Facebook messenger -virus ja sen poistaminen
Facebookissa leviää taas vaihteeksi ikävä virus käyttäjien yksityisviestien kautta.
Viesti sisältää linkin videoon – tai ainakin siltä näyttää – ja arvelun, että viestin vastaanottaja olisi videossa. Viesti leviää usean kielisenä.
Linkkiä/videota EI PIDÄ AVATA.
Linkin kohteena on huijausviestin liikkeelle laittaneen Facebook-käyttäjän (=ei siis kaverisi) tekemä Facebook-muistiinpano. Mitään oikeaa videota siellä ei ole – vain jo yksityisviestissä näkemäsi kuva videosta, jotta klikkaisit sitä.
Muistiinpanosta on edelleen linkki ”videoon”, mutta todellisuudessa kyse on tietojenkalastelusivustosta, joka vain näyttää Facebookin kirjautumissivulta.
Alla olevasta kuvakaappauksesta voit huomata, että huijaus paljastuu kirjautumissivun osoitteesta: kyse ei ole facebook.com-palvelusta, vaan huijarin tekemästä blogspot.com-sivusta.
Älä anna huijarille Facebook-tunnustasi ja salasanaasi!
Kyse on siis viruksesta, jolla yritetään saada kaapattua käyttäjän Facebook-tunnus, jonka jälkeen virusta levitetään sen kautta.
On omituista, että Facebook ei ole saanut tämän tyyppisiä huijauksia kuriin, vaikka näitä on kiertänyt jo vuosikausia.
Mitä voit tehdä, jos virus leviää Facebook messenger -tunnuksellasi?
Viruksen poistaminen tapahtuu poistamalla sen tekijän kirjautumiset Facebook-tunnukseltasi. Kun hyökkääjä ei ole enää kirjautunut käyttäjätunnuksellesi, ei virusviestejä enää lähde.
Näet Facebook-tunnuksellesi kirjautuneet laitteet Facebookin asetuksista, joka löytyy valikon kohdasta:
Asetukset ja yksityisyys -> Asetukset -> Turvallisuus ja sisäänkirjautuminen
Jos olet nyt kirjautuneen Facebookiin, voit siirtyä kyseiseen kohtaan tästä linkistä (avautuu uuteen ikkunaan)
Tietokoneella löydät sieltä tämän näköisen kohdan, jonka otsikko on ”Missä olet sisäänkirjautuneena?”
1. Klikkaa ”Näytä lisää”, niin näet kaikki aktiiviset kirjautumiset.
2. Kelaa sen jälkeen alaspäin ja klikkaa kohdasta ”Kirjaudu ulos kaikista istunnoista”
Vinkki 1: Listassa näkyy myös omat oikeat kirjautumisesi Facebookiin. Niissä näkyvät paikkakunnat voivat poiketa huomattavasti siitä, missä oikeasti olet, koska ne eivät perustu välttämättä oikeaan sijaintiisi, vaan käyttämääsi nettiyhteyteen.
Vinkki 2: Pitämällä hiirtä kirjautumisten päällä, näet sen IP-osoitteen, josta kirjautuminen on tehty. Tästä on apua, jos tiedät omat IP-osoitteesi. Voit tarkistaa tämän hetkisen nettiyhteytesi IP-osoitteen tästä (avautuu uuteen ikkunaan).
Vinkki 3: Yksittäisiä kirjautumisia voi poistaa klikkaamalla niiden oikeasta reunasta kolmea pistettä ja valitsemalla ”Kirjaudu ulos”.
Jos et tiedä, mitkä kirjautumiset ovat varmasti sinun, niin tee yllä olevan ohjeen mukaan ja klikkaa ”Kirjaudu ulos kaikista istunnoista”.
Kännykällä vastaava asetusten kohta on tämän näköinen:
1. Paina ”Näytä kaikki” (ei välttämättä näy kokonaan, ympyröity kuvassa).
2. Kelaa sen jälkeen alaspäin ja klikkaa kohdasta ”Kirjaudu ulos kaikista istunnoista”
Tehtyäsi tämän, ei viruksen levittäjä enää voi käyttää Facebook messenger -tunnustasi virusviestien lähettämiseen.
Lisäksi on kohteliasta lähettää niille Facebook-kavereillesi, joille virusviesti oli jo lähtenyt, perään varoitus, ettei videolinkkiä pidä avata, ja esimerkiksi linkki tähän ohjeeseeen. 🙂
Mitä muuta kannattaa tehdä Facebook-tunnuksen suojaamiseksi?
Edellä mainitussa asetusten kohdassa voit parantaa Facebook-tunnuksesi tietoturvaa monella tapaa. Eli kohdassa Asetukset ja yksityisyys -> Asetukset -> Turvallisuus ja sisäänkirjautuminen.
Jos et vielä käytä kirjautumisessa kaksivaiheista todennusta, niin se kannattaa ehdottomasti laittaa päälle. Se suojaa myös edellä kuvatulta huijaukselta.
Kaksivaiheinen todennus toimii siten, että kun kirjaudut uudella laitteella Facebookiin (tai joku muu kirjautuu), niin Facebook lähettää varmistuskoodin esim. tekstiviestillä, joka on syötettävä normaalin tunnuksen ja salasanan lisäksi. Näin Facebook siis varmistuu, että sisäänkirjautuja olet todella sinä (tai kuka kännykkääsi sillä hetkellä piteleekin).
Kaksivaiheisen todennuksen päällekytkentä löytyy tällaisesta kohdasta:
Kun otat kaksivaiheisen todennuksen käyttöön tai muokkaat sitä, Facebook kysyy sinulta tunnuksesi salasanaa, vaikka olet jo kirjautunut sisään.
Kannattaa tutustua muihinkin samalta sivulta löytyviin lisätoimintoihin, joilla voit parantaa Facebook-tunnuksesi turvallisuutta.
Kirjoitusta on korjattu 24.4.2020 klo 10:45: pelkästään yksityisviestissä olevan linkin avaus ei kaappaa Facebook-tunnusta, vaan sitä kautta käyttäjä ohjataan tietojenkalastelusivustolle, jossa kysytään tämän tunnusta ja salasanaa.
Filed under: Facebook, Facebook Messenger, kännykät, roskapostit, sosiaalinen media, sovellukset ja appsit, virukset ja haittaohjelmat | Leave a Comment
No Responses Yet to “Facebook messenger -virus ja sen poistaminen”