Elon Muskin suunnitelmat Twitterille eivät vakuuta

Maailman rikkain mies Elon Musk meni ja päätti ostaa ehkäpä maailman tärkeimmän somealustan Twitterin. Ostouutinen aiheutti välittömästi laajan tyrmistyksen. Myönnän omassakin mielessäni käyneen ajatuksen, että ”kaikki meni” ja ”mihinkäs sitten”.

Ei voi pitää hyvänä uutisena, että Twitterin kaltaista yhteiskunnallisesti keskeistä keskustelualustaa hallitsisi yksi ihminen – varsinkaan rikkain. Omistajan roolissaan häntä voisi pitää myös palvelun ylimpänä moderaattorina.

Musk on ehtinyt jo vakuutella olevansa sananvapauden asialla ja aikovansa kehittää Twitterisä ”todellisen sananvapauden alustan”. Niin sopii toivoa, mutta mitään takeita siitä ei ole.

En esimerkiksi usko, että Musk tulisi poistamaan Twitterin yhteisösäännöt, joiden perusteella tähän asti on ratkaistu palvelun sananvapauden rajat – sääntöjen silti joustaen suuntaan jos toiseenkin. Twitterin sääntöjen soveltaminen on ollut aiheellisesti kritiikin kohteena.

Toisaalta Twitter ei ole tyhjiössä, vaikka verkossa onkin. Kansalliset ja kansainväliset lait pätevät sosiaalisessa mediassa.

Eli ne, jotka kuvittelevat Muskin ajan tarkoittavan lupaa julkaista mitä tahansa, tulevat väistämättä pettymään. Muskin puheet sananvapauden lisäämisestä ovat enemmän tai vähemmän imagohöttöä.

Jäljelle jää myös kysymys, kuka moderoi Muskia itseään? Ongelma on sama kuin kaikissa yksinvaltiuteen perustuvissa systeemeissä.

Mutta katsotaanpa, mitä muuta Musk kertoo suunnitelmistaan HS:n jutun perusteella.

Musk: ””Haluan tehdä Twitteristä paremman kuin koskaan parantamalla sitä uusilla ominaisuuksilla, tekemällä sen algoritmeista avoimen lähdekoodin mukaisia luottamuksen lisäämiseksi.”

Uusia ominaisuuksia jään odottamaan. Olisiko kyse esimerkiksi maksullisista VIP-tunnuksista sekä uusista promo- ja mainosominaisuuksista? Pitäähän Muskin saada investoinnille tuottoa.

Twitterin algoritmien toiminta tunnetaan ehkä parhaiten kaikista valtavirran sosiaalisen median palveluista. Silti Muskin ajatus algoritmien julkaisemisesta avoimena lähdekoodina on hyvin kannatettava.

Samaan aikaan EU on säätämässä laajaa säädöspakettia, joka koskee Twitteriä siinä missä muitakin digijättejä. Todennäköisesti sen tuloksena Twitterin tulisi joka tapauksessa kertoa algoritmeistaan nykyistä avoimemmin. Muskin julistus avoimuuden lisäämisestä näyttäytyy siksi irtopisteiden keräilyltä.

Musk: ”…kukistamalla roskapostirobotit…”

Roskapostirobotteja Twitterissä riittää. Olen tutkinut Twitter-botteja pitkään ja kehittänyt Tweeps.net-bottianalyysipalvelun, jolla botteja löytää runsaasti minkä tahansa runsaasti seuratun Twitter-käyttäjän seuraajista ja päivän polttavista keskusteluketjuista.

Twitter on tehnyt paljon parantaakseen palvelunsa ”aitoutta” eli kitkeäkseen bottitunnukset ja muun epäaidon toiminnan (”muulla” viitataan ihmisten tekemään spämmäykseen, koordinoituun trollaukseen yms.). Twitterillä on jo toimiva moniportainen puuttumismekanismi: ensin epäilyttävä tunnus bännätään tekoälyn toimesta hakutuloksista, sitten se jäädytetään ja lopulta poistetaan kokonaan.

Silti Twitteristä poistettujen tunnusten määrä on hyvin vähäinen verrattuna Facebookin vastaaviin lukemiin. Pystyn myös löytämään hyvin vanhojakin spämmitunnuksia. Twitterin valvonta-algoritmit näyttävät siten jättävän huomaamatta ei-niin-aktiiviset spämmi- ja muut botit.

Tässä näen Muskilla olevan ehkä eniten annettavaa Twitterille. Mikäli hän päättää panostaa palvelun moderoinnin kehittämiseen tekoälyvetoisesti, sillä olisi varmasti positiivinen vaikutus sen sisältöön.

Toisaalta automaattinen moderointi kytkeytyy kiinteästi sananvapauskysymykseen ja algoritmien avoimuuteen. Yhtälö ei ole helppo, ja siksi kyse on pitkälti siitä, kenellä on parhaat resurssit satsata kehitystyöhön.

Lopputuloksena saattaa olla, että Muskilla on maailman kehittynein moderointia tekevä tekoäly. Se, kuka hallitsee tekoälyä, voi halutessaan käyttää sitä manipulointiin. Tekoälyn toimintalogiikasta voidaan kertoa yhtä, mutta se voi silti toimia toisin – kuten usein onkin. Haluammeko todella sen olevan maailman rikkaimman ihmisen hallinnassa?

Suomessa olemme toistaiseksi olleet eräänlaisessa paitsiossa tekoälypohjaiselta moderoinnilta pienen kielialueemme vuoksi. Pahimmissa skenaarioissa se voi kääntyä eduksi.

Samalla on muistettava, että Facebook ja Twitter ovat kaksi parhaiten moderoinnista jo nyt huolehtivaa somepalvelua. Botteja, spämmiä ja informaatiovaikuttamista torjutaan huomattavasti huonommin Instagramissa, TikTokissa ja YouTubessa. Lisätietoa esim. Social Media Manipulation report 2020 -julkaisusta (uutta katsausta odottaessa).

Musk: ”…ja todentamalla kaikki käyttäjät.”

Tätä ajatusta on esitetty monesti. Tavallisesti sen esittäjiä on syytetty siitä, että he eivät ymmärrä Internetin peruslogiikkaa. Vastaus pakolliseen tunnistautumiseen netissä on aina ollut sama: verkko tulkitsee informaation kulun estävän häiriön esteenä ja kiertää sen.

Mikäli Musk todella pyrkisi pakottamaan kaikki Twitter-käyttäjät tunnistautumaan eli kertomaan nimensä ja osoittamaan sen oikeaksi, nähtäisiin palvelussa ennen näkemätön joukkopako.

Jo nyt käyttäjät kyselevät, mikä on seuraava palvelu, johon mennään, jos Musk pilaa Twitterin.

Olisiko aika kypsä julkisen palvelun somealustalle, joka toimisi eurooppalaisten yksityisyys- ja muiden käyttäjien oikeuksia kunnioittavien standardien mukaisesti?

Jätä kommentti