Sosiaalisen median taidot haltuun opettajille ja oppijoille! (esitys)

06syys12

Pidin tänään Etäopetuksen koordinointihankkeen järjestämässä Peruskoulun etäpäivässä luennon sosiaalisesta mediasta – etänä, kuten aiheeseen sopii. Esitin luennossa perusteet, miksi sosiaalista mediaa pitäisi käyttää opetuksessa, ja miten sen käyttöönotto onnistuu helposti vaihe vaiheelta edeten. Tämän ”palikkamallin” ensimmäisen version esitin muuten jo vuonna 2009. Esityksen lopussa kävin läpi verkkoidentiteetin rakentamiseen ja sosiaalisen median etiikkaan liittyviä asioita nettikiusaamisesta netiketin alkeisiin.

Avaa esitys SlideSharessa

Huomenna pidän vastaavan luennon Lukion etäpäivässä – hieman  eri näkökulmasta, toimintakulttuurin kehittämistä painottaen.

Pari sanaa etäluennoista

Pakko todeta, että vaikka olen pitänyt paljon luentoja Adobe Connectin ja videoyhteyden kautta, niin koen sen edelleen erittäin haastavaksi. Lähinnä sen takia, että en näe kuulijoita edessäni. Heidän sijastaan näen harmaan ohjelman tietokoneen ruudulla, mikä ei ole omiaan välittämään läsnäolon tuntua. Toiseksi etäyhteyden kautta ei koskaan synny yhtä paljon keskustelua kuin paikan päällä, koska koulutuksen osallistujat eivät voi yhtä luontevasti esittää kysymyksiä missä tahansa välissä (he voivat kokea sen ”keskeyttämiseksi” tms., vaikka kysymiseen kannustettaisiinkin), enkä minä voi mahdollisia kysyjiä samalla tavalla huomata kuin kasvokkain.

Ensimmäinen etäluennon haaste ratkeaa edes jotenkin sillä, että luennoijana pidän koko ajan mielessäni, että kyllä, toden totta siellä jossakin on joukko ihmisiä kuulolla. Yritän nähdä heidät mielessäni, vaikka en näekään.

Näitä haasteita helpottaisi huomattavasti kaksi asiaa:

  1. Videokuva osallistujista luennoijan nähtäväksi
  2. Kaikille osallistujille (sekä lähi- että etä) mahdollisuus kirjoittaa kysymyksiä suoraan Adobe Connectin chattiin.

Etäluennoilla on silti paikkansa, sitä en kiistä. Ainakin siinä säästyy monet matkustuskulut sekä paljon aikaa ja vähän luontoakin. 🙂One Response to “Sosiaalisen median taidot haltuun opettajille ja oppijoille! (esitys)”

  1. Etäluennointi on nykypäivää, mutta kuten Harto totesit niin siinä on omat haasteensa – sekä luennoitsijalle että osallistujalle. Haastavin tilanne, ainakin osallistujalle, on kuitenkin että osa ihmisistä on paikan päällä ja keskustelua käydään heidän kanssaan, jolloin etäosallistujat jäävät oman onnensa nojaan. Tähän voi auttaa se, että sovitaan että kaikki esittävät kysymyksensä chatissa (riippumatta oletko fyysisesti vai virtuaalisesti paikalla), mutta tämä vaatii sovittuja käytäntöjä ennen esityksen pitämistä.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: