Sosiaalisen median opetuskäyttö (julkaisu)

18Tou12

Nyt se on täällä: julkaisu sosiaalisen median opetuskäytöstä, jossa sosiaalista mediaa lähestytään oppimisteorian näkökulmasta yhdistettynä käytännön kokemuksiin.

Aluksi otteita kirjan esipuheesta:

Tämän teoksen tavoitteena on johdattaa lukijansa tarkastelemaan sosiaalisen median opetuskäyttöä oppimisen näkökulmasta.

Kansallisella tasolla aiheesta ei ole kirjoitettu vahvasti oppimisen tutkimukseen pohjautuvaa teosta, jossa tuodaan uusin tutkimustieto oppimisesta jokaisen käytännön opetustyötä tekevän saataville ja arvioimaan näin sosiaalisen median opetuskäyttöä teoreettisista lähtökohdista käsin.

Julkaisu on tarkoitettu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet hyödyntämään opetuksessaan sosiaalista mediaa pedagogisesti perustelluilla tavoilla.

Erityinen kiitos kuuluu opettajille, jotka halusivat uudistaa ja kehittää opetustaan uusissa oppimisympäristöissä. Opetuksen kehittäminen vie aikaa ja edellyttää sitoutumista. Samalla se on palkitsevaa! Lämmin kiitos ajastanne ja siitä, että toitte ideanne ja kokemuksenne meidän kaikkien luettavaksi!

Julkaisuun pääset tästä linkistä (klikkaa sivulta Full text (PDF, 2 MB) -linkkiä).

Kirjan sisältö lyhyesti:

  • Yhteisöllinen oppiminen ja opettajuus
  • Sosiaalinen media oppimisympäristönä
  • Esimerkkejä sosiaalisen median opetuskäytöstä
  • Ohjeita sosiaalisen median käyttöönottoon ja pedagogisen käytön arviointiin

Ja näin se loppuu:

Sosiaalisen median opetuskäyttö merkitsee ennen kaikkea toimintakulttuurin muutosta. Sosiaalisen median ympäristöt tarjoavat uudenlaisia mahdollisuuksia sekä opiskelijoiden ja opettajien väliseen kommunikaatioon että opettajien ja muiden asiantuntijoiden välisten verkostojen ja yhteisöjen luomiseen. Sen mukanaan tuoma avoimuus, julkisuus ja yhteisöllisyys ovat asioita, jotka eivät ole tyypillisesti kuuluneet opetustyöhön. Emme voi taistella tätä muutosta vastaan, vaan meidän tulee löytää oppimisen kannalta mielekkäät tavat toimia uusissa oppimisen yhteisöissä.

Lopuksi haluamme haastaa kaikki opetuksen kehittäjät löytämään yhdessä tulevaisuuden toimintamalleja. Alla esitämme erään vision, jonka soisimme pian olevan arkea useimmille opettajille. Otattehan haasteen vastaan!

Loput – mukaan lukien tulevaisuuden visio – pitää lukea julkaisusta itsestään. 🙂

Taustaa

Julkaisua alettiin alunperin kirjoittamaan vuonna 2009 Oulun yliopiston silloisessa DevelOPE-hankkeessa. Olin tuolloin itse mukana hankkeen suunnittelijana ja kouluttajana. (Siitä sai alkunsa kouluttajan urani.) Kyse oli todellisesta pilottihankkeesta, sillä vuosina 2008-2009 sosiaalisen median käyttö oli vielä vähäistä ja asioita tehtiin vasta ensimmäistä kertaa. Kirjassa kuvataan tarkemmin seitsemän sosiaalisen median opetustoteutusta opettajien itsensä kertomina.

Toisaalta tekstissä näkyy tuoreemmatkin kokemukset sekä uudempi tutkimus sosiaalisesta mediasta. Näkemys aiheesta on kypsynyt, mutta vieläkin some on monelle uusi asia, ja kirjan esimerkkejä voi pitää yhä tuoreina. Voi hyvällä syyllä sanoa, että tässä opuksessa tiivistyy neljän vuoden kokemukset ja näkemykset sosiaalisesta mediasta. Pyrkimyksenä on kokonaisesitys siitä, mitä sosiaalisen median opetuskäyttö on tällä hetkellä. Lopuksi tähyillään myös tulevaisuuteen.

Olen henkilökohtaisesti erittäin tyytyväinen lopputulokseen! 🙂 Omalta osaltani kirjassa tiivistyy paljon siitä, mitä olen viimeisen kolmen vuoden aikana eri koulutuksissa ja kirjoituksissa aiheesta kertonut.

Kiitokset kaikille kirjoittajille ja tietysti myös lukijoille!2 Responses to “Sosiaalisen median opetuskäyttö (julkaisu)”

  1. Kiitos Harto, tämä onkin pakollista luettavaa! 🙂 Allekirjoitan toimintakulttuurin muutoksen painottamisen – välineet tuppaavat usein korostumaan some-puheessa. Ihmiset kuitenkin muuttuvat hitaammin kuin teknologia ympärillämme.


  1. 1 Verkko-opetuksen suunnittelu ja menetelmät (esitys) « LEHMÄTKIN LENTÄIS

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: