Ennakointia: sosiaalisen median trendit vuodelle 2014
Vastasin viikko-pari sitten Kurion kyselytutkimukseen some-markkinoinnin trendeistä ensi vuodeksi yhdessä 23 muun vastaajan kanssa. Laajempi näkemys kannattaa käydä katsomassa tuolta linkin takaa – jokainenhan painottaa hieman eri asioita riippuen näkökulmasta – mutta alla omat vastaukseni. Lopussa yksi ”bonus-kohta”.
Merkittävin some-markkinoinnin kehityssuunta/trendi vuodelle 2014? Miksi?
Kuten aina, suurimmat muutokset tapahtuvat hitaasti. Siksi sosiaalisen median suurimmat vaikutukset näkyvät vasta nyt, kun moni on jo ehtinyt haudata koko käsitteen.
Vihdoin vuonna 2014 selkeä enemmistö 40-60 vuotiaista suomalaisista käyttää sosiaalista mediaa. Kyse on isoista ikäluokista ja se merkitsee yhteisöpalveluiden käyttäjävolyymissa massiivista lisäystä parin viime vuoden aikana. Vähitellen keski-ikäiset jakavat, kommentoivat, tykkäävät ja tuottavat sisältöjä somessa kuin nuoret ikään.
Toinen puoli tätä trendiä on, että nuoret eriytyvät Facebookista muihin some-palveluihin, koska he haluavat olla omissa verkkoyhteisöissä, jonne vanhemmat ja isovanhemmat eivät ole vielä ehtineet. Nuorten keskuudessa suosituimpia ovat nyt pikaviesti- ja kuvanjakopalvelut.
Itsestään selvä trendi on, että sosiaalisen median mobiilikäyttö kasvaa jatkuvasti. Mainostajan kannalta tämä avaa uusia mahdollisuuksia, sillä some-palvelujen kautta ihmiset voidaan tavoittaa käytännössä missä vain. Some on yhä enemmän kaikkialla läsnä: se ei ole mainoskanava, vaan jokapäiväisen elämän toinen kerros ja toimintaympäristö.
Some-palvelu, jota markkinoijan kannattaa pitää silmällä vuonna 2014? Miksi?
Facebook on merkittävin isot massat saavuttava some-palvelu. Toinen massojen some-palvelu on YouTube. Näihin kahteen ison volyymin mainostajan kannattaa keskittyä. Lisäksi tulee sosiaalisen median elementit yrityksen omilla nettisivuilla: ennen muuta kiinnostavaa sisältöä, jota käyttäjien on helppo jakaa sosiaalisille verkostoille. Liian usein nettisivujen some-näkyvyys on ala-arvoista, esim. ”tykkäyskuva” puuttuu.
Nuorten ykköspalveluita vuonna 2014 lienevät Instagram, Tumblr ja mustaksi hevoseksi nostaisin Google+:n, joka on panostanut kuvanjakotoimintoihin sekä kasvanut Facebookin varjossa jo toiseksi isoimmaksi yhteisöpalveluksi.
Markkinoijalle kiinnostavimpia nuorten some-palveluita lieneisivät nopeasti suosiotaan kasvattavat chat-/pikaviestipalvelut kuten WhatsApp, SnapChat ja Kik. Näihin ei kuitenkaan mainoksia oteta, ja esimerkiksi WhatsAppilla on selkeä mainonnan vastainen missio. Tämän trendin yleistyessä ja yhä useamman käyttäjän valitessa täysin mainoksettomia some-palveluita markkinoijien on korkea aika ryhtyä pohtimaan, miten tehdä oikeasti kiinnostavaa sisältöä, jota käyttäjät haluavat jakaa eteenpäin.
Suurin haaste somen hyödyntämisessä markkinoinnissa vuonna 2014? Miksi?
Yrityksille suurin haaste somemarkkinoinnissa on vanhojen huonojen tapojen poisoppiminen. Mainostus mielletään vielä liian usein yksisuuntaiseksi toiminnaksi, jossa vastaanottajalla ei ole muuta kuin nimenmukainen tehtävä. Sosiaalinen media on monenkeskinen ympäristö, jossa edellytetään valmiutta keskusteluun, avoimuuteen ja yhteistyöhön. Pelkkä illuusio sosiaalisuudesta ei riitä, koska somen käyttäjät ovat hyvin kriittisiä ja tunnistavat ”kaupallisen virityksen” nopeasti.
Jos yritys haluaa olla uskottava sosiaalisessa mediassa, sen tulee toimia muutenkin kuin markkinoinnissa sosiaalisessa mediassa ja somen toimintatavoilla. On vaikea olla kovin sosiaalinen ulospäin, jos sisäisesti toimitaan vanhan maailman opeilla. Toisaalta, jotta näin voisi tapahtua, yrityksen johdon pitäisi ensin ymmärtää, mistä sosiaalisessa mediassa on kyse. Asennemuutosta harvoin tapahtuu ennen kuin käyttää itse sosiaalista mediaa aktiivisesti ja huomaa sen edut kokemuksen karttuessa. Kyseessä on siis eräänlainen muna-kana-ongelma, minkä takia tämä on suurin haaste.
Sosiaaliseen mediaan liittyvä buzz word/ilmiö/palvelu, joka jää unholaan vuonna 2014? Miksi?
Tutkimusyhtiö Gartnerin ns. virallisen hypekäyrän kukkulalla ovat nyt sellaiset termit kuin pelillisyys, 3D-tulostus, asioiden Internet ja big data. Yleensä pahimman hypetyksen jälkeen uudet asiat painuvat unholaan muutamaksi vuodeksi, jona aikana ne kypsyvät teknologisesti. Kuulemme näistä sitten uudestaan, kun järkevät ja hyödylliset sovellukset ovat valmiina.
Suomalaisten mediatalojen puolesta soisin, että sosiaalisen median aliarvoiminen loppuisi. On uskomatonta, että vielä vuonna 2013 osa päätoimittajista uskoi, ettei sosiaalinen media enää kasva. Voiko sen pahemmin ummistaa silmänsä viime vuosien megatrendiltä?! Kyllä se kasvaa, ja tulee yhä enemmän viemään mainoseuroja. Kun tavoitellaan isoja massoja ja etenkin vaurastumaan ehtineitä ikäluokkia, Facebook on yhä vakavampi vaihtoehto esimerkiksi maakuntalehdille yritysten perusmainosmediana. Jokaisen mediatalon pitäisi ottaa tästä onkeensa ja panostaa verkkopalvelujensa kehittämiseen säilyttääkseen lukijoidensa mielenkiinnon ja tarjotakseen paikallisen verkkoyhteisön.
Suurin toiveesi sosiaaliseen mediaan ja some-markkinointiin liittyen vuodelle 2014?
Toivon vuodelta 2014 entistä fiksumpaa some-markkinointia, mutta ikävä kyllä yritysten toimintakulttuurin kehittyminen on hidasta. Jos mainostaja pakkosyöttää sosiaalisen median kautta banneri- ja videomainontaa tai tekee lyhytnäköistä tykkää&voita -kisoja, hän näyttäytyy vastaanottajalle pakollisena pahana ja pahimmillaan tunnelman pilaavana kuokkavieraana. Tällainen yritys ei ole sisäistänyt, mistä sosiaalisessa mediassa on kyse, vaan pyrkii toimimaan ns. vanhoilla säännöillä.
Sosiaalisessa mediassa tulee toimia sen toimintatavoilla ja käyttäjien ehdoilla. Se merkitsee, että somessa voittavat ne yritykset, jotka onnistuvat tarjoamaan kiinnostavia sisältöjä ja palveluita – eli tekemään itsestään oikeasti tarpeellisen ja saavuttamaan käyttäjien luottamuksen. Parhaimmillaan yritys on asiakkaidensa kanssa tiiviissa vuorovaikutuksessa somessa, kuulee näiden toiveet ja pystyy siksi tarjoamaan juuri sellaisia tuotteita ja palveluita kuin he haluavat. On selvää, että tällaista yritystä halutaan sitten suositella muille ja muutenkin auttamaan tilaisuuden tullen.
——
Bonus: mutta missä on Twitter?
Ennen Kurion kysymyksiin vastaamista pohdin myös Twitterin kehityssuuntaa. Olisi ollut ”helppo” nostaa Twitter yhdeksi niistä palveluista, joita kannattaa pitää silmällä tulevana vuonna. Kuten Twitterissä totesin:
Toisaalta on se ihme, jos 50 – 60 000 aktiivista suomalaistwiittaajaa per kk ei houkuttele jo mainostajiakin.
Twitterissä on paljon potentiaalia markkinoinnin kannalta – itse asiassa suhteellisesti enemmän kuin mitä sillä on käyttäjiä – mutta en silti jaksa uskoa, että se löisi nykyistä huomattavasti laajemmin itsensä läpi. Siihen Twitterillä on ollut jo monta hyvää mahdollisuutta ja aika on ollut riittävän kypsäkin, joten kun isoa läpilyöntiä ei ole vielä tapahtunut, niin en näe mitään syytä, miksi tulevana vuonna olisi toisin. Esimerkiksi presidentinvaalit vuonna 2012 toivat paljon lisää käyttäjiä Twitteriin – käyttäjätunnusten määrä kasvoi nopeasti 300 000:een, mutta huomattavan pieni osa rekisteröityneistä käyttää Twitteriä aktiivisesti. Tällä hetkellä käyttäjämäärä liikkuu n. 32 000:n tietämillä per viikko:
Kuten käyrästä näkyy, käyttäjämäärä lisääntyi suhteellisen paljon tänä vuonna: kasvua oli n. +50%. Voi hyvästä syystä sanoa, että Twitter oli yksi vuoden 2013 kotimaisista some-ilmiöistä. Koko kansan trendistä näillä luvuilla ei kuitenkaan voida puhua – ei nyt, eikä jatkossa. (Vertaa Facebookiin, jolla on yli 2,1 miljoonaa kuukausittaista suomalaista käyttäjää.)
Ennusteeni Twitterin vuodesta 2014:
- Maltillista kasvua aktiivisten käyttäjien määrässä, 40 000:n viikkokävijän raja voi kyllä mennä rikki
- Ensimmäiset maksetut tweetit kolahtavat itse kunkin feediin. Odotan mielenkiinnolla, millainen reaktio siitä syntyy.
- Reaaliaikaisena uutis- ja vaikuttamiskanavana Twitter on edelleen tehokkain some-palvelu – se kokoaa yhteen sosiaalisen median solmukäyttäjät, mielipidejohtajat ja perinteisen median toimittajat.
Tällaisten ennakointien tekemisessä on tietenkin aina iso riski olla väärässä – ja Twitterin kasvuvauhdin suhteen olisin mielelläni väärässä. 😉
Filed under: ennakointi, Facebook, Google plus, hiljaiset signaalit, Instagram, Kik, Kurio, markkinointi, media, mobiilimarkkinointi, nettimainonta, Snapchat, some-ilmiöt, sosiaalinen media, sosiaaliset verkostot, Tumblr, tutkimus, Twitter, WhatsApp, YouTube | 6 Comments
6 Responses to “Ennakointia: sosiaalisen median trendit vuodelle 2014”