Mikä on Instagram? Entä Paypal? Vastaukset Google-hakujen suosituimpiin kysymyksiin.

13Jou12

mika_on2Joskus joku asia johtaa toiseen ja siitä syntyy jokin uusi mielleyhtymä/kokonaisuus. Näin kävi, kun Google julkaisi eilen vuoden 2012 suosituimmat hakusanat ja Marko Suomi haastoi minut Twitterissä selittämään jonkun asian/käsitteen ymmärrettävästi.

Haasteen taustalla on Mari K. Niemen kolumni ”Kaappitutkijoita ja mediatyrkkyjä”, jonka suosittelen lämpimästi lukemaan – varsinkin, jos olet jonkin sortin tutkija, olet joskus ollut tai tulet vielä olemaan. Kiitos linkistä ja haasteesta, Marko!

Valitsen aiheikseni Googlen suosituimpien ”Mikä on…” -alkuisten hakujen TOP 10:n:

 1. Mikä On Instagram
 2. Mikä On Paypal
 3. Mikä On Twitter
 4. Mikä On Blogi
 5. Mikä On Java
 6. Mikä On Ipad
 7. Mikä On Cv
 8. Mikä On Facebook
 9. Mikä On Internet
 10. Mikä On Wifi

Hiukan on pitkä lista, mutta yritetään…

1. Mikä On Instagram?

Instagram on omien sanojensa mukaan helppo tapa jakaa ottamiaan valokuvia kavereille. Parhaiten Instagram tunnetaan kuvista, joita on muutettu jollain efektillä esim. vanhanaikaisen tai ”hämyisen” näköisiksi. Instagram koostuu kännyköille/tableteille saatavana olevasta sovelluksesta ja instagr.am-verkkopalvelusta. Nykyisin sovellus on saatavana Android– ja iOS-laitteille.  Lue lisää Wikipediasta.

2. Mikä On Paypal?

Paypal on verkkomaksupalvelu, jota käytetään niin verkko-ostosten ja kk-tilausten maksamiseen kuin muidenkin rahansiirtojen tekemiseen eri Paypal-käyttäjien välillä. Käyttäjät voivat siis olla joko yrityksiä tai yksityisiä henkilöitä. Maksu voi tapahtua joko Paypal-tiliin tallennetulla rahalla tai siihen kytketyllä luottokortilla. Paypal tukee esim. Visaa, Mastercardia ja Amexia. Palvelu pyrkii olemaan luotettava vaatimalla käyttäjiltä kaikenlaisia todisteita henkilöllisyyden ja/tai yrityksen oikeellisuudesta.

3. Mikä On Twitter?

Twitteriä voi luonnehtia reaaliaikaisen webin maailmanlaajuiseksi uutis- ja keskustelukanavaksi. Se on mikroblogi, jossa käyttäjät voivat seurata toistensa lyhyitä viestejä ja kirjoittaa omia viestejä käyttäjille, jotka seuraavat heitä itseään. Käyttäjien verkostoituminen tapahtuu siis alkamalla seuraamaan muita tweettaajia. Käyttäjien välillä käydään nokkapokkaa, onko seuraajien määrillä jotain merkitystä vaiko ei. Loppujen lopuksi eniten seuraajia (jopa miljoonia) on kuitenkin julkkiksilla ja toiseksi eniten niillä, jotka tuottavat todella hyvää sisältöä. Palvelun osoite on twitter.com, mutta useimmat käyttäjät tweettaavat jonkin apusovelluksen kautta, esim. Tweetdeckillä. Allekirjoittanut on Twitterissä nimellä hponka.

4. Mikä On Blogi?

Tämä on blogi. Blogin tunnistaa siitä, että kirjoitukset tulevat peräkkäin aikajärjestyksessä ja niitä voi kommentoida. Jos jompi kumpi puuttuu, kyse on jostain muusta, jota ehkä silti väitetään blogiksi, vaikka se ei sitä ole.

5. Mikä On Java?

Java on ohjelmointikieli, joka on saanut nimensä Jaavan saaresta, jolla tuotetaan paljon kahvia, minkä takia Java-kielen logossa on höyryävä kahvikuppi. Javalla tehdään ohjelmia, jotka toimivat millä tahansa laitteella, jossa on Java-kielen suorittamisen mahdollistava kääntäjäohjelma. Javaa markkinoitiin alunperin nettisivuilla selaimen sisällä ajettavia sovelluksia varten, mutta suuremman suosion se sai palvelinkäytössä dynaamisia www-sivuja luotaessa, raskaissa palvelinsovelluksissa sekä kännyköissä ja taskutietokoneissa. Yleisyytensä ja ilmaisuutensa ansiosta se on myös suosittu kieli ohjelmoinnin opetuksessa. Huom. Javaa ei pidä sekoittaa JavaScriptiin, jolla ei ole nimen ohella muuta yhteyttä Javaan. Lisätietoa Javasta Wikipediasta.

6. Mikä On Ipad?

IPad on Applen kehittämä taulutietokone, jota myös tabletiksi ja täppäriksi kutsutaan. IPad on ulkoisesti litteän suorakuution muotoinen ja siinä on pyöristetyt kulmat. IPadin hallitsevin piirre on iso kosketusnäyttö, joka toimii samaan aikaan laitteen näyttönä ja ohjaimena: kosketusnäyttöä käytetään sormilla. Kosketusnäytöllä ei ole kätevää kirjoittaa pitkiä tekstejä, mutta sitä varten voi hankkia lisälaitteena saatavan näppäimistön. IPadin soveltuu etenkin pelien pelaamiseen, videoiden katsomiseen ja nettiselailuun (etenkin sosiaalisen median palvelujen käyttöön), mutta aika paljon löytyy myös hyöty- ja oppimissovelluksia. IPadista on useita versioita, jotka poikkeavat lähinnä iältään ja kooltaan – hyviä laitteita kaikki! Lisätietoa iPadista.

7. Mikä On Cv?

CV on lyhenne sanoista curriculum vitae. Se tarkoittaa ansioluetteloa, mutta jostain syystä me suomalaiset kuvittelemme olevamme fiksumpia, kun käytämme äidinkielen sijasta jotain sivistyssanaksi kuviteltua vastinetta. Noh, nuoremmalla ikäpolvella ”seevee” on vakiintunut puhekieleen, eikä sillä välttämättä yritetä korostaa itseä.

8. Mikä On Facebook?

Facebook on tämän hetken suosituin nettipalvelu, jolla on yli miljardi käyttäjää. Facebookiin liityttäessä luodaan itsestä profiili, joka sitten näkyy muille palvelun käyttäjille. Koska palvelua käyttää Suomessakin yli 2 miljoonaa ihmistä, niin sen hakutoiminnolla löytyy nopeasti sukulaisia, työkavereita ja tuttuja, joita voi pyytää kavereikseen. Kaveriksi liitettyjen käyttäjien julkaisemia viestejä, kuvia, linkkejä ym. on sitten helppo seurata oman Facebookkinsa etusivulta. Vähemmän tuttuja ihmisiä ei tarvitse pyytää kavereiksi, vaan heidän julkaisunsa voi tilata (jos henkilön profiili on julkinen), jolloin nekin näkyvät omalla etusivulla. Lisäksi yritysten ja muiden tahojen tekemien Facebook-sivujen julkaisut voi tilata tykkäämällä niistä. Tosin Facebook pyrkii päättelemään, mistä viesteistä olet kiinnostunut, minkä takia et kuitenkaan näe kaikkia kavereiden, seurattavien ja Facebook-sivujen viestejä, vaikka se periaatteessa on palvelun ydinidea. Facebookissa on paljon muitakin arveluttavia piirteitä eikä ihmisistä välttämättä saa todellista kuvaa Facebook-profiilin perusteella.

Tämä menee jo liian pitkäksi, joten ei enempää tällä kertaa. En kehota liittymään Facebookiin, mutta aika moni siellä jo on.

9. Mikä On Internet?

Internet on palvelintietokoneiden välinen maailmanlaajuinen tietoverkko. Nämä nettisivut ovat osa sitä ja muita Internetin osia ovat esim. sähköpostit, irc-kanavat ja vertaisverkot. Internetin käyttöön tarvitaan Internet-yhteys, jonka saa esim. DNA:lta, Soneralta, Saunalahdelta tai joltain muulta Internet-palveluntarjoajalta (=ISP). Lisätietoa Wikipediasta.

10. Mikä On Wifi?

Wifi on langaton lähiverkko, jonka kautta voi käyttää esimerkiksi Internetiä, viereisen huoneen tietokoneen jaettuja tiedostoja tai tulostaa jotain kolmannessa kerroksessa olevalla verkkotulostimella. Varmaan monelle tutumpi käsite on WLAN joka tulee suoraan sanoista langaton lähiverkko (=wireless local area network). Langatonta verkkoa käytettäessä kannattaa muistaa, että koskaan ei pidä lähettää mitään kirjautumistietoja kuten sähköpostin tai Facebookin tunnusta ja salasanaa langattoman verkon yli, jos yhteys ei ole suojattu ja salattu, koska tällöin joku muu käyttäjä voi kaapata ne. Eli vaikkapa kaupungin, ravintolan tai hotellin vapaasti käytettävässä langattomassa verkossa ei kirjautumisen vaativia nettipalveluita kannata käyttää. Lisätietoa taasen Wikipediasta.

Olipas siinä, mutta tulipa tehdyksi.  Korjailkaa ja täydentäkää kommenteilla. 🙂

Haastan mukaan asioiden selittämiseen Jari Larun, Mikko Mannisen, Anne Rongaksen ja Miikka Salavuon.4 Responses to “Mikä on Instagram? Entä Paypal? Vastaukset Google-hakujen suosituimpiin kysymyksiin.”

 1. Nuo suosikkihaut kuvaavat aika hyvin tämän maailman muutoksen nopeutta. Lähes kaikki kärkihaut ovat TVT -kysymyksiä. Kuvaavaa on myös se, että ihmiset kyselevät Googlesta, koska oman tietämättömyyden tunnustaminen kaverille on aika kiusallista 😉

 2. Kiitos haasteesta! Ilmoitan haasteeseen mukaan ”Miten saat Facebook-sivullesi tykkääjiä?” – artikkelini. Vuoden vanha juttu jo, mutta ehkä olen selittänyt asian siinä kuitenkin ymmärrettävästi, ainakin sitä paljon luetaan:)

  http://koivuinteractive.com/2011/10/11/miten-saat-facebook-sivullesi-tykkaajia/


 1. 1 Miten saat Facebook-sivullesi tykkääjiä? 20 vinkkiä | Koivu Interactive
 2. 2 Asiantuntijahaasteen saldoa – #guruhaaste | Totuus löytyy raudasta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: