Google+ panee käyttäjät taggaamaan toisiaan piireihin

Google+ piiritParin viikon Google+:n käytön jälkeen uskallan jo kirjoittaakin siitä jotakin.

Odotukset eivät olleet korkeat, sillä Googlen aiemmat sosiaaliset viritykset Wave ja Buzz olivat pettymyksiä. Kuitenkin mitä enemmän plussaa käytän ja analysoin, niin sitä enemmän siitä pidän. Siis some-palveluna – mutta sen yleistymistä en toivo.

Ominaisuuksia en ala käymään läpi. Ne voi jokainen kokeilla ihan itse tai sitten voi kuvitella mielessään Facebookin, josta on riisuttu sivut, pelit ja muut ei-ydintoiminnot. Lisämausteena on selkeä käyttöliittymä.

Google+:aa voi luonnehtia niinkin, että se yhdistelee Facebookin ja Twitterin parhaat toiminnot. Mukaan on saatu Twitteristä tuttu avoin hiukan sattumanvarainen vuorovaikutus, jonka tuloksena käyttäjät löytävät muita kiinnostavia käyttäjiä. Seuraamisen tai kaveroitumisen sijasta plussassa on verkostoituminen käännetty ikään kuin väärinpäin: minä määrään, keille minä jaan sisältöjä. Eli en ano kaveruutta tai liity muiden seuraajien massaan. Muut voivat toki blokata minut ja sisältöni, mutta enemmistö ei niin tee. Sosiaalinen vaihtokauppa toimii plussassakin.

Google+ kutsuu tällaisia itse määrättyjä vastaanottajaryhmiä piireiksi. Kyse on oikeastaan siitä, että Google panee käyttäjät taggamaan toisiaan läheisyyden (ystävät, tutut jne.) ja aihepiirien mukaan. Toisin sanoen Google+ tuottaa käyttäjistä valtavasti sosiaalis-semanttista sisältöä, jota Google voi jatkossa hyödyntää hakutoiminnoissaan, palveluissaan ja… markkinoinnissaan! Jo aiemmin Googlen sosiaalinen haku on ollut varsin vaikuttava. Jos olet kirjautunut Google-tunnuksellasi, niin voit vilkaista tästä linkistä, mitä Google tietää sosiaalisesta verkostostasi jo ennestään. Google+:n piirit tulevat siis tähän vielä lisäksi, ja sinä itse organisoit elämäsi ihmiset sopiviin ryppäisiin Googlelle. Kätevää Googlelle!

Piirit sopii sanana hyvin suomenkieleen tuoden mieleen kaveripiirit, sisäpiirit jne. Plussan piirien sosiaalisuus on tietysti vähän sitä sun tätä, kun ne toimivat lähinnä semanttisina ihmislokeroina. Kuten edellä jo viittasin loppujen lopuksi plussan voimakkain sosiaalinen elementti eivät ole piirit, vaan jaettujen sisältöjen ympärille syntyvät keskustelut. Tällaisista pienistä keskusteluryhmistä voi syntyä monenkin tyyppistä sosiaalisuutta, mutta näen niin, että Google+ synnyttää etenkin sitä, mitä itse kutsun kontekstisidonnaisiksi yhteisöiksi. Tätä tukee se, että verkostoituminen tapahtuu tagi-tyyppisten piirien kautta: on todennäköistä, että kun taggaat ihmisen aiheeseen X, niin häntä ja hänen piireihinsä kuuluvia kiinnostaa, kun jaat sisältöä tästä aiheesta X. Facebookissa vastaavaa kohdennusta ei tapahdu (mikäli et käytä kaverilistoja, joita ilmeisesti vain todella harva käyttää). Twitterissä käyttäjät kyllä löytävät toisensa saman aiheen ympärillä, mutta kunnolliset viestiketjut puuttuvat.

Odotan mielenkiinnolla, millaista verkostodataa ja -analyysejä Google+ tuottaa. Samalla toivon, että Google+ ei yleistyisi koskaan Facebookin mittoihin, sillä mielestäni Googlella on jo nyt ihan riittävän vahva asema netissä. Vaihtoehtoja ja tasaväkisiä vastavoimia on hyvä olla jatkossakin. Eikä Google+ lopultakaan tarjoa paljon mitään uutta tavalliselle Facebookin käyttäjälle.

P.S. Kohtalonkysymys plussalle on, kuinka moni rekisteröitynyt käyttäjä jatkaa käyttöä vielä kuukauden tai kahden kuluttua. Muutoin alun käyttäjäryntäyksestä ei ole paljon iloa ja jatkossakaan ei ole hyvää luvassa.

11 vastausta artikkeliin “Google+ panee käyttäjät taggaamaan toisiaan piireihin

  1. Olen ihan tyytyväinen, että Google tuo jonkinlaisen vastavoiman Facebookille. Toivoisin näiden palvelujen käytön herättävän päättäjät ja lainsäätäjät vaatimaan tiettyjä peruslinjauksia, kuten että käyttäjän tuottama data on luovutettava koneluettavassa muodossa hänelle takaisin, niin että hän voi halutessaan edelleen siirtää datansa kolmanteen palveluun.

    Dataa kertyy tässä digitaalisessa maailmassa, sitä on turha kauhistella, nyt on aika skarpata sitä, keille kaikille se pitää saada saataville. Ei ole kestävää kehitystä että alustan tarjoaja pitää sen yksin itsellään.

    1. Google plussassa on ”Takeout” toiminto jonka avulla käyttäjä voi hakea kaiken palveluun laittamansa datan takaisin itselleen. Tämä on toteutettu myö siten että halutessaan voi siirtää kolmanteen palveluun.

      Itselläni on ollut G+ tili nyt muutaman päivän ja nyt kun kaveritkin ovat ruvenneet kirjoittelemaan siellä niin en tarvitse enään facebookkia. G+ vaikuttaa paremmin suunnitellulta ja miellyttävämmältä käyttää.

    2. Kyllä vähän voi kauhistella, kun miettii, mitä kaikkea Googlella on mahdollisuus tehdä käyttäjistä keräämillään tiedoilla. Sama tietysti koskee Facebookiakin, mutta Googlella on valta-asema, mitä netin tietovarantoon tulee. Muistelen myös niin, että Googlen omistajarakenteesta löytyy kytkös USA:n hallintoon. Mark Zuckerbergin sanonta ”yksityisyys on kuollut” saa jatkuvasti yhä konkreettisempia muotoja, nyt Google+:ssa.

      Takavuosina oltiin huolissaan, kun sähköpostiliikenne meni ruotsin kautta – vaikka sähköpostin tietoturva on muutenkin samaa tasoa postikortin kanssa. No, joskus, useinkin, tosiaan toivoisi, että somepalvelujen tietoturvasta oltaisiin edes sillä tavalla huolissaan, että tarvittavat välineet (lait&asetukset) olisivat olemassa tarpeen niin vaatiessa. Myös kansalaisten digitaaliset oikeudet pitäisi määritellä selvästi. Eri asia sitten on, löytyykö eduskunnasta tarpeeksi osaamista säätämään nettiaikana tarvittavia lakeja. Tällä hetkellä ei hyvältä näytä.

    3. Minä taas toivoisin jotain standardia protokollaa Facebookin ja Google+ tapaisten palveluiden välille. Silloin kaikkien käyttäjien ei tarvitsisi olla samassa palvelussa ja kommunikointi onnistuisi silti keskenään. Jokin Google Wave tyyppinen lähestymistapa teknisessä mielessä antaisi tähän mahdollisuuden. Tosin tämähän pitäisi sitten isojen pelureiden kehittää keskenään, koska yhden pelurin sanelema protokolla ei houkuta muita.

      Onhan se jo historiassa monesti nähty ettei yksin turaaminen onnistu pitkänpäälle!

      1. Google yritti jo aikoinaan tuota rajapintaa eri sosiaalisten medioiden välille, mutta Facebook yllättäen haistatti pitkät, ja homma kaatui siihen. Jos ei hyvällä, niin sitten pahalla: Go G+ go 😀

      2. Neuvotteluasetelma saattaa tässäkin asiassa muuttua jos G+ alkaa lähennellä ja vähennellä Facebookin käyttäjälukuja…

  2. Toivottavasti some-yleispalvelujen (wide networks) arkistuminen ja monipuolistuminen auttaa netinkäyttäjiä löytämään myös some-pohjaisia erityispalveluja (deep networks) kuten oppimiseen ja työelämään liittyviä verkostoja. On monia toiminnan kenttiä, joissa sosiaaliset verkostot ovat hyvä renki.

    1. Google+ ”piirit” toiminto mahdollistaa yhteydenpidon tehokkaasti kavereiden ja työelämän verkostojen kanssa samassa palvelussa. G+ onkin vähän kuin FB/Twitter ja LinkedIn yhdessä paketissa.

      10 henkilön ”Hangouts” videopalaveri tulee varmasti olemaan tehokas työkalu esim opetuksessa, asiakaspalvelussa yms.

      1. ”Piirit” on toistaiseksi paras ratkaisu laittaa ihmisiä siiloihin. Tosin törmäsin seuraavaan haasteeseen: haluaisin ammatillisten tuttavieni kuuluvan ”ammatilliset” piiriin. Toisaalta ”ammatilliset” piiriin kuuluu myös ”kaverit” piirin ihmisiä. Kunpa voisin luokitella molempiin piireihin kuuluvien henkilöiden julkaisut sisällön perusteela siten, että ko. henkilöiden ns. work-related julkaisut eivät näkyisi ”ystävät” piirin julkaisuissa. Twitterin hashtag-ratkaisu voisi ainakin osittain rakaista luokittelua. Sekään ei olisi paras mahdollinen…Ideoita?

      2. Itsekin olen samaan ongelmaan törmännyt. Piirit pitäisi voida yhdistää kaverin kanssa. Tosin silloin joutuu paljastamaan mihin piireihin kaverinsa on laittanut….

  3. Hmm, mistähän tuo nimimerkki kommenttiini löytyi… edellisen kirjoitti siis Esko Lius 🙂

Jätä kommentti