Facebookissa ei ole 2 miljoonaa suomalaista. Paljonko sitten?
Olen viime aikoina kuullut monessa eri yhteydessä sanottavan, että ”Facebookissa on 2 miljoonaa suomalaista” – viimeksi, kun katsoin areenasta aamu-tv:n keskustelun sosiaalisesta mediasta (muuten onnistunut keskustelu!). Tämä 2 miljoonaa löytyy mm. Facebookin mainoskoneesta ja Socialbakers-sivustolta. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Tai pitää, mutta käyttäjätunnusten ja todellisten käyttäjien määrä on eri asia. Miksi niin, siitä kirjoitin jo viime vuoden marraskuussa (huom. silloiset 13-vuotiaat ovat nyt 14-v.).
Nyt kun pahasti vääristynyt lukema tulee toistuvasti vastaan, niin lienee aika päivittää Facebookin käyttäjämäärätilastoja suomalaisten osalta. Eli sama kuin viimeksikin: alla on taulukoitu, paljonko Facebook väittää suomalaisia olevan, paljonko kutakin ikäluokkaa on syntynyt ja niiden suhde prosentteina. Huomattavaa on, että tällä kertaa jo kahdeksan ikäluokkaa ylittää 100%, kun marraskuussa näin oli ”vain” neljässä ikäluokassa.
Viimeisessä sarakkeessa on ”korjatut” käyttäjämäärät sillä oletuksella, että mistään ikäluokasta ei voi olla kuin enintään 80% Facebookissa. Tämä perustuu tilastokeskuksen tutkimukseen, joka antaa jonkinlaisen suuntaa antavan maksimin yhteisöpalvelujen käytöstä.
Taulukko on saatavana myös Google Docsista. Lopussa lisää pohdintaa.
|
Näin saadaan Facebookin käyttäjämääräksi 13-63-vuotiaiden osalta n. 1,7 miljoonaa suomalaista. Eli 200 000 vähemmän kuin Facebook väittää. Lisäksi 64-vuotiaita ja sitä vanhempia on 56700.
Ymmärrän hyvin, että tämäkään laskentatapa ei kerro totuutta, mutta väitän loppusumman olevan lähempänä totuutta kuin Facebookin tai Socialbakersin ilmoittamat 2 miljoonaa. Ero minun laskelmani ja edellä mainittujen välillä on n. 11% ja konkreettisesti suunnilleen Tampereen asukasluvun verran.
Tässä laskelmassani on ainakin seuraavat puutteet:
- Emme todellakaan tiedä oikeita lukemia, ja juuri siksi tämä on tällaista arvailua!
- Taulukossa on korjattu vain yli 80%:ia ylittäneet käyttäjämäärät pienentämällä ne 80%:iin ikäluokasta. Muita ikäluokkia ei ole korjailtu. Todellisuudessa ylimääräisiä käyttäjätunnuksia lienee kaikissa ikäluokissa ja niitä voi olla enemmän tai vähemmän kuin mitä tässä laskelmassa on huomioitu.
- Taulukossa ei ole huomioitu alle 13-vuotiaita, jotka ovat rekisteröityneet Facebookiin valehtelemalla ikänsä vanhemmaksi
- Taulukossa ei ole huomioitu tupla-, tripla- jne. tunnuksia eikä epähenkilöitä, jotka niin ikään rikkovat Facebookin käyttöehtoja
- Taulukossa ei ole huomioitu suomalaisia, jotka ovat ilmoittaneet Facebookissa maakseen jonkun muun. Toisaalta mukana voi olla ulkomaalaisia, jotka ovat merkinneet maakseen Suomen.
- Eikä taulukossa ole huomioitu suomalaisia, jotka eivät näy tilastokeskuksen syntymätilastoissa
P.P.S. Niin, eihän tämä ole maailman tärkein asia. Mutta tätä voi verrata vaikkapa siihen, että joku lehti mainostaisi lukijamääräkseen 10% todellisuutta enemmän. Siitäkös kilpailijat suuttuisivat! Lehtien kohdalla lukijamääriä valvotaan tarkasti, mutta Facebookiin ja muuhun sosiaaliseen mediaan ei ole vielä kiinnitetty niin paljon huomioita, vaikka Facebookilla onkin Suomessa pyöreästi tuplasti enemmän ”lukijoita” kuin Hesarilla.
Filed under: Facebook, käyttöehdot, media, sosiaalinen media, tilastot | 9 Comments
Yhden tuttavan 11-vuotiaalla lapsella oli muistaakseni viisi profiilia Facebookissa. Hän tarvitsi niitä voidakseen antaa itselleen lahjoja jossain pelissä. Miten sellaiseen voi edes yrittää vaikuttaa?