Sosiaalisen median katsaus 10/2016

05Lok16

Pidin tänään Helsingin yliopiston Somepro-koulutuksessa luennon sosiaalisen median tämän hetken tilanteesta Suomessa. Kyseessä on samalla tuorein some-katsaus, joiden aiemmat osat löydät täältä.

Avaa esitys SlideSharessa

Tässä pari kuvaa esityksestä muidenkin käytettäväksi:

some-katsaus-1016-yhteispalvelut-2011-2016

Yllä olevan kuvan tiedot on kerätty Tilastokeskuksen kyselyistä vuosilta 2011-2015.

some-katsaus-1016-facebook-kayttoaste-2016

Yllä olevan ja kahden perässä tulevan kuvan tiedot olen kerännyt Facebookista vuodesta 2011 lähtien.

some-katsaus-1016-facebook-13-20-v

some-katsaus-1016-yhteispalvelut-yli-50-v

Seuraavien kolmen kuvan tiedot on yhdistetty maan mainioista Some ja nuoret -kyselyistä vuosilta 2013, 2015 ja 2016:

some-katsaus-1016-nuoret-sisaltojen-julkisuus

some-katsaus-1016-nuoret-yleiso

some-katsaus-1016-nuoret-tuonut-elamaan

Arvostaisin, jos tekijä ja lähde (tämä blogikirjoitus tai yllä oleva SlideShare-esitys) mainittaisiin kuvia käytettäessä.2 Responses to “Sosiaalisen median katsaus 10/2016”

 1. Kiitos hyvästä katsauksesta. Kysyisin noista Facebook käyttäjistä Suomessa. Slide 5 sanoo, että 75 %, slide 20 sanoo 64 % suomalaisista käyttää Facebookkia. Kumpi noista on oikea luku?

  • 2 Harto

   Slide 5: lähteenä on DNA:n kysely, 15-74-vuotiaat, tulokset painotettu Suomen väestöä edustavaksi. Kyselyssä käytöksi laskettiin mikä tahansa käyttö, vaikka kuinka harvakseltaan. Eli sen mukaan 75 % 15-74-vuotiaista suomalaisista käyttää Facebookia edes joskus.

   Slide 20: pylväsdiagrammissa on lähteenä Facebookin mainoskoneen ilmoittamat luvut. Kokonaiskäyttöä kuvaava %-lukema on kuitenkin laskettu niin, että niillä ikäluokilla, joilla Facebookin käyttöaste on FB:n lukujen mukaan esim. yli 100 % tai muuten ylisuuri verrattuna Tilastokeskuksen vuoden 2015 väestön tieto- ja viestintätekniikan käyttö -kyselyn tuloksiin, on käyttöasteena käytetty Tilastokeskuksen yhteisöpalvelujen käyttöastetta ko. ikäluokassa. Facebookin lukemat kuvaavat käyttäjämäärää per kuukausi. Tilastokeskuksen lukemat puolestaan käyttöä edellisenä 3 kk:tena. Eli 64 % on ”tarkistettu” käyttöaste per kuukausi, joka perustuu sekä FB:n lukemiin että toisaalta Tilastokeskuksen kyselyyn, jonka avulla FB:n luvuista on poistettu ns. tupla- ja triplakäyttäjätunnukset.

   Lisäksi on hyvä huomata, että kummassakin slidessä on eri ikähaarukka. DNA:n lukema olisi jonkin verran suurempikin, jos siinä olisi huomioitu suomalaiset vain 64-vuotiaisiin asti, sillä käyttöaste on pienempi sitä vanhemmilla.

   Toivottavasti tämä vastasi kysymykseesi. Jos ei, niin yritän vielä kerran: lukemat kuvaavat eri asioita ja ne on saatu eri metodeilla, joten niiden vertaaminen toisiinsa on hankalaa. Sinänsä en näe ristiriitaa lukujen välillä.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: