Surullinen esimerkki: ryhdy bloggariksi Turun Sanomille, saat palkkioksi näkyvyyttä!

Aamupäivällä Twitterissä tuli vastaani tweetti, jossa kerrottiin Turun Sanomien hakevan bloggareita:

https://twitter.com/PekkaPekkala/status/663648821243695104

Linkin takaa löytyi sivu, jossa toden totta haettiin bloggareita TS Kotiin, Ruokaan ja Hyvinvointiin ja palkkioksi luvattiin – rahan sijasta – näkyvyyttä Varsinais-Suomen suurimmassa mediassa.

Turun Sanomat hake ilmaisia bloggareita näkyvyyttä vastaan 9.11.2015

Tuolloin sivua oli jaettu Facebookissa ja Twitterissä yhteensä parikymmentä kertaa. Arvasin kuitenkin, että lukemat lähtisivät pian kasvamaan, sillä tällaista ihmisistä ilmaiseksi hyötymistä ei somessa hyvällä katsottaisi.

Moni bloggaa harrastuksekseen – kuten vaikka allekirjoittanut – mutta jos bloggareita haetaan lehden palvelukseen, niin ilman muuta siitä on edes jotain kirjoituspalkkioita maksettava.

Toisaalta ilmoituksessa ei sanota, että kirjoituksista ei nimenomaan jotain maksettaisi. Sen sijaan siinä ei pyydetä esittämään palkkiotoivomusta, ja kun vastineeksi luvataan näkyvyyttä, tulee selvästi sellainen kuva, että ilmaisia bloggareita tässä haetaan.

Voi vain ihmetellä, mitä ilmoituksen laatijoiden mielessä on liikkunut. Onkohan siellä ajateltu, että netissä on pullollaan lahjakkaita bloggaajia, jotka vain odottavat tilaisuutta päästä bloggaamaan ilmaiseksi Turun Sanomien sivustolle? Sellainen kuva tästä syntyy. No, se osoittaa vain sosiaalisen median täydellistä ymmärtämättömyyttä. Etenkin, kun ilmaiset some-yhteistyösopimukset ovat olleet mediassa tapetilla aivan vast’ikään, niin olisi voinut odottaa, että jo ihan imagonkin vuoksi haluttaisiin näyttää hyvältä ja luvattu kohtuullinen korvaus palveluksista.

Koska halusin pelastaa Turun Sanomat uhkaavalta imagovahingolta (ihan vain hyvää hyvyyttäni – mitään sidosta heihin minulla ei ole), niin vinkkasin asiasta sekä heidän Twitter-tililleen että Facebook-sivulleen. En kylläkään odottanut, että viesteihini vastattaisiin, sillä Turun Sanomat näkyy noudattavan kummassakin some-kanavassaan erittäin yksisuuntaista viestintää: ihmisten kommentteihin ei juurikaan vastata. Se kyllä sopii kuvaan.

On erittäin surullista, että yhden Suomen suurimman sanomalehden sosiaalisen median käyttö ja ymmärrys on vielä tällä tasolla. 😦 Ette te voi suhtautua ihmisiin vain ilmaisena työvoimana ja passiivisena lukijamassana. Toivottavasti opitte tästä tapauksesta jotain. Nähtäväksi jää, miten isoksi ”näkyvyystappionne” kasvaa ennen kuin edes hoksaatte reagoida jotenkin.

Sen sijaan some-käyttäjien keskuudessa tästä osataan ottaa ilokin irti, vai mitä sanotte näistä kommenteista:

Chacha 9.11.2015 klo 14:01 (Ts.fi:ssä)
Pitäisi maksaa pari laskua. Täytyy tsekata näkyvyystiliote ja katsoa mihin kaikkeen näkyvyys riittää.

Jenni 9.11.2015 klo 15:17 (Ts.fi:ssä)
Nyt kyllä täytyy laittaa hakemusta menemään! Olisi upeaa päästä tuottamaan sisältöä ja klikkejä lehdelle korvauksetta.

Rogaciano Cavadas Kaipainen (Facebookissa)
Tosi hyvä idea! Voisiko Turun Sanomat periä myös asiakkailtaan tilausmaksut esim. kehuina rahan sijaan?

Breaking news: Turun Sanomien vastaus (päivitetty 16:30)

Ja se siitä? Ilmeisesti yllä olevat tulkinnat osuivat aivan oikeaan, kun kerran mitään oikaistavaa ei kerrottu.

15 vastausta artikkeliin “Surullinen esimerkki: ryhdy bloggariksi Turun Sanomille, saat palkkioksi näkyvyyttä!

  1. No huh, itse valokuvaajana saan myös tarjouksia näkyvyydestä. Olen vastannut niille, että en kuvaa ilmaiseksi tai näkyvyyden vuoksi kellekään muulle kuin omille vanhemmilleni, ja hekin yleensä maksavat minulle hyvää hyvyyttään. Minulle jää tästä ainakin kuva, että joko:

    a) Turun Sanomat ovat täysin tietämättömiä siitä, millaista vaivaa bloggaajat näkevät blogin ylläpitämiseen, aiheiden metsästykseen ja ennen kaikkea koulutukseen sekä taitojensa rakentamiseen, kuvauskaluston hankkimisesta puhumattakaan.

    b) Turun Sanomat ovat hyvin tietoisia edellisestä, mutta ei arvosta ammattikuntaa tippaakaan tai yrittää huijata jonkun taitavan, mutta vielä tuntemattoman aloittelijabloggaajan luomaan heille sisältöä korvauksetta.

    He saattavat ajatella, että tämän NÄKYVYYDEN kautta bloggaaja voisi saada sponsoreita ja heidän kauttaan rahaa. Tämä voi kuitenkin viedä aikaa ja takeita sille ei ole. En millään, varsinkaan Turun Sanomien vastauksen jälkeen, usko, että he olisivat täysin tietämättömiä some-maailmasta ja bloggaamisesta, vaan kyseessä on suunniteltu ”huomiohuoraus” (he aivan varmasti aavistivat, että tästä tulee somessa gate) johon joku hyväuskoinen ja tietämätön bloggaaja astuu.

    Toivottavasti näin ei kuitenkaan käy, vaan kaikki Suomen bloggaajat olisivat sen verran omanarvontuntoisia, että vaativat työstään asianmukaista korvausta. Tämä taitaa kyllä olla vain unelmaa.

    1. Kiitos kommentista!

      Niin, en usko, että saavat paljonkaan hakijoita, ainakaan hyviä. Hyvät kirjoittajat osaavat pyytää työstään palkkaa.

      On mielenkiintoinen kysymys, osasiko TS odottaa näin laajaa kritiikkiä vai ei. Nyt kun olen kuullut TS:n aiemmista yrityksistä saada ilmaisia bloggaajia, jotka myös aiheuttivat laajasti närää, niin olen taipuvainen ajattelemaan, että he tiesivät bloggarihaun kohtaavan tälläkin kertaa vastustusta.

      Eli kuka lie bloggareiden hausta siellä päättänytkin, niin hän ei todellakaan kunnioita bloggaajia (ja ylipäätään lehden työntekijöitä ja avustajia?) kovinkaan korkealle.

      Toisaalta olen varma, että tästä valitusta linjasta on käyty lehden sisälläkin kriittistä keskustelua. Siellä on fiksuja toimittajia ihan niin kuin kaikissa sanomalehdissä. Ja varmasti siellä on myös ihmisiä, jotka ovat lievästi järkyttyneinä seuranneet, miten Turun Sanomat on tällä bloggarihaulla suorastaan kerjännyt ikävyyksiä sosiaalisessa mediassa ja vetänyt maineensa entistä pahempaan lokaan.

      Eli luulen, että joku päällikkötason henkilö on tuon idean takana. Ja se, ettei lehti pahoittele tai peru julkisesti mitään, johtuu siitä, ettei päällikkö halua myöntää olleensa väärässä ja/tai hän kaikesta huolimatta haluaa saada ne pari ilmaista bloggaajaa. Erittäin lyhytnäköistä toimintaa joka tapauksessa.

      Tsemppiä vaan sinne TS:n toimitukseen!

  2. ”Saat palkkioksi näkyvyyttä” -trendin aloitti jo HS-konserni monta vuotta sitten, kun se alkoi kerätä lukijoiden ottamia valokuvia.
    ”Kuvia julkaistaan Helsingin Sanomissa, HS.fi:ssä, HS Mestassa, Metrossa ja Metro.fi:ssä. Maksamme painetuissa lehdissä julkaistuista kuvista vähintään 20 euron palkkion. Viestin hinta on 0,60 euroa.” Sama juttu Ilta-Sanomien kanssa. Ei tarvitse vastaanottaa kuin 34 harrastelijakuvaajien lähettämää kuvaa, niin niistä saaduilla viestipalkkioilla maksaa jo yhdelle kuvaajalle sen kaksikymppisen 🙂 Häveliäästi ”unohdetaan” mainita, että korvaus on kertaluonteinen ja että kuvan lähettäessään kuvaaja samalla luovuttaa HS-konsernille kaikki oikeudet kuvaan. Kaikki.

  3. Kyllähän tässä taas olikin vähän hiljaiseloa some-kohujen kanssa; popcorn-kauppiaat saa kiittää Turun Sanomia!

    Mutta vakavasti puhuen on ollut suorastaan huvittavaa seurata, kuinka pihalla vanhat establishmentit kuten lehtitalot ovat ja kuinka hitaasti ne oivaltavat, mihin suuntaan maailma – ja business siinä sivussa – kulkee.

    Onni kuitenkin on, että tarve hyvälle sisällölle ei ole kadonnut eikä tule katoamaan mihinkäään. Olen valuuttunut, että ennen pitkää saamme Suomessakin subscription-mallilla tilata ja valita luettavaksemme juuri sitä sisältöä mitä haluamme. Esim. kymppi tai kaksi kuussa, jolla saisi lukea x-määrän juttuja valitsemistaan lehdistä, tekisi minusta tilaajan heti. 400€ vuodessa paperilehdestä ja osittain eilisen uutisista? Ei kiitos. Varsinkaan, jos lehti yrittää tuottaa osan sisällöstään näkyvyyspalkalla.

  4. – Mitä hirveää meteliä sieltä Turun Vanhalta Hautausmaalta nykyään kuuluu?
    – No siellä vaan TS-yhtymän entinen toimitusjohtaja, vuorineuvos Irja Ketonen kääntyilee haudassaan TS-konsernin nykymenosta. Vaikka Irja Ketonen oli tarkka kuluista, hänelle ei olisi tullut kuuloonkaan teettää työtä medianäkyvyyspalkalla.

  5. Tää on vaan niin käsittämätöntä. Otsikon luettuani ehdin innostua, mutta hakemuksen loppua kohden loppui into. Työkseen kirjoittavasta tällainen tarjous tuntuu naurettavalta. Tai ehkä itkettävältä. Hyvä teksti kuitenkin sulta! Ja superhyvä tuo kommentti Twitterissä, harmi ettei TS:n vastaus siihenkin oli mitä oli.

  6. Valitettavasti media-ala on tänä päivänä tällä tolalla. Tungosta riittää ja jostain on aina aloitettava. Syitä on monia. Samaan aikaan, kun alalle on koulutettu aivan liikaa väkeä, on kansan keskuuteen syntynyt myös runsaasti itseoppineita mediatoimijoita, aina valokuvaajista journalisteihin. Jotkut ovat menestyneetkin ihan kohtalaisesti, toiset eivät lainkaan. Tietysti myös lehdet haluavat maksimoida voittonsa – onhan se selvää.

    Monet nuoret kuvittelevat, että journalistiksi tullaan, kun kirjoitetaan lehtiin artikkeleita. Eihän se ole kuin kirjoittaa ja lähettää, mietitään. Uskoisin silti, että totuus on jotain aivan muuta. Lehdillä kyllä riittää julkaistavaa materiaalia, ja todennäköisesti ne valitaan nimen ja kokemuksen perusteella. Tuttuus myy.

    Tällaiset ilmaiset palstatilat ja sen suoma näyvyys ovat kuitenkin todella hyödyllisiä, jos olet esimerkiksi pienyrittäjä fitness-alalla (tai jollakin muulla vastaavalla alalla), ja haluat näkyvyyttä yrityksellesi. Ne voivat myös toimia ponnahduslautana aloittavalle kirjoittajalle.

    Olen silti samaa mieltä kanssasi siitä, että kissa kiitoksella elää. Eikä edes se. Jos aktiiviseen työhön haetaan, niin silloin pitäisi aktiivisesti myös maksaa. Turun Sanomatkin olisi voinut laittaa mukaan jonkinlaisen kannustimen, kuten esimerkiksi tietty osa sivustosi mainostuloista. Se kannustaisi kirjoittajaa kehittymään sekä hankkimaan lukijakuntaa. Aktiivisesta kirjoittamisesta puhumattakaan.

    Olen itse kirjoitellut nyt muutaman vuoden harrastelupohjalta ilmaiseksi. Minulle kyse on aina ollut enemmänkin yhteiskunnallisesta aktiivisuudesta ja vuorovaikutuksesta kuin mistään muusta.

  7. Minun meilestäni blogin kirjoittaminen on kylläkin enemmän harrastus kuin työ eli siitä ei pitäisikään maksaa yhtään mitään.

    1. Eikö silloinkaan, kun sivusto saa rahaa mainoksista, joille blogin kirjoittaja käytännössä hankkii katsojia?

      Kyllä tuotannontekijä olisi minusta palkkansa ansainnut.

Jätä kommentti