WhatsAppin ikärajat ja käyttö alle 16-vuotiailla
WhatsApp uudistaa käyttöehtojaan EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (GDPR) vuoksi ja nostaa ikärajan EU-maissa 16 vuoteen. HS haastatteli minua aiheesta, ja koska hämmennys näyttää olevan aiheen ympärillä suurta, ajattelin avata sitä vielä laajemmin täällä.
Oikeasti WhatsAppin ei olisi pakko muuttaa yleistä ikärajaa EU-alueella, vaan kyse on siitä, että he haluavat päästä GDPR-vaatimuksista helpolla. Esimerkiksi Suomessa hallitus on esittänyt 13 vuoden ikärajaa suostumuksen antamiselle omien henkilötietojen käsittelylle. Kyse on WhatsAppin valinnasta.
Mitä siellä käyttöehdoissa oikeasti sitten lukee? Olisiko siellä kuitenkin jokin porsaanreikä, jolla alle 16-vuotias saisi palvelua käyttää? Ei ole. Kuvakaappaus ikäraja-kohdasta:
EU-alueella olevan käyttäjän pitää siis olla jatkossa 16-vuotias ja lisäksi on oltava riittävän vanha oman maansa lainsäädännön kannalta tekemään sopimuksia. Suomessa oikeustoimikelpoisuus alkaa 18-vuotiaana, eli sopimuksen tekemiseen WhatsAppin tai minkä tahansa somepalvelun tai yrityksen kanssa täytyy olla vähintään 18-vuotias.
Tähänkään asti alle 18-vuotias ei ole saanut käyttää WhatsAppia tai mitään muuta käyttöehtojen hyväksyntään perustuvaa eli sopimuksen vaativaa somepalvelua ilman huoltajansa hyväksyntää. Tässä ei ole mitään uutta, näin se on ollut aina.
Aiemmin WhatsAppin ikäraja oli 13 vuotta, tarkallaan ottaen elokuusta 2016 lähtien. Sitä aiemmin ikäraja oli 16 vuotta.
Kummallista poukkoilua. Nythän on niin, että on runsaasti 13-15-vuotiaita, jotka käyttävät WhatsAppia. Pitäisikö heidän sitten lopettaa palvelun käyttö jatkossa, vaikka ovat tähän asti saaneet käyttää sitä ikärajankin puitteissa?
Ja lisäksi on tietysti paljon alle 13-vuotiaita käyttäjiä, joilla ei ole ikä riittänyt tähänkään asti.
Katsotaan tarkemmin kuinka isosta käyttäjäjoukosta Suomessa on kyse, joita ikärajan muutos koskee.
WhatsApp on vast’ikään tullut Suomessa suosituimmaksi somepalveluksi, kun huomioidaan kaiken ikäiset käyttäjät. Nyt 72 % 15-79-vuotiaista käyttää sitä.
Nuorilla WhatsApp on ollut suosituin kännykkäsovellus jo kesästä 2014 lähtien. Nuorten suosituin somepalvelu muutenkin kuin kännykässä WhatsApp on ollut vuodesta 2015 lähtien.
Tällä hetkellä WhatsAppin käyttö 6-16-vuotiailla lapsilla näyttää tältä:
Tiedot ovat DNA:n koululaistutkimuksesta 2017. Pylväiden voi olettaa hieman jo nousseen. Huomaa, että käyttöä on kysytty vanhemmilta, eli tässä näkyy somen käyttö, josta vanhemmat tietävät. Ja voidaan kai silloin sanoa, että tämän somen käytön he ovat tällöin myös hyväksyneet lapselleen.
WhatsAppin luvut ovat kiinnostavia kun peilataan niitä ikärajoihin, aiempaan ja uuteen:
- 6-12-vuotiaista 72 % käytti WhatsAppia huoltajansa tietäen
- 13-16-vuotiaista 88 % käytti WhatsAppia huoltajansa tietäen
Saman kyselyn mukaan suomalaislapset saavat kännykän tavallisesti 6-7-vuotiaina ja tärkein syy puhelimen hankintaan oli lapsen ja perheen välisen yhteydenpidon helpottaminen sekä turvallisuus. Molemmat asioita, joissa nimenomaan WhatsApp on hyödyllinen. WhatsAppin käyttö keskittyy kyselyiden mukaan vahvasti kavereihin ja perheen sisäiseen viestintään.
Joku varmasti sanoo tässä kohtaa, että näin ne huoltajat luulevat, ja että kyllä todelliset WhatsAppin käyttöluvut ovat suurempia. Katsotaan siis kyselyitä, joissa lapset ovat itse vastanneet.
YouGovin ja Teoston kyselyssä (2017) 12-17-vuotiaista WhatsAppia kertoi käyttävänsä 88,9 % (tätä ei ole julkaistu ns. virallisesti missään, sain kyselyn tulokset Teostolta):
Lastensuojelun keskusliiton Nuoret verkossa -kyselyssä (2017) vastaajina oli 113 lasta. Otos on pieni, mutta antaa jonkinlaisen käsityksen eri palvelujen käytöstä:
Tässäkin WhatsApp oli suosituin somepalvelu nuorilla. 11-12- ja 13-14-vuotiailla sitä suosituimpi oli vain YouTube. Tätä ei saada muutettua %-luvuiksi, mutta tukee yllä olevia muiden kyselyiden tuloksia.
Yhteenvetona voidaan sanoa, että tähän asti valtaosa 6-12-vuotiaista on käyttänyt WhatsAppia, siis ennen palvelun ikärajan täyttymistä. Tässä mielessä ikärajan muutos takaisin 16 vuoteen ei ole suorastaan mullistavaa. Moni vanhempi on antanut ja tulee jatkossakin antamaan lapsensa käyttää WhatsAppia ennen ikärajan täyttymistä.
Jos ikäraja ei täyty, niin tarkalleen ottaen rikotaan WhatsAppin käyttöehtoja. Jos tätä toisaalta haluaa perustella huoltajan näkökulmasta millään tavalla kestävästi, niin ajatusketju voi mennä tätä reittiä:
- Täysi-ikäinen huoltaja hyväksyy WhatsAppin käyttöehdot (näin on pitänyt olla tähänkin asti, vaikka ikäraja täyttyisi).
- Puhelimeen asennettu WhatsApp-sovellus ja sen käyttäjätunnus on tällöin huoltajan, ei lapsen.
- Jos huoltaja katsoo lapsen tarpeeksi kypsäksi ja luotettavaksi, hän voi päättää antaa tämän käyttää hallinnoimaansa WhatsApp-tunnusta valvonnassaan.
- On tulkintakysymys, rikotaanko tässä tapauksessa WhatsAppin käyttöehtoja. Sopimusteknisesti ”käyttäjä” on huoltaja, todellisuudessa tietysti lapsi. Vastuu joka tapauksessa palvelun käytöstä ja sopimuksesta on tällöin huoltajalla.
Tämä ei ole mikään suositus antaa WhatsAppia käyttöön alle 16-vuotiaille. Ymmärrystä käyttöehtojen tulkinnalle tällä tavalla minulta kyllä riittää niin kauaa, kun huoltaja todella valvoo, miten lapsi WhatsAppia käyttää – mikä on muutenkin mielestäni paljon tärkeämpää lasten somen käytössä.
Opetuksessa ikärajan nosto pakottaa opettajia olemaan aiempaa varovaisempia sen suhteen, minkä ikäisille WhatsAppin käyttöä voidaan ehdottaa. Toisaalta, jos ja kun lapset ovat saaneet sovelluksen käyttöönsä huoltajansa valvonnan alla, en näe olevan opettajan tehtävä kyseenalaistaa tätä, ja huoltajien suostumuksella WhatsAppia voidaan käyttää opetuksessakin. Ja vaikka opettajat eivät WhatsAppia käyttäisi opetuksessa, niin voidaan olla varmoja, että lapset tekevät niin omin päin ja huoltajansa luvalla. Ovat tähänkin asti tehneet.
Mikä WhatsAppin vaihtoehdoksi?
Verkkokeskusteluissa on jo ehditty miettiä korvaajia WhatsAppille. Moni on ehdottanut Telegram-sovellusta, joka onkin suosittu etenkin korkeakouluopiskelijoilla, eikä sovelluksella ole varsinaista ikärajaa. Sitä en kuitenkaan suosittele WhatsAppin tilalle, sillä Telegramin tietoturva ja salaus on arvioitu heikommaksi kuin WhatsAppin. Ei ole järkeä vaihtaa vähemmän turvalliseen sovellukseen.
WhatsApp käyttää tehokasta salausta, joka perustuu Signal-pikaviestisovelluksen kehittämään salaustekniikkaan. Joten jos jotain vaihtoehtoa kaipaa, suosittelen Signalia, joka on viestinnässä yhtä turvallinen kuin WhatsApp, mutta joka ei kytkeydy Facebook-konserniin, ja on siinä mielessä WhatsAppia parempi tietosuojassa. Signalissakaan ei ole ikärajaa.
Eurooppalaisittain kiinnostava vaihtoehto on saksalainen Threema-sovellus, joka vaikuttaa ainakin sovelluskauppojen esittelyiden perusteella todella hyvältä. Salaus on kunnossa ja ikärajaa ei ole. Pitääpä ottaa testattavaksi…
Filed under: ikärajat, lapset, nuoret, signal, sosiaalinen media, sovellukset ja appsit, Telegram, tilastot, WhatsApp | 1 Comment
One Response to “WhatsAppin ikärajat ja käyttö alle 16-vuotiailla”