Näillä Facebook-asetuksilla estät tietojesi käytön muilta yrityksiltä

21Maa18

Nyt tiedetään jo varmasti, että Facebook-testeillä saatuja tietoja on käytetty Cambridge Analytica -yrityksen toimesta Donald Trumpin vaalikampanjassa niin sanottuun vaalivaikuttamiseen. Facebook-datan ja profiloinnin perusteella tiedettiin, ketkä olivat todennäköisesti kenenkin ehdokkaan kannattajia, ja sen mukaan kohdistettiin mm. vaalimainontaa ja valeuutisia Facebook-käyttäjille.

Koko juttu ei olisi ollut mahdollinen, jos Facebook-käyttäjät eivät olisi itse sallineet käyttäjätietojensa siirtoa Facebook-sovelluksille. Tai jos Facebook ei olisi tätä mahdollistanut – ja mahdollistaisi vieläkin. Edelleen moni jakaa Facebook-dataansa kymmenille sovelluksille sekä tietysti mainoskäyttöön.

Alla on ohjeet, mitä kannattaa tehdä, jotta käyttäjätietoja ei siirrettäisi Facebookista ulos ja että niitä käytettäisiin mahdollisimman vähän myös kohdennettuun markkinointiin. Aiemmin vuotaneita tietoja nämäkään ohjeet eivät valitettavasti tuo takaisin.

1. Poista Facebookia käyttävät sovellukset

Poista kaikki Facebookia käyttävät sovellukset, jotka eivät ole sinulle välttämättömiä. Voit poistaa vaikka ne kaikki, sillä aktiivisesti käyttämäsi sovellukset pyytävät kyllä tarvitsemansa oikeudet uudestaan.

Poista myös tietojesi käytön lupa muiden eli Facebook-kaveriesi käyttämiltä sovelluksilta. Tämä tapahtuu kohdasta ”Muiden käyttämät sovellukset”.

Siirry sovellusasetuksiin: https://www.facebook.com/settings?tab=applications

sovellusasetukset-21032018-ohje

2. Kytke mainosten kohdentaminen pois päältä ja piilota Facebookin sallimat mainosaiheet

Facebookin mainosasetuksissa voit estää seuraavien omien tietojesi käytön mainosten kohdentamiseen:

 • Parisuhdetilanne
 • Työsuhde
 • Tehtävänimike
 • Koulutus
 • Toimintaasi perustuvat luokitukset – Facebook on lokeroinut jokaisen käyttäjän monella tavalla

Voit myös estää mainosten kohdentamisen sen perusteella, mitä sivustoja ja sovelluksia Facebook tietää sinun käyttäneen sekä tietojesi käytön mainosten näyttämiseen ulkopuolisissa sovelluksissa ja sivustoissa. Niin ikään voit estää toimintasi näkymisen Facebook-mainosten yhteydessä, esimerkiksi sen, että olet tykännyt jostakin Facebook-sivusta, jota mainostetaan.

Lisäksi Facebook antaa piilottaa kokonaan alkoholiin, vanhemmuuteen ja lemmikkeihin liittyvät mainokset.

Siirry mainosasetuksiin: https://www.facebook.com/ads/preferences/?entry_product=ad_settings_screen

facebook-mainosasetukset-210318-ohje.png

3. Poista tarpeettomat oikeudet kännykän Facebook-sovellukselta

Kännykän Facebook-sovelluksen oikeudet pitää säätää erikseen. Tässäkin hyvä nyrkkisääntö on, että mitään oikeuksia ei pidä antaa ilman, että itse tarvitset jotain toimintoa, johon tiettyä oikeutta käytetään.

Periaatteessa Facebook-sovelluksen käyttöön riittää oikeus käyttää puhelimen muistia tietojen tallentamiseen. Itse olen sallinut Facebookille myös paikannuksen. Toisaalta en ole sallinut Facebookin käyttää kameraa, mutta moni varmasti sallii sen. Eli säädä oikeudet sen mukaan, mitä oikeasti tarvitset.

En sallisi esim. kontaktien, mikrofonin, puhelimen tai tekstiviestien oikeuksia Facebookille. Vaikka Facebookin ei tiedetä todistettavasti salakuuntelevan käyttäjiä, varmuus on paras. Ja kontaktini eivät vain yksinkertaisesti kuulu Facebookille (tosin monen käyttäjän kännykän kontaktitiedot Facebook on saanut kiertoteitse WhatsAppin kautta ja se käyttää niitä mm. kaveriehdotuksiin).

Android-puhelimissa voit tarkistaa Facebook-sovelluksen oikeudet seuraavasti:

 1. Mene Asetuksiin
 2. Siirry Sovellukset-kohtaan
 3. Etsi listalta Facebook ja valitse se
 4. Valitse ”Käyttöluvat”
 5. Kytke ne oikeudet pois, joita et halua antaa

Screenshot_20180321-105105

Screenshot_20180321-105040

4. Poista Facebook Messengeristä ja muista lähteistä tuomasi kontaktitiedot

Jos olet joskus erehtynyt tuomaan Facebookiin tuttaviesi tietoja Facebook Messengeristä tai muista lähteistä, ei tietoja kannata suotta säilyttää Facebookilla. Facebook voi edelleen käyttää tietoja kaveriehdotusten tekemiseen sinulle ja myös muille.

Kaikki muualta tuodut yhteystiedot sekä lähettämäsi Facebook-kutsut löytyvät toiminnosta, jonka nimi on ”Hallitse kutsuja ja tuotuja yhteystietoja”.

Klikkaa näkymän lopusta kohdasta ”Poista kaikki yhteystiedot”.

Siirry kutsujen ja tuotujen yhteystietojen hallintaan: https://www.facebook.com/invite_history.php

5. Muista tämä jatkossa: älä anna Facebook-tietojasi hupitestiä vastaan!

Tästä aiheesta vuonna 2016 kirjoittamani juttu on edelleen ajankohtainen. Eivätkä Nametests.com:in käyttöehdot ole siitä mihinkään muuttuneet. Joten: älä jatkossakaan anna Facebook-tietojasi hupitesteille tai muille epämääräisille sovelluksille.

6. Tunne EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen sinulle antamat oikeudet, mm. oikeus tulla unohdetuksi

EU:n yleistä tietosuoja-asetusta eli GDPR:ää aletaan soveltamaan 25.5.2018 lähtien. Se antaa jokaiselle EU-kansalaiselle oikeuden vaatia tietojaan tarkistettavaksi rekisterinpitäjiltä eli esimerkiksi Facebookilta tai Facebook-sovelluksia ylläpitäviltä yrityksiltä. Niin ikään se sisältää oikeuden tulla unohdetuksi: eli voit jatkossa vaatia yrityksiä poistamaan sinusta keräämänsä tiedot. Yritysten tulee myös huolehtia, että tiedot poistetaan muilta yrityksiltä, joille ne ovat niitä antaneet.

Voit ladata Facebookin sinusta tallentamat tiedot jo nyt käyttäjätilin ”yleisistä asetuksista”. Toiminto löytyy pikkuruisena linkkinä näkymän lopussa: ”Lataa Facebook-tietosi”.

Siirry Facebook-käyttäjätunnuksen yleisiin asetuksiin: https://www.facebook.com/settings

Lue lisää tietosuoja-asetuksen antamista oikeuksista Euroopan komission suomenkieliseltä sivustolta: https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/reform/rights-citizens_fi5 Responses to “Näillä Facebook-asetuksilla estät tietojesi käytön muilta yrityksiltä”

 1. Kiitos hyvistä ja selkeistä ohjeista👍

 2. 2 Olavi Koskela

  Joo, hyviä neuvoja (kai), kun useimmilla on jo huonot housuissa. Ja koko lailla itsensä pettämistä kuvitella, etteivätkö nuo zuckerbergin kamut osaisi kiertää näitä rajoituksia ja kieltoja, ovelammin ja näkymättömämmin vain. Itselläni on paljon tehokkaampi keino: en ole koskaan hairahtunut mukaan tähän joukkopsykoosiin, enkä somen muihinkaan kotkotuksiin. Lärvikirja saa puolestani kaatua ja kuolla pois kaikessa rauhassa.

  • 3 Ari

   Hienoa lukea oikein asiantuntijan viiltävä analyysi joka ”ole koskaan hairahtunut …. enkä somen muihinkaan kotkotuksiin” 😀


 1. 1 Facebookin ja Twitterin tilastoja 2018 | LEHMÄTKIN LENTÄIS
 2. 2 Katso, miten Facebook on profiloinut sinut, ja mitkä yritykset ovat vieneet asiakastietojasi Facebookiin | LEHMÄTKIN LENTÄIS

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: