Hesari pyytää sinulta ilmaiseksi kuvia – kunhan samalla maksat siitä

10Mar15

Eiliseen kirjoitukseeni Turun Sanomien ilmaisten bloggareiden hausta tuli kiinnostava kommentti. Nimimerkki Tuplaespresso toi esiin, että Helsingin Sanomat ei tyydy ainoastaan pyytämään ilmaista sisältöä lukijoiltaan, vaan panee heidät lisäksi maksamaan siitä. Ilmaisten kirjoitusten sijasta kyse on kuvista ja videoista, ja lähettäessään niitä Hesarille lukija samalla maksaa tästä ilosta 60 senttiä per viesti:

Helsingin Sanomat laittaa tilaajat maksamaan lähettämistään ilmaisista valokuvista (kuvakaappaus 10.11.2015)

Lähtökohtaisesti Helsingin Sanomat saa käyttää kuvaa veloituksetta, mutta jos se julkaistaan lehdessä, siitä maksetaan (vähintään) 20 euron kertakorvaus. Sen sijaan verkkojulkaisusta ei siis makseta. Kun huomioi, että vain harvat lukijoiden lähettämistä kuvista julkaistaan lehdessä, ja jokaisesta lähetetystä kuvasta tulee Hesarille tuloa, niin ehtoja voi pitää vähintäänkin erittäin edullisina – Hesarille.

HS on keksinyt tässä paitsi tavan pyytää lukijoilta ilmaista sisältöä myös silkan rahantekokoneen. 

Katsotaanpa tarkemmin, mitä Hs.fi-sivuston käyttöehdoissa sanotaan (lihavoinnit allekirjoittaneen):

4. Vastuu sisällöstä

Asiakkaan toimittama sisältö

Mikäli Asiakas toimittaa Palveluun kuva- tai videomateriaalia, Asiakas vastaa siitä, että hänellä on kaikki tarvittavat tekijän- ja muut oikeudet lähettämäänsä materiaaliin. Tämä tarkoittaa sitä, että Asiakas on itse kuvannut tai muutoin luonut lähettämänsä materiaalin, taikka että materiaalin kuvannut tai materiaalin luomiseen muutoin osallistuneet henkilöt ovat luovuttaneet Asiakkaalle kaikki tarvittavat tekijänoikeutensa (mukaan lukien muuntelu- ja edelleenluovutusoikeuden), ja että materiaalin tallentamiseen on ollut lupa.

Asiakkaalla tulee olla suostumukset kaikilta kuvassa/videossa esiintyviltä henkilöiltä siihen, että Helsingin Sanomat ja/tai Helsingin Sanomien yhteistyökumppanit voivat hyödyntää ja käsitellä materiaalia kaupallisesti ja muutoin parhaaksi katsomallaan tavalla. Kuvan/videon lähettäneen Asiakkaan tulee kysyttäessä pystyä esittämään ko. suostumukset. Alaikäisten osalta tulee tarvittaessa voida esittää huoltajan suostumus. Asiakas vakuuttaa myös, että hän ei ole luovuttanut tai tule luovuttamaan materiaalia yksinoikeudella millekään kolmannelle taholle.

Helsingin Sanomilla on oikeus omassa harkinnassaan olla julkaisematta Asiakkaan Palveluun toimittamaa materiaalia sekä poistaa Palvelusta jo julkaistu materiaali.

Kuvan lähettäjä luovuttaa siis Helsingin Sanomille kaikki mahdolliset oikeudet käyttää kuvaa kaupallisesti. Vaikka HS ei käyttäisi kuvaa tai poistaisi sen, niin kuvaaja ei silloinkaan saisi myydä kuvaa toiselle taholle yksinoikeudella. Luonnollisesti kuvaaja myös ottaa kaiken vastuun kuvan/videon sisällöstä ja siitä, että siinä esiintyviltä henkilöiltä on saatu em. suostumukset.

Ehtojen mukaan Hesari saa luovuttaa – tai myydä – kuvan myös yhteistyökumppaneidensa käyttöön eli mille tahansa taholle. Voit valmistautua näkemään lähettämäsi kuvan vaikka sen kuuluisan maitopurkin kyljessä.

Aikamoiset ehdot sitä vastaan, että kuvaaja maksaa lähettäessään kuvansa tai videonsa Hesarille. (On tietenkin melkoinen kädenojennus, että halutessaan voi lähettää kuvansa ilmaiseksi sähköpostilla…)

Parhaassakin tapauksessa kuvaaja saa vain 20 euron kertakorvauksen (vähintään, vai sittenkin enintään?), vaikka Hesari ja sen yhteistyökumppanit voivat käyttää kuvaa/videota ikuisesti missä ja miten vain haluavat. 

Kysyin Hesarilta Twitterissä syytä käytäntöön:

Edit 19.11.2015: sain vastauksen, että kyse on operaattorin kustannuksesta (kokonaanko vai osittain, miksi HS ei maksa sitä?), ja että halutessaan voi käyttää ilmaista vaihtoehtoa. Nyt viikko vastauksen jälkeen ei HS:n nettisivulla edelleenkään ole mainittu tällaisesta vaihtoehdosta.2 Responses to “Hesari pyytää sinulta ilmaiseksi kuvia – kunhan samalla maksat siitä”

  1. 1 Ninni

    Hei!
    En löydä teksteistäsi minä päivänä ne on kirjoitettu. Se olisi hyvä lisä, toisi uskottavuutta eikä tulisi linkattua 100 vuotta vanhoja tekstejä jonneki.

    • 2 Harto

      Kirjoituspäivä näkyy tuossa otsikon perässä: ”10mar15” sekä sivun osoitteessa.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: