Vertailussa ruutuaikasovellukset Google Family Link ja Screen Time + kokemuksia

30Tou19

Kaleva haastatteli minua juttuun lasten ruutuaikasovelluksista. Tein sen ”taustatyöksi” vertailun kahdesta suositusta ruutuaikasovelluksesta, joista allekirjoittaneella on kohtuullisen paljon kokemusta: Googlen Family Linkistä ja Screen Timestä. Laitan vertailun tänne julki sillä ajatuksella, että toivottavasti siitä on hyötyä sopivan sovelluksen valinnassa.

Lyhyesti:

  • Googlen Family Linkissä on hankalia puutteita kuten se, ettei voi valita ruutuaikaan laskettavia sovelluksia, ja sovellus vaikeuttaa merkittävästi lapsen Google-tilin käyttöä selaimella käytettävissä Googlen nettipalveluissa. Toimii vain Googlen käyttöjärjestelmissä eli Androidilla ja Chromebookilla.
  • Screen Time on monipuolinen ja mahdollistaa tarkat ruutuaika- ja sovellusrajoitukset, mutta se on hieman hankala ottaa käyttöön. Ilmaisella versiolla ei pitkälle pötki eli sovellus on käytännössä maksullinen. Toimii Android- ja iOS-laitteissa.

 

Google Family Link

Kotisivu: https://families.google.com/intl/fi/familylink/

  • Tarkoitettu Google-tilien luomiseen sekä sovellusten ja ruutuajan hallinnoimiseen alle 13-vuotiaille lapsille. Käytettävissä Android- ja Chromebook-laitteiden kanssa.
  • Kun lapsi täyttää 13 vuotta, hän voi alkaa hallinnoimaan Google-tiliään itse. Family linkin käyttöä voi jatkaa yhdistämällä sen uudestaan vanhemman hallittavaksi.
  • Vaihtoehtoisesti vanhempi voi luoda Google-tilin itselleen ja antaa sen sitten lapsen käyttöön. Vanhempi on tällöin käyttöehtojen mukaisesti vastuussa tilin käytöstä.
  • Hyvä tietää: Family Linkin poistaminen Google-tilistä lukitsee sen ja tili poistetaan kuukauden kuluttua – paitsi jos tilin syntymäaika muutetaan yli 13-vuotiaaksi ja todistetaan ikä esim. luottokortin avulla.
  • Tähdet Google playssa:
    • vanhempien sovellus: 4,4/5
    • lasten sovellus: 1,9/5

google-family-link-kuvakaappauksia

Plussat Miinukset
Helppo käyttöönotto. Ladataan sovellus vanhemman ja lapsen laitteelle, syötetään lapsen sovellukseen vanhemman sovelluksesta saatava tunniste ja kirjaudutaan lapsen tunnuksella. Ei voi erotella, mitä sovelluksia lasketaan mukaan ruutuaikaan. Ruutuaikaa menee myös sovelluksista, joista sitä ei tarvitsisi mennä. Päivitys 30.1.2020: Nykyisin Family Linkissä on mahdollista asettaa käyttöaikarajoja myös sovelluskohtaisesti.
Selkeä ja yksinkertainen sovellus. Oletusasetuksilla pääsee liikkeelle. Ei voi luoda tehtäviä, joista saa lisäaikaa
Lukitse nyt -toiminto
Päivitys 30.1.2020: Nykyisin Family Linkissä on pikatoiminto myös lisäajan antamiseen, esim. puolituntia tästä eteenpäin.
Käytetty ruutuaika ei päivity reaaliajassa
Päiväkohtaiset ruutuaikarajat ja yörajat. Ei voi katsoa, mitä sovellusta lapsi käyttää juuri nyt
Käyttörajoitukset, mm. sovellusten asentamisen hyväksyntä ja estäminen, sovellusten ja elokuvien PEGI-ikärajat. YouTube-sisältösuodatusta ei voi asettaa Family linkin kautta. Lapsille kannattaa asentaa YouTube Kids.
Chromen ja Google haun sisältösuodatus pyrkii estämään aikuisille tarkoitetut sivustot Family linkin käyttö estää lapsen kirjautumisen Googlen palveluihin tietokoneella ilman, että vanhempi hyväksyy kirjautumisen omalla käyttäjätunnuksellaan. Tämä voi olla käytännössä iso ongelma.
Sijainnin seuraaminen (laitteilla, joilla se toimii) Family link ei toimi vanhemmilla Android-versioilla. Toimivuus taataan laitteilla, joissa on Android-versio 7.0 (Nougat) tai uudempi, sekä joillakin 6- ja 5-versioiden laitteilla.
Päivä, viikko- ja kk-kohtainen tilasto käytetyistä sovelluksista Ei toimi usean lapsen yhteiskäytössä olevalla laitteella, koska Family link ei salli montaa Google-tiliä samalle laitteelle. Useiden käyttäjien lisääminen onnistuu joillain laitteilla Family linkin kautta, mikä ei kuitenkaan aja täysin samaa asiaa.
Aikarajan päätyttyä voi soittaa ”hätäpuheluita” Googlen perheryhmään voi lisätä korkeintaan viisi Google-tunnusta/lasta.
Googlen oma sovellus taannee toimivuuden jatkossakin ja uusien ominaisuuksien kehittämisen.
Toimii myös suomeksi

 

Screen Time

Kotisivu: https://screentimelabs.com/

  • Monipuolinen ruutuaikasovellus, joka toimii Android- ja iOS-laitteissa.
  • Ilmaisversio yhdelle lapselle rajoitetuin ominaisuuksin. Maksullinen rajoittamaton versio 4,49 6,49 €/kk.
  • Erilliset lisämaksulliset toiminnot: nettiselaimen sisältösuodatus ja GPS-seuranta.
  • Tähdet Google playssa:
    • vanhempien sovellus: 3,9/5
    • lasten sovellus: 2,4/5

screen-time-kuvakaappauksia

Plussat Miinukset
Monipuolinen sovellus, käytettävissä sekä vanhemman sovelluksen että nettipalvelun kautta. Lapsen tunnukseen voi liittää useita lapsen laitteita. Vaikea käyttöönotto. Ladataan sovellukset vanhemman ja lapsen laitteelle, syötetään lapsen sovellukseen vanhemman sovelluksesta saatava tunniste ja luodaan vanhemmalle salasana. Tämän jälkeen sovellus opastaa tekemään tarvittavat asetusmuutokset lapsen laitteelle, mikä voi olla kokemattomalle käyttäjälle melko haastavaa.
Voi määritellä erikseen sovellukset, jotka lasketaan mukaan käytettyyn ruutuaikaan. Vanhemman sovellus vaatii hieman harjaantumista ennen kuin kaikkien toimintojen käytön oppii.
Voi luoda tehtäviä, joiden suorittamisesta lapsi saa lisää ruutuaikaa vanhemman hyväksyttyä suorituksen. Mahdollistaa esimerkiksi sen, että läksyt tekemällä saa koulupäivinä ”loput” ruutuajasta käyttöön. Bugit. Android-käyttöjärjestelmän päivitykset voivat vaikuttaa Screen Timen toimintaan siten, että sovellus ei toimi oikein ennen uusia asetusmuutoksia.
Päiväkohtaiset ruutuaikarajat ja yörajat. Kummallekin voi määritellä erikseen rajoitettavat sovellukset. Lukitse nyt -tyyppinen toiminto puuttuu (tämä oli virhe: pause/play-painike on lapsen ”kuvan” päällä)
Voi valita oletusasetuksen (aikarajoitus päällä tai ei) uusille asennettaville sovelluksille.

 

Ei ole saatavissa suomeksi
Reaaliaikainen seuranta, mitä sovelluksia lapsi käyttää, ja ajantasainen ruutuajan mittaus sekä vanhemmalle että lapselle. Maksullisuus
Sovellusten estäminen
Haku- ja selaushistorian tarkastelu
Päiväkohtainen tilasto käytetyistä sovelluksista sekä 50 viimeksi käytettyä sovellusta
Aikarajan päätyttyä voi soittaa ”hätäpuheluita”
Ei rajoitusta lisättävien lasten määrälle

Lisätty 31.5.2019:

Tarvitaanko edes ruutuaikasovelluksia?

Ruutuaikasovellukset ovat tarpeellisia, jos lapsi on luonteeltaan sellainen, että pelaaminen, some ja videot kiinnostavat – silloin niihin on helppo jäädä myös koukkuun (lue lisää riippuvuuden kehittymisestä esim. tästä mainiosta HS:n jutusta). Lapset ovat tässä suhteessa erilaisia, sillä joitakin lapsia kiinnostaa ihan muut asiat, ja silloin ei ehkä edes tule tarvetta rajoittaa laitteiden käyttöä.

Toisaalta sillä on paljonkin väliä, mitä ruudun ääressä tehdään. Jos laitteella tehdään esimerkiksi koulutehtäviä tai kirjoitetaan tai tuotetaan jotain muita omia sisältöjä, niin se on kognitiivisesti aktiivista toimintaa. Vastaavasti jos laitteella pidetään yhteyttä kavereihin, niin kyse on sosiaalisesta vuorovaikutuksesta.

Yleensä ”ruutuajasta” puhuttaessa tarkoitetaan aivojen kannalta passiivista erilaisten sisältöjen parissa viihtymistä ja rutiininomaista tietyn toiminnan toistamista kuten pelaamista. Samalla on hyvä muistaa, että pelaamistakaan ei voi yleistää haitalliseksi, sillä jotkin pelit laittavat todella pohtimaan ja ovat opettavaisia.

Siksi on tärkeää miettiä, mitä asioita ruutuaikasovelluksilla pyritään rajoittamaan. Tätä vasten voi arvioida sitä, tarvitseeko oma lapsi lainkaan ruutuaikasovellusta rajoittamaan laitteen käyttöä. Ruutuaikasovelluksia voi käyttää myös ilman aikarajoitustoimintoa lapsen laitteen käytön valvomiseen ja ikätasolle haitallisten sovellusten ja sisältöjen estämiseen.

Ruutuaikasovellusten lisäksi tai sijasta on tärkeää muistaa keskustella laitteiden käytöstä sekä eri sovelluksista, peleistä ja somepalveluista lapsen kanssa. Keskustelun kautta aikuinen voi huomioida lapsen toiveet laitteen käyttörajoituksissa, ohjata lasta hallitsemaan itse omaa laitteen käyttöään sekä opastaa muutenkin turvalliseen toimintaan netissä ja somessa.



4 Responses to “Vertailussa ruutuaikasovellukset Google Family Link ja Screen Time + kokemuksia”

  1. 1 Teemu

    Ongelmaksi on muodostunut Huawein / Honorin puhelimet: johtuen ilmeisesti siitä, että kyseinen valmistaja on muokannut Androidia kilpailijoitaan enemmän, ei nämä valvontasoftat toimi niissä. Jos puhelimen laittaa virransäästötilaan, ei valvonta-appi käynnisty vaikka virransäästötilan poistaa käytöstä. Käytännössä sen saa päälle vain buuttaamalla puhelimen tai käynnistämällä softan manuaalisesti. Toisin sanoen, lapset saavat helposti sammutettua itse apin taustalta. Mikä mahtaisi olla appi mikä toimisi myös Huaweissa?

  2. 2 Jyly

    Aikarajoitukset voi ohittaa käynnistämällä puhelimen uudelleen ja pika asetuksista painamalla ultravirransäästötila🥳.


  1. 1 Lasten kännykät, ruutuaika ja mediankäytön pelisäännöt | LEHMÄTKIN LENTÄIS

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: