Directan kaksi rintamaa: käräjäoikeus ja julkisuus

Hakukoneyhtiö Directaan liittyvän rikosoikeudenkäynnin pääkäsittely alkaa Helsingin käräjäoikeudessa ensi viikolla.

Viittä yhtiön johdossa toiminutta henkilöä syytetään tuhansien pienyrittäjien erehdyttämisestä puhelinmyyntitilanteessa.

Rikosprosessin odottaessa käsittelypäiviä, useat yrittäjät ovat jo riidelleet Directan kanssa maksamattomista laskuista oikeudessa. Yrittäjien mukaan yhteydenpito Directan kanssa on muuttunut aggressiiviseksi ja uhkaavaksi

(MTV3, 26.10.2011)

Directalta on MTV3:n jutun mukaan soiteltu rikosilmoituksen tehneille yrittäjille – ohi yrittäjiä edustavien lakimiesten – ja jopa huutamalla painostettu tekemään sovintoa ennen rikosjutun käsittelyä sillä perusteella, että he kuitenkin voittavat jutun ja sovintoehdotuksen hyväksymällä yrittäjät pääsisivät asiasta eroon halvemmalla.

Miksi soitella yrittäjille, jos kerran on niin varma voitostaan? Siksikö, että Directa on hävinnyt useimmat laskujaan koskevat perintäoikeudenkäynnit, joissa on järjestetty suullinen käsittely (päätökset ovat luettavissa em. linkin takaa)?

Helsingin käräjäoikeus on useissa antamissaan tuomioissa hylännyt Directan nostamat velkomuskanteet, vapauttanut vastaajina olleet yrittäjät ns. hakuosumalaskujen maksuvelvollisuudesta ja tuominnut Directan maksamaan yrittäjien oikeudenkäyntikuluja.

Directa Oy on omassa viestinnässään korostanut, että tuomioistuimet ovat useissa sadoissa tapauksissa päättäneet juttuja Directan hyväksi. Suomen Yrittäjien tietojen mukaan valtaosa näistä Directan hyväksi päätetyistä jutuista on niin sanottuja yksipuolisia tuomioita eli ratkaisuja juttuihin, joissa ei ole järjestetty suullisia käsittelyjä tuomioistuimessa.

Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että juuri ennen rikosjutun käsittelyä Directa on myöntynyt maksamaan korvauksia Suomen Yrittäjille, joka myös oli vienyt Directan käräjille. Suomen Yrittäjät ja Directa jatkavat silti vielä markkinaoikeudessa.

Directa pelaa julkisuudella – yksi mies vs. 1403 yrittäjää

Directan ulkoinen viestintä muuttui kertaheitolla, kun ex-presidentintekijä Jussi Lähde tuli viestintäjohtajaksi. Uutena linjana on ollut aiempaa suurempi avoimuus, josta parhaana esimerkkinä toimitusjohtaja Ville Kompan ja Jussi Lähteen videohaastattelut maaliskuussa.

Viimeisin julkisuustempaus oli kesäkuun tiedote otsikolla ”Directa rikosoikeudenkäynnin esitutkinta-aineisto julkiseksi 13.6.2011”. Tiedote meni läpi monessa viestimessä, mutta esitutkinta-aineistoa en ole netistä löytänyt. Ehkä Directan olisi kannattanut laittaa se nettisivuilleen kaiken kansan luettavaksi, jos kerran ovat nyt asian käsittelyssä julkisuuden kannalla?

Kommentoin paria kohtaa Jussi Lähteen allekirjoittamasta tiedotteesta:

– Kohu Directan ympärillä alkoi kesäkuussa 2008. Nyt, kolme vuotta myöhemmin esitutkinta-aineiston tullessa julkiseksi journalisteilla on ensimmäisen kerran mahdollisuus arvioida esitutkintaa, toteaa Da Online –yhtiöiden viestintäjohtaja Jussi Lähde.

Asiavirhe. Kyllä Directasta kirjoitettiin jo vuonna 2007, ehkä aiemminkin. Tarkan päivämäärän voi tarkistaa Directan myyntipuhelujen lokista.

On selvää, että esitutkintaa voidaan arvioida vasta, kun esitutkinta-aineisto julkaistaan. Sen sijaan tietoa Directasta on ollut saatavana alusta lähtien netissä.

– Koko esitutkinnan aikana tutkintapyynnön tehneiden asiakkaiden väitteitä ei selvitetty niistä asiakkuuksiin liittyvistä faktatiedoista, joita yhtiö toistuvasti tarjosi poliisin käyttöön. Directa sai mahdollisuuden tuoda nämä tiedot poliisille vasta esitutkinnan jo päätyttyä. Tilanne on hyvin poikkeuksellinen, Lähde toteaa.

Mitä, ettekö laittaneet ko. tietoja mukaan 50 000 sivun loppulausuntoonne syyttäjälle? Jos ette, niin siitä tuskin voi syyttää ketään muuta.

Juuri niistä ”faktatiedoista” tutkintapyynnön tehneet asiakkaat ovat käsittääkseni olleet eri mieltä. Autenttisista kokemuksista voi lukea yrittäjien keskustelufoorumista, jossa Directasta keskustellaan päivittäin. Siellä muuten on ihmetelty kovaan ääneen Jussi Lähteen kommentaattorin uraa YLE:llä. Kieltämättä Jussi Lähteen näkyvä rooli YLE:n ajankohtaisohjelmissa on erinomaista PR-työtä Directalle – Jussi on valovoimainen persoona, joten työnantajaankin liitetään positiviisia mielikuvia – ja ihmeteltävää toimintaa YLE:ltä.

Kuinka riippumaton kommentaattori on henkilö, joka toisena päivätyönään yrittää kiillottaa sellaisen yrityksen kilpeä, josta 1403 pienyrittäjää on tehnyt tutkintapyynnön? Aikooko YLE hyllyttää Jussi Lähteen ohjelmistaan edes oikeuskäsittelyn ajaksi? Minusta tilanne on verrannollinen eduskuntaan ehdolla olevien toimittajien vaalikarenssiin: kun on oma lehmä ojassa, niin ääni pois langoilta!

Disclaimer: En ole täysin riippumaton osapuoli itsekään kirjoittamaan tästä, koska Directan puhelinmyyjä oli v. 2007 minuun yhteydessä. Lisäksi Directan asianajaja on yrittänyt saada minua poistamaan noita kommentteja täältä blogistani.

5 vastausta artikkeliin “Directan kaksi rintamaa: käräjäoikeus ja julkisuus

  1. Tänään 21.6.2012 sain puhelun DA onlinelta numerosta 0401723836. Siellä he käsittelivät Directan saatavia ja lupasivat minulle hyvittää kaikki Directan perintäkulut, mikäli suostumme vapaaehtoisesti maksamaan kyseisen, markkinointirikoksella hankitun summan.

    Tämä DA onlinehan on Directaan kytköksissä. Toimintatapa on todella inhottava, sillä he edelleen kuvittelevat olevansa oikeassa ja yrittävät taas ryhtyä perimään saataviansa. Yrittäjän piina ei taida koskaan loppua?

    Kieltäydyimme maksamasta, mutta ovatko muut saaneet vastaavanlaisia puheluita?

    Yrittajan.info -sivustokin on ilmeisesti onnistuttu sulkemaan, joten avoin keskustelu on vaimennettu nykyisen poliittisen suuntauksen mukaisesti.

    1. juu samasta nrosta puhelu tullut on… ilman viivästyskorkoja sais ny sovinto laskun maksaa…

  2. Sain juuri DA onlinelta puhelun ,jossa uhkaavaan sävyyn vaadittiin pelkän pääoman maksua, jotta asia ei mene käräjäoikeuteen.
    Onko kellään tietoa voivatko he siellä voittaa? Yritykselläni ei ole ollut toimintaa 2008 jälkeen.

    1. Sama neuvo kuin muissa huijausyrityksissä. Pyydä allekirjoituksellasi varustettu sopimuskopio. Jos tätä ei löydy niin perintä aiheeton eikä perustetta mihinkään toimenpiteisiin.

      Meille tuli juuri äsken lasku, ja olin onneksi pyytänyt 4 vkoa sitten asiakaspalvelua laittamaan kirjallisesti tiedon ettei yrityksellämme ole asiakassuhdetta heihin.

  3. Tämä Dille homma käytiin kertaalleen läpi jo 2008 ja levitettiin todisteet poliisille, Suomen Yrittäjille, tuomareille ja mikä tulos. No joo koska Ville poika on jonkun kummipoika niin hänellä on Gummisetä. Gummisedällä taas on tuttuja joilla taas on tuttuja jne. Nyt on niin että olin vakavasti sairaana 2009-2011 eli kolme vuotta, olisin muuten pamputtanut Dillen porukan tiedoillani laulamaan kalteritangoa kebap kioskille,(suljetulle siis) jo vuonna 2008. Ollessani sängynpohjalla 2010-2011 kukaan yrittäjä ei älynnyt, bonjannut, kliffannut vaatia Dillen kusetuksesta korvauksia. Mitä lakimiehiä raastuvassa oli mukana ja paljon? Makkulaa ja Mukkulaa vaiko? Nykymaailmassa sopimuksissa on ollut sanktiot jo iät ajat. Kannattaisi muuten yrittäjien käydä joku sopimusoikeuden tai markkinaoikeuden kurssi tai luento. Ei maksaisi montaa sataa. Ihme ettei Suomen Suuret Yrittäjät järjestä moisia. Vitsi vitsi ketkä tienaa kun yrittäjät on haavit auki?
    Itse en jaksa enää vatvoa ihan samoja juttuja mitkä on käyty jo kymmeniä kertoja läpi Lehmätkin lentäisi kirjoituksissa. Palaan astialle joskus kun töiltäni kerkeän. Itselläni on nyt jatkossa pirun suuret vaateet Dillelle ja Suomen Yrittäjille tarkoituksella vääristä neuvoista ja heitän jatkossa ainakin Dillen jutut julkisuuteen jenkkilän kautta piste

    Terveisin
    Dirty Harry

Jätä kommentti