesla @JussiPullinen @verge @rsiilasmaa @ChampionsLeague @moia @FIFAWorldCup @Palloliitto @88PKane @AndroidDev @teroterotero @championshockey @FinallyMario @ARaanta31 @TSNBobMcKenzie @kirsipiha @JohnCleese @malkin71_ @tomhanks @premierleague @JPohjanpalo @ErikKarlsson65 @startupsauna @aaltoes @Villebla @MariaVeitola @EdmontonOilers @merjaya @MikiKuusi @richardbranson @MTVSportfi @EHaula @WSJ @BBCWorld @svuorikoski @andrewickstroem @internetofshit @kokoomus

Jatkoin tunnusten läpikäymistä.

Suurin osa ei ollut twiitannut kertaakaan. Mutta hetken päästä alkoi toistumaan eräs havainto: ne, jotka olivat twiitanneet, viittasivat @growtopiagame-käyttäjään. Esimerkiksi näin:

growtopia-twitter-viittaus-131217

@growtopiagame-tunnus on nimensä mukaisesti Growtopia-nimisen kännykkäpelin omistama.

Aloin epäillä, että Twitterin uusien käyttäjien ryntäyksellä 12.-13.12.2017 olisi jokin yhteys Growtopia-peliin. Menin seuraavaksi pelin Google Play -sivulle. Ja aivain oikein: siellä moni kommentoija mainitsi Twitterin. Esimerkiksi näin:

growtopia-google-play-131217

Näitä vastaavia kommentteja on paljon. Vaikutti siltä, että pelaajat luulivat, että heidän pitää seurata Growtopiaa Twitterissä, jotta he pääsevät sisälle peliin. Samassa yhteydessä Growtopia kuitenkin sanoo selvästi, että he tiedottavat menossa olevasta teknisestä ongelmasta foorumillaan ja Twitterissä.

Tässä kohtaa mainittakoon, että Growtopia on erityisesti alakouluikäisten suosiossa, eikä heillä kaikilla välttämättä ole kovin hyvä englanninkielen taito.

Seuraavaksi hain Twitteristä Growtopiaan liittyviä kuvia. Ja niitä löytyikin, esimerkki:

growtopia-twitter-kuvakaappaus-121217

Oletan, että ”View GT Twitter” -teksti on voinut olla linkki Growtopia Twitter-tilille.

Tässä vaiheessa alkoi olemaan selvää, mistä oli kyse:

 1. Growtopia-pelin palvelimella oli teknisiä ongelmia 12.-13.12.2017
 2. Growtopia ohjasi pelaajia seuraamaan tiedotteita mm. Twitteristä
 3. Alakouluikäiset pelaajat eivät ihan ymmärtäneet, mistä on kyse, ja osa heistä luuli, että heidän pitää seurata Growtopiaa Twitterissä päästäkseen taas pelaamaan.
 4. Koska harvalla alakouluikäisellä on valmiiksi Twitter-tunnusta, he rekisteröityivät Twitteriin ja siinä samalla tulivat ottaneeksi seurantaan Twitterin ehdottamia tunnettuja käyttäjiä, mukaanlukien presidentinvaaliehdokkaita, julkkiksia, toimittajia, uutismedioita jne.
 5. Kymmenet Twitter-käyttäjät saivat ansiotonta arvonnousua jopa satojen seuraajien verran

Vähäinenkin kriittinen ajattelu olisi voinut paljastaa sen, että Twitter-seuraamisella ja peliin pääsyllä ei ollut mitään yhteyttä toisiinsa. Valitettavasti lapset ovat kyllä taitavia pelaamaan pelejä ja toimimaan omissa some-kanavissaan, mutta muutoin kriittisen medialukutaidon kanssa on vielä tekemistä.

Yhteenvetona: kyseessä ei ollut trolliarmeija, vaan joukko ”grow-jonneja”. 🙂

Lisäys/kommentti Ylen uutiseen 21.12.2017, jossa käsiteltiin Haaviston Twitter-tunnuksen seuraajamääriä:

Uutisessa sanotaan näin:

Riikka Kämppi pani myös merkille, että jotkin Haavistoa seuranneista tileistä seurasivat myös Growtopiaa, mutta hänen mukaansa vain osa. Kämpin mukaan uusia, kasvottomia seuraajia on kaikkiaan tuhansia.

Totta kai Haavisto saa jatkuvasti lisää uusia seuraajia. Tämä on luonnollista ja sama on jatkunut koko ajan. Tietenkään kaikki 12.-13.12.2017 tulleet uudet seuraajat eivät olleet edellä kuvattuja Growtopian pelaajia.

Seuraava kuvaaja esittää Haaviston Twitter-tilin uudet seuraajat edellisenä 6 kuukautena, lähteenä Socialbakers-tilastopalvelu:

haavisto-socialbakers-211217-6kk

Kuten näet, ei joulukuussa ole tapahtunut suurtakaan muutosta pitkän ajan trendiin seuraajamäärän kehityksessä. Lievä nousu on vain odotettua vaalipäivän lähestyessä – Haavistohan saa nyt jatkuvasti paljon julkisuutta. Silloin kun seuraajia on hankittu vilpillisesti (lisää aiheesta toisessa kirjoituksessa), näkyy tuossa kuvaajassa huomattavasti jyrkempiä muutoksia.

Mitä sitten tulee Riikka Kämpin väitteeseen ”tuhansista uusista kasvottomista seuraajista”, sitä voi arvioida, kun katsotaan samaa kuvaajaa lähempää:

haavisto-socialbakers-211217-2vkoa

Tässä tarkkoja lukuja y.o. graafista:

 • 10.12.2017: 113 192 seuraajaa
 • 11.12.2017: 113 343 seuraajaa (kasvua 151)
 • 12.12.2017: 113 995 seuraajaa (kasvua 652)
 • 13.12.2017: 114 464 seuraajaa (kasvua 469)
 • 14.12.2017: 114 705 seuraajaa (kasvua 241)

Growtopia-pelaajien seuraamiset näkyvät tässä siis  välillä 12.-13.12. Eri aikavyöhykkeet vaikuttavat hieman. Joka tapauksessa voi sanoa, että 12.-13.12. Haavisto sai noin 1100-1200 uutta seuraajaa, joista Growtopia-pelaajien osuus oli varmastikin alle 900, kun huomioidaan, että Haavisto saa ns. normipäivänä 100-200 uutta seuraajaa.

Lisäksi on luonnollista, että presidenttiehdokas kiinnostaa tavallista enemmän juuri ennen kahta isoa vaaliväittelyä, eli myös ns. luonnollinen seuraajamäärän kehitys on ollut silloin normaalia suurempaa.

Tätä vasten pidän Riikka Kämpin kommenttia ”tuhansista uusista kasvottomista seuraajista” reilusti liioiteltuna – ainakin jos puhutaan muutaman päivän osalta. Epäilen, ettei hän ole perehtynyt ennen lausuntojen antamista yllä esittämiini Haaviston Twitter-seuraajamäärän tilastoihin, vaan katsonut seuraajalukua harvakseltaan, jolloin muutos esimerkiksi kuukauden aikajaksolla on hyvinkin tuhansia.

Olisi hienoa, jos kampanjapäällikkö ottaisi asioista ensin selvää ja kommentoisi vasta sitten. Kai sellaista voi toivoa juuri presidentinvaaliehdokkaan kampanjapäälliköltä.

Lisää aiheesta myös Aamulehden uutisessa.

Lisäys 12.1.2018: Tämä kirjoitus näyttää keräävän vielä linkityksiä mm. uutisista ja Redditistä. Huomatkaa, että kirjoitus koski joulukuun tapausta. Sen jälkeen bottihysteria on levinnyt kovasti. Suosittelen lukemaan tähän asti mielestäni objektiivisimman jutun aiheesta Tietoviikosta.

Lisäys 18.1.2018: Tein 13.1.2018 otoksen, joka sisälsi 5000 Haavisto-tilin silloista viimeistä seuraajaa. Tämä otos sisälsi yhteensä 914 seuraajaa, jotka olivat tulleet 12.-13.12.2017. Tästä analyysistä kerroin tarkemmin toisessa kirjoituksessa.

17.1.2018 hain näiden 914 käyttäjien viimeiset tweetit  tarkasteltavalta ajalta. Samalla tuli esiin käyttäjät, jotka on sittemmin poistettu tai jäädytetty väliaikaisesti. Oletettavasti valtaosa jäädytetyistä tulee takaisin aktiivisiksi lähipäivinä – kuten kävi Twitterin aiemmin 27.12.2017 jäädyttämille tunnuksille. Lisää tästä bottiarmeijaväitteiden yhteenvedossa.

Kiinnostavinta Growtopia-selityksen kannalta on kuitenkin se, kuinka suuri osa 12.-13.12.2017 tulleista käyttäjistä oli twiitannut Growtopiaan liittyen. Alla analyysin tulokset:

Haaviston uudet seuraajat 12.-13.12.2017 (otos 13.1.2018) 914
Tunnus poistettu tai jäädytetty 17.1.2018 54 5,9 % seuraajista
Tunnus aktiivisena 17.1.2018 860 94,1 % seuraajista
Twiitannut 0 kertaa 541 63 % aktiivisista
Twiitannut 10-99 kertaa 31 3,6 % aktiivisista
Twiitannut yli 100 kertaa 41 4,8 % aktiivisista
Twiitannut Growtopiaan liittyen 166 19,3 % aktiivisista
Growtopiaan liittyviä twiittejä yhteensä 281 keskimäärin 1,7 tweettiä per Growtopiasta twiitannut käyttäjä
Growtopiaan liittyviä twiittejä 12.-13.12.2017 258 91,8 % Growtopiaan liittyvistä tweeteistä

Tulos kertoo, että suurin osa (63 %) Haavistolle 12.-13.2017 tulleista seuraajista, joiden tunnus oli aktiivisena 17.1.2018, ei ollut twiitannut kertaakaan. Niistä, jotka olivat twiitanneet, suurin osa (19,3 % aktiivisista) oli twiitannut vähintään kerran Growtopia-peliin liittyen. Growtopia-tweettejä oli yhteensä 281, joista valtaosa (91,8 %) oli kirjoitettu juuri 12.-13.12.2017. Kyseisistä käyttäjistä aniharva oli twiitannut mistään muusta aiheesta.

Lisäksi otoksessa oli ihan tavallisia uusia ja vanhempia Twitterin käyttäjiä, jotka olivat twiitanneet 10-99 kertaa (3,6 % aktiivisista) tai yli 100 kertaa (4,8 %  aktiivisista).6 Responses to “Kun Grow-jonneja epäiltiin Twitter-trolleiksi”

 1. 1 Robin

  Olisiko nyt mennyt mutkat suoriksi. Growtopia, to grow a utopia, voi olla kaksoismerkityksellinen tunniste. Bottiarmeijan rakentaminen näyttää systemaattiselta, liittyminen poliittisten vaikuttajien seuraajaksi ei liity mitenkään peliin siinäkään tapauksessa, että joku olisi vahingossa Twitterin käyttäjäksi ryhtynytkin ja yhteydet venäjämielisiin on osoitettu. Tunnen melko paljon näitä ”Grow jonneja”, eivätkä kyllä seuraile yhtäkään poliitikkoa.

  • 2 Harto

   Jos luit jutun, niin ilman uuden käyttäjän aktiivista toimintaa tulee seurattavaksi automaattisesti Twitterin ehdottamia useita suosittuja suomalaisia Twitter-käyttäjiä, joissa on myös poliitikkoja.


 1. 1 Apua! Botit valtasivat Suomi-Twitterin! | LEHMÄTKIN LENTÄIS
 2. 2 Twitter-bottihysterian selitys ja lopullinen totuus | LEHMÄTKIN LENTÄIS
 3. 3 Yhteenvetoa Twitterin bottiarmeijaväitteistä ja niiden todenperäisyydestä | LEHMÄTKIN LENTÄIS
 4. 4 Väitteet Twitter-boteista paljastivat suomalaismedian heikon kohdan ja muuttivat keskustelua informaatiovaikuttamisesta | LEHMÄTKIN LENTÄIS

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: