Mitä ihmettä Haavisto sanoi boteista Ylen vaalitentissä?

17Tam18

Seurasin mielenkiinnolla, kun Pekka Haavisto oli eilen Ylen vaalitentissä. Tentin lopussa puheeksi tuli Haaviston esittämät bottiväitteet, jotka kytkeytyvät hänen puheessaan siihen, miksi Natosta ei pitäisi järjestää kansanäänestystä.

yle-haavisto-tentti-160118

Juuri ennen  tenttiä oli tullut julki Ylen uutinen, jossa yhtenä kohtana käsitellään Haaviston viikon takaisia puheita Oulun vaalitentissä. Silloin Haavisto sanoi seuraavaa:

Otin yhteyttä Twitterin amerikkalaiseen hallintoon ja siellä pystyttiin jäljittämään, että tässä tapauksessa ne ovat Venäjä-myönteisiä toimijoita.

Lähde: Ilta-Sanomat 10.1.2018

Yle oli tarkistanut tämän väitteen paikkansapitävyyden Haaviston kampanjapäälliköltä Riikka Kämpiltä. Tulos oli, ettei se ollut totta:

– Me emme tiedä, onko se joku irvileuka teini, joka käyttää paljon aikaa tällaiseen vai mistä on kyse, Kämppi sanoo Ylelle.

Twitter ei siis ole vahvistanut seuraajien olevan Venäjälle myötämielisiä tahoja, toisin kuin Haavisto vaalitentissä väitti.

Haaviston tiimistä oli siis jo ennen Ylen eilisillan tenttiä myönnetty, että väite Venäjälle myönteisistä tahoista ei ollut varsinaista tietoa ja ettei ”Twitterin amerikkalainen hallinto” ollut sellaista vahvistanut.

Ylen mukaan Haavisto ei siis näytä puhuneen tarkalleen totta tässä asiassa Oulun vaalitentissä 10.1.2018. 

Tätä taustaa vasten Ylen eilisessä tentissä käyty bottikeskustelu oli hyvin kiinnostava. Litteroin Yle Areenan tallenteesta (linkki kyseiseen kohtaan videota) keskustelun sanasta sanaan. Välissä ovat kommenttini, mutta muutoin kyse on täydestä litteraatista:

Andersson: Onko nyt niin, että Haavisto-propagandaa pitää uskoa somessa, mutta Nato-propagandaa ei?

Haavisto: No jos siellä on niitä Twitter-botteja, niin niitä ei ainakaan kannata uskoa. Niitä on viime aikoina ollut.

Andersson: Teillä niitä botteja on.

Haavisto: Kyllä

Ensi alkuun Haavisto toistaa tässä väitteen bottien olemassaolosta, vaikka hänen kampanjapäällikkönsä oli juuri samana päivänä myöntänyt Ylelle, että he eivät tiedä, onko taustalla ”joku irvileuka teini”.

Tarkemmin bottiarmeijaväitteiden todenperäisyydestä voit lukea aiemmasta yhteenvedostani. Sekä Haavisto että kampanjapäällikkö Kämppi ovat saaneet linkin kyseiseen yhteenvetoon jo aiemmin.

Andersson: Te sanotte muuten, te sanoitte Oulussa – botithan nyt ovat tällaisia, voiko sanoa feikkiprofiileja – että vaalikampanjaanne on kohdistunut maan rajojen ulkopuolelta tulleita informaatiovaikuttamisyrityksiä tässä ihan viime aikoina. Te sanotte myös, että näiden taustalla on teidän mukaan Venäjälle myötämieliset tahot. Mihin tämä väitteenne perustuu?

Haavisto: Väite perustuu kyllä siihen, siellä on siis öö venäjänkielisiä nimiä, kyrillisiä kirjaimia. Totta kai niitähän voi kuka tahansa tuottaa, mutta siinä on tällainen..

Haavisto siis sanoo, että väite perustuu venäjänkielisiin nimiin ja kyrillisiin kirjaimiin [käyttäjätunnuksissa]. Todellisuudessa väitetyn bottihyökkäyksen aikana 12.-13.12.2017 kyseisen tyyppisiä tunnuksia oli uusissa seuraajissa vähemmän kuin verrokkiaikana. Sen sijaan väitetyn bottihyökkäyksen aikana suomenkielisiä käyttäjätunnuksia oli normaalia enemmän.

Andersson: Siihenkö se perustuu?

Haavisto: Siinä on tällainen, tietysti tällainen olettamus, että näin voi olla. Siellä myöskin on selvästi joissain näistä aikasemmissa ollut nähtävissä, että ovat saaneet tykkäyksiä tai tämän tyyppisiä niin, niin ne viittaavat siihen suuntaan, että tykätään Venäjää koskevista, tietyistä Venäjää koskevista…

Andersson Viittaavat siihen suuntaan…

Haavisto: Kyllä

Kyseessä onkin Haaviston mukaan olettamus. Tarkalleen ottaen jo ennen tenttiä virheelliseksi osoittautunut olettamus – joka oletus voisi kampanjanpäällikön mukaan olla bottien sijasta myös ”joku irvileuka teini”.

Tässä on selvä ristiriita sen kanssa, että Haavisto vain viikko sitten Oulussa väitti ”Twitterin amerikkalaisen hallinnon” voineen jäljittää kyseessä olleen Venäjä-myönteiset tahot. Sekä ristiriita sen kanssa, mitä Haavisto esitti ikään kuin faktana pari lausetta aiemmin.

En tiedä, mihin ”aikaisemmin nähtävissä olleisiin” Haavisto tässä viittaa, mutta keistäkään Haaviston Twitter-seuraajista ei ole esitetty Venäjää koskevien juttujen tykkäilyä. Kyseessä on viime aikaisessa bottiarmeijakeskustelussa uusi todistamaton väite.

Andersson: …mutta te sanotte suoraan, että tulevat maamme rajojen ulkopuolelta ja Venäjälle myötämielisten tahojen suunnalta. Niin perustuuko tämä kova lausunto pelkästään siihen, että te katsotte että siellä on venäjänkielisiä nimiä ja kyrillisiä kirjaimia?

Haavisto: No, tämä on tietysti… Aivan loppuun astihan ei minullakaan ole teknistä asiantuntemusta ole käydä siellä loppuun. Mutta tällä hetkellä…

Tässä Haavisto vihdoin myöntää, että teknistä asiantuntemusta hänellä – tai tiimillään – ei ole asiaa käydä läpi. Täytyykin sitten ihmetellä, miksi hän toistaa sellaisia väitteitä tosina, jotka ovat ”olettamuksia”, joita hänellä ei omien sanojensa mukaan ole asiantuntemusta esittää.

Andersson: Miksi te sitten väitätte näin?

Haavisto: No, voisinhan olla sanomatta mitään niistä boteista. Mutta se on pieni kummallinen asia, että niitä siellä satoja ilmestyy. Minä en ymmärrä miksi, mutta minusta se näyttää siltä, että informaatiovaikuttaminen on menossa. Palataan kansanäänestykseen.

Olisikin parempi, että Haavisto jättäisi virheelliset bottiväitteet sanomatta.

Vielä kerran Haavisto toistaa tässä virheellisen väittämän, että botteja ”siellä satoja ilmestyy”. Eikä hän ymmärrä miksi. Suosittelenkin Haavistoa lukemaan yhteenvedon asiasta uudestaan – jospa se siitä selviäisi.

Haaviston mukaan näyttää siltä, että ”informaatiovaikuttaminen on menossa”. Tästä olen samaa mieltä, mutta tässä tapauksessa sen lähde on paljon lähempänä Haavistoa kuin maan rajojen ulkopuolella.

Kuulemani mukaan Haavisto on jatkanut bottiväitteiden toistamista vielä tänä aamuna Sanoman radiokanavan haastattelussa.One Response to “Mitä ihmettä Haavisto sanoi boteista Ylen vaalitentissä?”


  1. 1 Yhteenvetoa Twitterin bottiarmeijaväitteistä ja niiden todenperäisyydestä | LEHMÄTKIN LENTÄIS

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: