Esittely

kuva-toimistolla-2020Olen Harto Pönkä, sosiaalisen median, koulutusteknologian ja tietosuojan asiantuntija. Yrittäjänä olen toiminut n. 21 vuotta ja kouluttajana n. 15 vuotta. Koulutukseltani olen kasvatustieteen maisteri/luokanopettaja. Asun Oulussa.

Lehmätkin lentäis on blogini, jossa kirjoitan minua kiinnostavista aiheista – tällä hetkellä varsinkin sosiaalisesta mediasta ja sen käytöstä opetuksessa ja organisaatioissa. Blogin nimen on tarkoitus olla korkealentoinen, vaikka kirjoitukset eivät sitä olisikaan. 🙂

Yhteystiedot:
044-2749582
työasiat: etunimi piste sukunimi ät innowise piste fi

luottamukselliset: hponka ät protonmail piste com (julkinen avain)

muut: hponka ät gmail piste com

CV lyhyesti

Nykyisin:

  • Olen ollut yrittäjänä digimedia-alalla vuodesta 2001 lähtien. Yritykseni Innowise tarjoaa mm. web-palveluita, julkaisujärjestelmiä sekä allekirjoittaneen toimesta tietosuojan sekä sosiaalisen median koulutusta ja konsultointia.
  • Pidän luentoja ja koulutuksia oppilaitoksille, yrityksille ja muille organisaatioille. Aiheina niissä on useimmiten sosiaalinen media, tietosuoja tai tieto- ja viestintätekniikan käyttö opetuksessa.
  • Viimeisten vuosien ajan olen kehittänyt Purot.net-wikipalvelua. Siinä olen päässyt toteuttamaan ajatuksiani oppimisesta ja yhteisöllisestä tiedonrakentelusta käytännössä: tuloksena on uudenlainen wikipalvelu, joka on alusta lähtien tehty yhteisöllisen työskentelyn ja oppimisen tukemiseen.
  • Olen kirjoittanut Sosiaalisen median käsikirjan (2014, Docendo, katso myös kirjan oma blogi) sekä Open somekirjan (2017, Docendo).
  • Jaan esityksiäni SlideShareen ja välillä päivitän tietojani tekemällä sosiaalisen median tilastokatsauksia.
  • Olen Avoin yhteiskunta ry:n hallituksessa, joka ylläpitää suomalaista faktantarkastusyhteisö Faktabaaria.
  • Yritän pitää esillä sitä, että koulutuksessa huomioitaisiin paremmin nettiajan yhteiskunnassa tarvittavia tietoja ja taitoja.
  • Olen Suomen tietokirjailijat ry:n jäsen.
  • Kirjoitan sosiaalisesta mediasta melko aktiivisesti ja osallistun siitä käytävään keskusteluun.
  • Olen kirjoittanut kolumneja Mikrobittiin vuodesta 2015 lähtien. Kolumnit liittyvät sosiaalisen median ilmiöihin ja sen kehitykseen.

Aiemmin:

  • Olin Julkisen sanan neuvostossa (JSN) yleisön edustajana vuodet 2021-2023.
  • Kirjoitin kolumneja MikroPC-lehteen vuosina 2011-2013.
  • Olen ollut aktiivisesti mukana Suomen eOppimiskeskus ry:ssä.
  • Valmistuin kasvatustieteen maisteriksi ja luokanopettajaksi v. 2008. Graduni käsitteli mobiililaitteilla tuettua yhteisöllistä oppimista. Tutkimuksessa kehitettiin ja testattiin tutkivaan oppimiseen pohjautuvaa pedagogista mallia kännyköiden kanssa luontopolulla.
  • Vuosina 2007-2008 toimin Oulun yliopistossa osa-aikaisena tutkijana (yrittämisen ohella) CampusSuite-projektissa, jossa kehitettiin Nokian samannimistä mobiilin oppimisen sovellusta. Vastuullani oli mm. sovelluksen pedagogisen käytettävyyden arviointi, testijakson suunnittelu ja aineiston analysointi.
  • Vuosina 2008-2009 toimin Oulun yliopistossa osa-aikaisena koulutussuunnittelijana (yrittämisen ohella) DevelOPE-hankkeessa, joka kehitti sosiaalisen median opetuskäyttöä ja yhteisöllistä oppimista Oulun yliopistossa.
  • Olen opettanut Oulun yliopistossa mm. digitaalisen ja sosiaalisen median opetuskäyttöä sekä pitänyt luentoja design-tutkimuksesta. Lukuvuonna 2009-2010 opetin Edutool-maisteriohjelman ”Oppimisympäristöt ja viestintä” -opintojaksolla sekä koulutusteknologian perusopintojen kurssilla ”Digitaaliset portfoliot oppimisen tukena”. Osallistuin myös Edutool-maisteriohjelman suunnitteluun.
  • Vuonna 2010 olin mukana tekemässä Teknologiakeskus Innopark Oy:n toimeksiannosta Tekesille selvitystä oppimisen kokeilu- ja kehitysympäristöistä (=Kehikko).
  • Aloitin jatko-opinnot 2008 Oppimisen ja koulutusteknologian tutkimusyksikössä (LET). Väitöskirjatutkimukseni aiheena on tiedonrakentaminen sosiaalisen median yhteisöissä. Tällä hetkellä jatko-opinnot ovat tauolla.
  • Tämä blogi on rankattu kolmanneksi Cisionin viestintäblogien listalla 05/2011 sekä noteerattu Communication Director -lehden Euroopan parhaiden PR-blogien listalla 2014.

Profiilini sosiaalisen median palveluissa:

Haastatteluja, lehtijuttuja ym.:

Mainintoja blogista:

Omat kirjoitukseni ovat omalla sivullaan.

15 vastausta artikkeliin “Esittely

  1. Moi,

    Luin profiiliasi ja kiinnostuksesi kohteita ja huomaan, että olemme samoilla linjoilla. Myös yritysasioissa. Olisi mukava keskustella enemmänkin.

  2. Hei!
    Sulla on varsin laaja tietopohja aiheesta, hienoa kun jaksat kirjottaa.

    -Jontte

  3. Hei Harto, olin Kirkon Ulkomaanavun yhteyshenkilöiden opintomatkalla Ugandassa, 2012 Yhteisvastuukeräyksen tiedotuksellisessa kohdemaassa. Nyt teen opinnäytetyönä
    http://katrielon.wordpress.com blogikotisivuja.
    Saanko pyytää kommenttia? ja miten saisi kommentteja? Muita vinkkejä? Kävijöitä on kyllä aika kivasti. YV-keräys alkaa 5.2.
    Kiva kun netistä löytää asiantuntijoiden tietoa!!! Katri Elonheimo (evl.fi)

  4. Hyvä, että jaksat..
    Itse olen jo vanha ”ukko”, tulee ensi kuussa 30 vuotta kun tein ensimmäisen tietokoneohjelmani. Toimin opettajan tehtävissä useissa kouluissa. Koulukseltani olen ATK-puolelta.
    Viimeiseksi olin koulunjohtajana Savonlinnassa. Enkä toivo kenellekkään sitä, miten rankkaa oli viimeinen kevät, kun ajoin koulun alas, se joutui lakkautettavaksi.
    Taisi olla niitä viimeisiä aamunavauksia..kun lainasin Mannerheimiä muuntaen: ”Olen ollut monissa kouluissa opettajana, mutta missään en ole nähnyt vertaisianne oppilaita.”

  5. Tunnut olevan innovaatioden asiantuntija. Ajat ja tekniikka muuttuu. Somessa on suuri mahdollisuus jakaa tietoa nopeasti.
    Itse olen sitä mieltä, että tiedon määrä on niin valtava, että kannattaisi priorisoida sitä mikä on olennaista ja tärkeää ja myös kuitenkin käyttää maalaisjärkeä. eli hallita kokonaisuutta.
    Yhtälö voi olla joskus vaikea..

  6. Todella mielenkiintoista luettavaa. Opiskelen itse Turussa yrittäjän oppisopimuksella somea…( markkinointiviestinnän AT).

    Uteliaisuutta ja heittäytymistä se vaatii..mutta I like it !

    ps. Y-nuorissa ( ko ) tulevaisuus..?

  7. Hei, sulla on fiksut jutut. Yst terveiset vanhempi mediavaikuttaja Heikki

  8. Mutta lentäisivätkö lehmät korkealla, vaikka niillä olisikin siivet? (Edellisen kommentoijan eli Heikki Lehmuston joukoissa journalismin sarkaa tullut kynnetyksi joskus olisiko ollut 1980-luvun alussa.)

  9. Moi, olet selvästikin edennyt tällä saralla enemmän kuin kunnioittavasti, ja toivonkin että voin lisätä sivusi tällaiseen Medianlukutaito Työkalupakkiin jota juuri rakennan HAMKssa käytävässä digierko opetuksessa. Pakissa olisi oltava monia erilaisia työkaluja, mutta näyttäisi siltä että tässä ovat kaikki yhdessä paketissa. 🙂 Täytyy kuitenkin katsoa muutama muukin. Kiitos

Jätä kommentti