Neljä videota verkko-opetuksen teoriasta ja käytännöstä

Tein syksyllä 2013 Itä-Suomen yliopiston Verkko-opetuksen asiantuntijavalmiudet -koulutuksen käytettäväksi neljä videota verkko-opetuksesta. Aiheina olivat:

  1. Oppimisprosessi (katso myös: käytännön oppimismalli)
  2. Yhteisöllisyys
  3. Pedagogiset skriptit
  4. Kotipesä ja tähtimalli

Minun piti julkaista nämä jo viime vuonna, mutta se pääsi unohtumaan. Parempi silti myöhään kuin ei ollenkaan, joten tässäpä nämä:

3 vastausta artikkeliin “Neljä videota verkko-opetuksen teoriasta ja käytännöstä

  1. Onko olemassa jotakin dataa, että verkko-opetus parantaa oppimistuloksia? Ainakin Pisassa menestyvät maat, jotka eivät ole digin eturintamassa.

    1. Tutkimuksia on monenlaisia, mutta oleellista ei ole se, onko kyse verkko-opetuksesta, monimuoto-opetuksesta vai kontaktiopetuksesta. Myöskään käytetyt laitteet eivät sinällään takaa tai poissulje mitään. Ratkaisevaa on, miten opetetaan. Verkossa voi siis opettaa ihan yhtä hyvin tai huonosti kuin kontaktiopetuksessa.

      Sen sijaan se tiedetään, että teknologia mahdollistaa asioita, joita ei muuten onnistuisi. Oppimisalusta voi tukea esim. oppimisprosessia ja ryhmän työskentelyä monella tavalla. Ja jälleen mikään alusta ei suoraan takaa mitään, vaan riippuu siitä, miten sitä käytetään. Loppujen lopuksi oppimistuloksiin vaikuttaa lukuisia tekijöitä.

Jätä kommentti