Periscopen ikärajasta päättää lapsen huoltaja

16Jou15

PeriscopeTulin selvittäneeksi Periscopen ikärajaa. Tässä lyhyesti tulokset.

  1. Periscopen käyttöehdoissa ei mainita ikärajaa
  2. Periscopen yksityisyysehdoissa ei mainita ikärajaa, mutta niissä viitataan Twitterin yksityisyysehtoihin.
  3. Twitterin yksityisyysehtojen mukaan palvelu ei ole tarkoitettu suoranaisesti alle 13-vuotiaille, mitä voi pitää suosituksena, mutta ei varsinaisena rajana. Lisäksi mainitaan, että alle 13-vuotias ei saa tallentaa palveluun henkilötietoja. (Nämä ovat tavallisia ehtoja yhdysvaltalaisissa verkkopalveluissa, sillä jos palvelu sallisi alle 13-vuotiaiden henkilötietojen tallennuksen, sen pitäisi sitoutua tavallista tiukempaan COPPA-sopimukseen. Tästä johtuu USAlaisissa palveluissa yleinen 13 vuoden ikäraja – tutuimpina tapauksina Facebook ja Google.)
  4. App Storessa Periscopen suositusikä on 4+ vuotta.
  5. Google Playssä Periscopea suositellaan käytettävän vanhemman valvonnassa

TULOS: Periscopessa ole ei varsinaista ikärajaa. Mutta henkilötietoja saa tallentaa palveluun vain vähintään 13-vuotiaat.

Sen sijaan toinen kysymys on, kuka voi hyväksyä Periscopen käyttöehdot eli solmia sen kanssa sopimuksen palvelun käytöstä?

Periscopen käyttöehdoissa sanotaan, että sinun on voitava tehdä laillisesti sitova sopimus Twitter Inc:n kanssa, eikä sinua ole estetty saamasta palveluita USAsta, jotta saat käyttää palvelua:

You may use Periscope only if you can form a binding contract with Twitter, Inc. and are not a person barred from receiving services under the laws of the United States or other applicable jurisdiction.

Suomen lain mukaan sitovia sopimuksia saa tehdä henkilö, joka on oikeustoimikelpoinen. Se tarkoittaa henkilöitä, jotka ovat täyttäneet 18 vuotta. Tätä nuoremmat voivat tehdä joitakin vähäpätöisempiä oikeustoimia / sopimuksia. Tällaisena vähäpätöisenä sopimuksena ei varmasti voida pitää verkkopalvelujen käyttöehtoja, jotka kytkeytyvät eri maiden lakeihin ja kansainvälisiin sopimuksiin. Ja tämähän on helppo tarkistaa käytännössä: antakaa käyttöehdot alaikäisen luettavaksi ja kysykää, mitä hän niistä ymmärtää. 😉

Koska Suomessa alaikäinen ei voi sopimuksia tehdä, tulee sopimuksen hyväksyä hänen huoltajansa. Sopimusosapuoli on tällöin huoltaja, eikä lapsi itse. 

Lapsi voi sitten huoltajansa valvonnassa käyttää palvelua, mutta vastuu sen käytöstä on edelleen huoltajalla. Samalla tulee noudattaa palvelun mahdollista ikärajaa ja kaikkia muitakin sääntöjä.

Periscopessa ikärajaa ei siis ole, joten vanhempi voi päättää siitä itse. Mutta vaikka ikäraja palvelun puolelta olisikin – ja tämä pätee kaikkiin muihinkin käyttöehtojen hyväksynnän vaativiin verkkopalveluihin ja sovelluksiin – huoltaja päättää aina, mitä some-palveluita hän antaa lapsensa käyttää, sillä vain huoltajan hyväksymä sopimus on sitova.

Itse en antaisi Periscopea ainakaan alakouluikäisen käyttöön. Yläkouluikäisen kanssa kävisin perinpohjaisen keskustelun ennen palvelun käyttöä ja valvoisin sitä aktiivisesti. Samoin kuin muitakin lapsen käyttämiä some-palveluita – ja hieman tarkemminkin. Vanhempi on vastuussa lapsestaan.

Periscopen yhteisösääntöihin kannattaa myös tutustua. Pitäisin vastuullisen aikuisen velvollisuutena tutustua niihin ja keskustella niistä lapsensa kanssa ennen kuin antaa tämän käyttää palvelua. Sääntöjen keskeiset kohdat on tiivistetty selkeästi:

Älä julkaise pornografista tai avoimen seksuaalista sisältöä
Älä julkaise säädytöntä sisältöä tai materiaalia, joka yllyttää väkivaltaiseen, laittomaan tai vaaralliseen toimintaan
Kunnioita toisia käyttäjiä. Älä ahdistele ketään tai julkaise toisten yksityisiä, luottamuksellisia tietoja
Älä esiinny toisena henkilönä harhaanjohtamistarkoituksessa
Älä lähetä roskapostia2 Responses to “Periscopen ikärajasta päättää lapsen huoltaja”


  1. 1 Sosiaalinen media to the max! | Pearltrees
  2. 2 Kun lapsesi on On Air | sencomms

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: