Twitterin algoritmien muutokset 2016-2020

28Lok20

Pidin tänään WebAkatemian järjestämänä webinaarin otsikolla ”Twitter pintaa syvemmältä”. Sen yhtenä osana käsittelin Twitterin algoritmeja.

Twitterin algoritmit ja toiminnot ovat muuttuneet tänä vuonna ehkä enemmän kuin koskaan aiemmin. Siksi päätin kirjoittaa aiheesta vielä tämän blogikirjoituksen.

Alla aluksi esitys, joka on samalla laajempi katsaus Twitterin tämän hetken tilanteeseen Suomessa ja yleisemminkin.

Muutosten tausta: algoritmin lanseeraus ja USA:n vaalit v. 2016

Pontimena muutoksille on ollut etenkin parhaillaan menossa olevat Yhdysvaltain presidentinvaalit. Siitä lisää jäljemmässä.

Mutta jotta voi ymmärtää koko taustan, pitää aloittaa aiemmista eli vuoden 2016 vaaleista. Sattumoisin vuosi oli sama, jolloin Twitter otti käyttöön algoritmiin perustuvan uutisvirran. Alla olevassa kuvassa näkyy Twitterin algoritmien tärkeimmät muutokset eri vuosina (klikkaamalla näet kuvan isona).

Vuoden 2016 muutos oli merkittävä: siihen asti Twitterin käyttäjät olivat nähneet kaikkien seurattavien twiitit aikajärjestyksessä. Muutoksen jälkeen algoritmi nosti uutisvirran kärkeen suosituimmat twiitit – eli ne, jotka saivat eniten reaktioita: tykkäyksiä, kommentteja ja retwiittejä.

Käyttäjien kannalta algoritmi merkitsi sitä, että he näkivät aina ensiksi sillä hetkellä suosituimpia puheenaiheita käsitteleviä twiittejä sekä tietenkin mainoksia. Algoritmin lanseerauksesta lähtien Twitterin käyttäjät eivät periaatteessa enää ole nähneet kaikkien seurattaviensa kaikkia uusia twiittejä.

Kyse ei ollut pelkästään käyttäjän seurannassa olevien tunnusta twiiteistä, vaan joukossa oli myös muiden suosituimpia twiittejä. Twitter oli aloittanut ei-seurattujen käyttäjien twiittien esittämisen jo vuonna 2014, mutta algoritmin käyttöönotto lisäsi entisestään niiden näkyvyyttä. (Tämä kappale on lisätty 2.11.2020.)

Pelkkään suosioon perustuvaa algoritmia oli helppo käyttää hyväksi, kunhan teki sellaisia julkaisuja, jotka saivat paljon reaktioita. Siihen on pari helppoa keinoa: nostattamalla voimakkaita tunteita (etenkin suuttumusta) tai esittämällä yllättäviä väitteitä.

Twitterin algoritmi tuli kuin tilauksesta vuoden 2016 vaalikampanjointiin. Näkyvyyttä on toki helppo saada muutenkin verkostopalvelussa em. keinoilla, mutta algoritmin avustuksella se oli entistä helpompaa.

Algoritmi yksinkertaisesti vahvisti niitä viestejä, jotka saivat muutenkin eniten reaktioita – eli käytännössä eniten tunteita herättäviä julkaisuja.

Trollit ja botit kiittivät. Ne olivat pesiytyneet Twitteriin jo aiemmin, mutta algoritmin avulla ne pystyivät tehokkaasti levittää haluamaansa materiaalia kuten huhuja, provosoivia väitteitä, vihapuhetta, manipuloituja valokuvia ja valeuutisia.

Jälkeenpäin – vasta vuonna 2018 – kävi ilmi, että niin sanotun Pietarin trollitehtaan eli venäläisen Internet Research Agencyn (IRA) luomat Twitter-tilit kampanjoivat Trumpin voiton puolesta. Sen jälkeen Twitter poisti löydetyt trollitilit. Poistetut tilit ja niiden twiitit ovat edelleen ladattavissa Twitterin sivuilta esimerkiksi tutkimuskäyttöön.

Tässä välissä vuonna 2017 Twitter ehti kehittää algoritmiaan edelleen niin, että käyttäjille näytetyt twiitit osuivat paremmin heidän kiinnostustenkohteisiinsa. Tosin Twitterin profilointi ja suositusten relevenssimalli eivät ole vaikuttaneet kovinkaan hienovaraisilta tai kehittyneiltä: edelleenkin tärkein muuttuja tuntui olevan julkaisujen saama reaktioiden määrä. Tilanne on jatkunut samana aina tähän vuoteen asti.

Algoritmin korjailua 2018-2019

Jo algoritmin lanseeraus vuonna 2016 herätti Twitteriä kohtaan runsaasti kritiikkiä. Monen mielestä palvelu on ollut rikki siitä lähtien. Kritiikki yltyi huomattavasti vuonna 2018 esiin tulleiden seikkojen takia – ja samalla toki monesta muustakin syystä.

Sen jälkeen Twitter on keskittynyt korjailemaan palveluaan. Korjaukset ovat olleet kolmen tyyppisiä: 1) uutisvirran algoritmin muutoksia, 2) uusia algoritmeja ja 3) muiden toimintojen muutoksia.

Twitteriin pätee sama kuin mihin tahansa välineeseen: se, miten sitä käytetään, riippuu ennen muuta siitä, minkälaiseen käyttöön sen ominaisuudet käyttäjiä ohjaavat – eli minkälainen käyttö kulloisillakin ominaisuuksilla on käyttäjien tavoitteisiin nähden tehokkainta.

Algoritmit ja muut toiminnot siis lopulta muokkaavat käyttäjien toimintaa. Jokaisen muutoksen jälkeen menee aikansa ennen kuin sen kaikki vaikutukset ovat nähtävissä.

Siksi vuonna 2018 Twitterillä oli jo kiire, sillä vuoden 2020 vaalit lähestyivät nopeasti. Se ei missään tapauksessa halunnut nähdä saman toistuvan uudestaan ja joutua taas kriitikoiden hampaisiin.

Vuoden 2018 merkittävin uudistus oli ns. terveellisempien keskustelujen edistäminen. Sen näkyvin muoto oli käyttäjien laatupisteytysalgoritmin käyttöönotto. Tarkoituksena oli, että ne käyttäjät, joiden Twitter päättelee aiheuttavan haittaa keskusteluille ja muille käyttäjille, eivät näy palvelun ominaisuuksissa kuten hakutoiminnoissa, suosituksissa ja uutisvirran algoritmissa muille.

Laatupisteytys näkyy käytännössä siten, että ”huonolaatuiset” Twitter-tunnukset joutuvat ns. sahdow bännäyksen kohteeksi. Shadow bännättyjen käyttäjien vastaukset eivät esimerkiksi näy keskusteluketjuissa muille (ainakaan kaikille). Näkyvyyden vähentäminen on tehokas tapa vähentää bottien, trollien ja muiden hämärätwiittaajien toiminnan tehoa ja intoa.

Vuonna 2019 Twitterillä oli päästy itsereflektiossa ja käyttäjäpalautteen kuuntelussa jo siihen pisteeseen, että käyttäjille tuotiin uudestaan mahdollisuus käyttää vanhaa kunnon aikajärjestykseen perustuvaa uutisvirtaa algoritmin valitseman virran sijasta. Valinta löytyy Twitter-käyttäjän etusivun oikeasta yläkulmasta tähti-ikonista klikkaamalla.

Myös terveellisiä keskusteluja edistävien toimintojen kehittämistä jatkettiin. Tärkein niistä oli käyttäjille tullut mahdollisuus piilottaa twiitteihin tulleita vastauksia (lähde). Näin kuka tahansa pystyy piilottamaan mielestään ikävät vastaukset. Hyödyllistä toiminnossa on lähinnä se, ettei häiritsevää kommentoijaa tarvitse kokonaan blokata. Itse käytän toimintoa niin, että annan mahdollisille trolleille yhden varoituksen ennen seuraavan vastauksen piilotusta.

Vuoden 2019 lopun uudistuksiin kuului myös topics-ominaisuus, joka mahdollisti käyttäjille tiettyjen uutisaiheiden twiittien seuraamisen sen sijaan, että sisältöjen seuranta tapahtuisi vain muiden käyttäjien tai hashtagien seuraamisen kautta (lähde). Käytännössä kyse oli askeleesta uutistoimitustyyppiseen toimintaan, jossa Twitter itsenäisesti valitsee, mitkä julkaisut mistäkin aiheesta näkyvät käyttäjille.

Lieneekö vain väliaikainen tilanne (esimerkiksi Twitterin resurssien ollessa varattuna vaaleihin), mutta tällä haavaa topics-aiheiden valinta näyttää ainakin itselleni pelkästään tyhjää.

Sattumoisin hyvin saman tyyppistä teknistä toteutusta käytetään nyt toiminnossa, jolla voi seurata Yhdysvaltain vaaleja koskevia julkaisuja Twitterissä. Voi kysyä, kehitettiinkö topics-toiminto sitä varten, että Twitter voi aina tarvitessaan hallita aiempaa paremmin, mitä tietoja palvelun kautta välitetään käyttäjille.

Vuoden 2020 muutokset

Kuten jo alussa mainitsin, tänä vuonna muutoksia on tullut ehkä enemmän kuin koskaan aiemmin. Suurin osa muutoksista on Twitterin mukaan liittynyt suoraan siihen, että se on pyrkinyt estämään alustansa väärinkäytön Yhdysvaltain vaaleissa.

Ajan säästämiseksi listaan muutokset tässä vain lyhyesti:

  • Helmikuu: varoitukset manipuloidusta mediasta twiiteissä, esim. muokatuista valokuvista (lähde).
  • Toukokuu: varoitukset twiitin sisältämästä disinformaatiosta (lähde). Alunperin Twitter kehitti systeemin ilmeisesti koronaan liittyvän huuhaan torjumiseksi, mutta virheellisestä tiedosta varoittavaa huomautusta on käytetty myös joihinkin Trumpin lähettämiin twiitteihin. Jo aiemmin vuonna 2019 Twitter kehitti toiminnon, jolla merkittävän tahon Twitterin sääntöjä rikkovan twiitin yhteydessä voidaan huomauttaa sääntörikkeestä ja siitä, ettei twiittiä poisteta sen yhteiskunnallisen merkityksen vuoksi. Sitäkin on käytetty Trumpin twiitteihin.
  • Kesäkuu (Android)/syyskuu (iOS): Twitter voi kehottaa tiettyjen verkkosivustojen ja artikkelien uudelleentwiittauksen yhteydessä lukemaan linkin kohteen ensin (lähde). Varmaan merkittävä juttu rapakon takana vaalivaikuttamisen estämisessä, mutta omassa käytössä ei ole tullut vielä vastaan.
  • Elokuu: mahdollisuus valita, ketkä voivat vastata twiittiin: 1) oletuksena kaikki, 2) seuraamasi henkilöt, 3) vain mainitsemasi ihmiset (lähde). Tämä mahdollistaa ei-toivottujen tahojen vastaamisen eston, jolloin keskustelu pysyy kivasti (?) omassa kuplassa.
  • Syyskuu: muiden twiittien lainaukset eli quotet näkyvät nyt alkuperäisen twiitin yhteydessä (lähde). Tämä tuo aiempaa paremmin esille, miten muut ovat twiittiin reagoineet ja esimerkiksi kehystäneet sitä uusilla merkityksillä omissa twiiteissään.
  • Lokakuu: mobiilisovellukset ehdottavat uudelleentwiittauksen yhteydessä lisäämään oman kommentin eli tekemään quote-twiitin. Tämän hyödyllisyydestä voi olla montaa mieltä, koska toiminto suorastaan ohjaa kehystämään muiden twiittejä omilla merkityksillä. Trollien unelmatoiminto?
  • Lokakuun 20. päivä: uutisvirran algoritmi ei enää näytä ei-seurattujen käyttäjien suosittuja twiittejä kuten aiemmin (lähde). Tämä on mielestäni tärkein parannus algoritmin ohjailemaan uutisvirtaan. Korjaa edellä kuvaamani v. 2016 algoritmin isoimman ongelman.

Varsinkin viimeisen uudistuksen jälkeen Twitter ei ole enää yhtä pahasti rikki kuin mitä se on ollut vuoden 2016 algoritmin lanseerauksen jälkeen.

Lisäys 16.11.2020: Twitter perui em. muutoksen 12.11. ja näyttää taas uutisvirrassa suosituksia myös ei-seuratuilta käyttäjiltä (lähde). Ilmeisesti Twitter huolestui käyttäjien laskenneesta aktiivisuudesta, vaikkakin muutoksen perumista perusteltiin sillä, ettei sillä saatu vähennettyä disinformaation leviämistä.

Iloni muutoksesta oli siis ennenaikainen.

Selventävä kuva:



No Responses Yet to “Twitterin algoritmien muutokset 2016-2020”

  1. Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: