Google Wave testauksessa

Sain Janilta Google Waven testitunnukset lainaksi (kiitos!) ja pääsin testaamaan, lunastaako Wave lupauksiaan. Ei muuta kuin heti kirjautumaan ja sisälle Waveen:

google_wave_dev_2

En ollut katsonut demovideota kovin tarkasti, joten lähtökohta oli sama kuin kellä tahansa uudella käyttäjällä uuden ohjelman kanssa. Lähinnä olin lukenut, mitä sillä voi tehdä. Ensin piti tietysti selvittää, mitä tapahtuu mistäkin.

Ylhäällä näkyy vihreänä palkkina uusi Wave, johon minut on merkitty osallistujaksi. Tämän Waven nimi on ”Mo”.

Vasemmalla on sähköposteista tutun näköinen valikko, jossa on inbox, roskakori, hakemistot, tallennetut haut yms. Sen alla on kaverilista.

Keskellä on vasemmalta auki valittu näkymä. Yllä olevassa kuvassa inbox. Mutta tässä tapauksessa inboxissa ei ole viestejä, vaan Waveja, suomeksi vaikkapa ”veivauksia”. 🙂

Ja oikealle tulevat Wavet, kun niitä avataan. Aluksi siinä on vain linkki uuden Waven luomiseen.

Ikkunoita voi piilottaa ja niiden leveyksiä muuttaa. Käytännössä Wave-ikkunat kannattaa pitää isoimpina, koska työskentely tapahtuu niissä.

Avataan yksi wave:

google_wave_dev

Wavet ovat lyhyesti kerrottuna viestiketjuja, joissa jokainen viesti on wikimäinen muokattava sisältöalue. Sisältönä voi olla sitten melkein mitä vain: tekstiä, keskustelua, kuvaa, upotettuja toimintoja, pelejä, kaavioita, tiedostoja jne. Lisäksi joukossa voi olla kahden tai useamman välisiä privaatti-vastauksia, jotka eivät näy kaikille. Wave-virta muodostuu ns. vastausviesteistä (Reply) ja alimmaisena on aina viimeisen vastaus.

Jokainen Wave on päättymätön yhteistyövirta. Yhdellä käyttäjällä voi olla lukematon määrä Wave-virtoja samaan aikaan – kuten sähköposteja nykyisin. Ja jokainen niistä voi kehittyä koko ajan tai muuttua täysin. Onneksi Wavesta löytyy jo nyt playback-toiminto. 🙂

Yllä olevassa kuvassa on tuotu pari kuvaa omalta koneelta. Tiedostojen tuominen onnistuu suoraan Windowsista raahaamalla, jos koneeseen on asennettu Google Gears. Muutoin joutuu painamaan Attachment-klemmaria ja valitsemaan tiedoston perinteisemmällä tavalla. Waveen liitetyt tiedostot löytyvät nopeasti myös alhaalta Images- ja Files-valikoista.

Waven wysiwyg-editorissa on pikatoiminnot mm. Google-hakujen tekemiseen (kuvassa oikealla auki oleva popup-ikkuna) sekä Google-karttojen upottamiseen. Kartoille voi sijoittaa pisteitä ja vetää viivoilla reittejä. Kätevää. Tässä esimerkki:

google_wave_dev_3

Jos Google Wavea ajetellaan sähköpostin korvaajana, niin jo nämä toiminnot riittävät ”mullistamaan sähköpostin”. Mutta tässä testiversiossa ei ollut vielä mukana kaikkia toimintoja, esim. automaattinen virheiden korjaus tekstistä puuttui.

Käyttökokemusten pohdintaa

Testailimme Wavea Janin kanssa samaan aikaan. Kätevää oli, että näki koko ajan, mitä toinen oli tekemässä. Siis sitä mukaan kuin kirjoittaa tekstiä, muut näkevät, mitä kirjoitat. Tosin voidaan kysyä, haluavatko kaikki tätä: useinhan lause tulee muotoiltua monta kertaa ennen lähetystä. Joskus ensimmäinen ilmaisutapa ei olekaan se, mitä halutaan ilmaista. Wavessa enter-näppäimen antamaa harkinta-aikaa ei ole.

Delete-nappia kannattaa varoa. Sitä klikkaamalla hävittää tehokkaasti vaikkapa tuntien yhteistyön hedelmät. Se EI tule roskakoriin. Roskakoriin tulevat vain poistetut wavet. Playback voi onneksi pelastaa.

Jo kahden käyttäjän testauksessa tuli esille, että Wave karkaa nopeasti käsistä. Kun muokkauksia voi tehdä mihin tahansa sisältöön, ja uusia vastauksiakin voi tulla mihin tahansa väliin, käyttäjä saa olla tarkkana pysyäkseen mukana. Tähän asti olemme tottuneet lähinnä kronologiseen viestintään, jossa viestit tulevat tietyssä järjestyksessä. Wavessa viesti muuttuu koko ajan. Ainoa vertauskohta Wavelle ovat wikisivut, joita voi muokata monta käyttäjää samaan aikaan. Waven tapauksessa tilannetta voidaan verrata siihen, että laitetaan kaikki wikin sivut peräkkäin samaan näkymään. Niin, ja sanoinhan jo, että voit osallistua samanaikaisesti vaikkapa pariin kymmeneen Waveen. Joko tipahdit kärryiltä? 😉

Yksi Waven ongelma on myös se, ettei käyttöliittymä erottele mitenkään sisältöä ja keskustelua (metasisältöä). Ainakin aluksi on haaste erottaa wave-virrasta, mitkä osat on tarkoitettu yhteisesti muokattavaksi sisällöksi ja mitkä kohdat ovat kommentteja ja keskustelua. Ne kaikki sekoittuvat toisiinsa iloisesti. Ei välttämättä tehokkain mahdollinen tapa toimia. Joku voisi sanoa tätä myös huonoksi käyttöliittymäsuunnitteluksi – konseptiautoksi, jolla on vaikea ajaa.

Jotta Wave voi toimia, sitä pitää käyttää järkevästi. Waven mahdollisuudet pakottavat osallistujat sopimaan yhteisestä tavasta ”veivata”. Muutoin ei kannata edes yrittää.

Onneksi myös ihmisen muistikapasiteetti ja kognitiiviset valmiudet rajoittavat Waven käyttöä ja estävät ”veivejä” paisumasta mielettömiksi sekasotkuiksi. Toivon niin. 😉

Tämä Google Wave on kuitenkin vasta ensimmäinen versio: keskeneräinen, buginen, vaikea jne. Veikkaan, että Wave tulee muuttumaan rajusti kunhan tämä versio julkaistaan ja Google alkaa saamaan käyttäjäpalautetta. En usko, että Google Wave tällaisena yleistyy massojen työkaluksi saati sähköpostin korvaajaksi. Mutta parin vuoden lisäkehitystyön jälkeen siitä voi tulla sellainen – tai jos ei Wavesta, niin jostakin muusta vastaavan tyyppisestä palvelusta.

10 vastausta artikkeliin “Google Wave testauksessa

  1. Waveen on tietääkseni tulossa ominaisuus, jolla viestin kirjoittamisen voi muuttaa sellaiseksi, ettei se näy toiselle ennen kuin se on valmis.

    Ilmeisesti tulossa on myös mahdollisuus tehdä tietyistä blipeistä (blip = yksittäinen sisältölaatikko/viesti) vain-luku tyyppisiä, jolla voi hallita vähän mitä muut voi muokata.

    Konseptina tämä on varsin mielenkiintoinen, ja mielestäni tästä voi hyvinkin kehittyä hyvä työkalu sähköpostin ja pikaviestinnän korvaajaksi.

    Waveen oli jo tässä vaiheessa olemassa mahdollisuus yhdistää siihen oma Twitter-tunnus, jolloin voi seurata twitteriä ja postata viestejä sinne suoraan wavesta. Samoin löytyy MSN Messenger integraatio, jonka kautta voi keskustella Messenger kavereiden kanssa myöskin suoraan Wavessa.

    Nämä kaksi tosin ovat hieman vaiheessa ja hankalahkoja käyttää, mutta mahdollisuuksia löytyy. Voisi esimerkiksi ajatella, että jossain vaiheessa saadaan mahdollisuus ladata oma sähköpostilaatikko suoraan Waveen, jolloin vanhat sähköpostit voisi helposti siirtää Waven puolelle.

  2. ”Yksi Waven ongelma on myös se, ettei käyttöliittymä erottele mitenkään sisältöä ja keskustelua (metasisältöä). Ainakin aluksi on haaste erottaa wave-virrasta, mitkä osat on tarkoitettu yhteisesti muokattavaksi sisällöksi ja mitkä kohdat ovat kommentteja ja keskustelua. Ne kaikki sekoittuvat toisiinsa iloisesti. Ei välttämättä tehokkain mahdollinen tapa toimia. Joku voisi sanoa tätä myös huonoksi käyttöliittymäsuunnitteluksi – konseptiautoksi, jolla on vaikea ajaa.”

    Eikös demovideossakin näytetty kuinka dokumenttia luotaessa kaikki kommentit sai yhdellä napilla piilotettua näkyvistä? Eli tämän avulla voisi nähdä millainen itse ”asiasisältö” on.

  3. Jani Hartikainen: ”Waveen on tietääkseni tulossa ominaisuus, jolla viestin kirjoittamisen voi muuttaa sellaiseksi, ettei se näy toiselle ennen kuin se on valmis.”

    Kyllä, tämä ominaisuus demottiin siinä esittelyvideossa myös.

  4. @Kaage kirjoitti:
    ”Eikös demovideossakin näytetty kuinka dokumenttia luotaessa kaikki kommentit sai yhdellä napilla piilotettua näkyvistä? Eli tämän avulla voisi nähdä millainen itse “asiasisältö” on.”

    Kukin osallistuja voi siis kirjoittaa ”vastaukseen” yhtä hyvin ”(yhteistä) asiasisältöä” tai ”kommentteja” – ja niitä voidaan vielä myöhemmin muokata. Kun niille ei tehdä semanttista erottelua, niin tuollaista toimintoa ei voi ohjelmallisesti toteuttaa. Esimerkiksi wikeissä ongelma on ratkaistu siten, että keskustelulle/kommenteille on oma toimintonsa.

    1. Tarkoitatko ettei Wavessa ole tuollaista erottelua? Ainakin siinä wave.google.com sivulla olevassa yli tunnin mittaisessa esittelyvideossa tuollainen esitellään. Tarkemmin ottaen 33.10 minuutin kohdalla.

      1. Videossa tuossa kohden näkyvä _vastausten_ piilotus -toiminto ei löydy vielä tuosta testattavasta versiosta. Ja ne _vastaukset_ eivät todellakaan eroa semanttisesti muusta sisällöstä. Kaikki sisällöt ovat “vastauksia” – ainoat erot ovat hierarkkisessa sijainnissa. Mikä tahansa vastaus voi sisältää mitä vain – edelleen.

  5. Moikka,

    palaan vielä tuohon edelliseen keskusteluun ”dokumenteista”. Nyt minullakin on wave tunnarit joten pääsin itse testaamaan. Ja kyllä tuosta versiosta videossa näkyvä ominaisuus löytyy.

    Eli homma toimii joko piilottamalla yksittäisiä kommentteja tai valitsemalla ”Copy into new Wave”. Jos valitsee jälkimmäisen tavan valittu blippi kopiodaan uuteen Waveen, mutta sen sisällä olevat kommentit eivät kopioidu.

    Tuo kopiointi on kyllä sinänsä harmillista, että sen jälkeenhän on taas sitten kaksi ”versiota” dokumentista joka on mielestäni juuri koko Wave ajattelun vastaista 😦

    Ja sekin vielä että kaikkien pitää tajuta että editoivat sitä ensimmäistä blippiä ja , eivätkä levitä ”dokumenttia” usealle blipille.

Jätä kommentti