Verkostohaastattelu mobiilikäyttöjärjestelmistä: 1. iOS, 2. Android, 3. MeeGo, 4. Windows Phone

09Tou12

Tein Twitterissä ja Facebookissa pikaisen verkostohaastattelun mobiilikäyttöjärjestelmistä:

Osallistu verkostohaastatteluun: mitkä mielestäsi parhaat kännyköiden käyttöjärjestelmät tällä hetkellä, TOP3? Bloggaan tästä.

Sain vastauksia yhteensä 20. ISO KIITOS vastaajille! 🙂 Kaikki eivät nimenneet kolmea parasta ja yksi vastaaja jakoi ykkössijan kahdelle. Itse en vastannut lainkaan. Tässä tulokset:

1. sijoja 2. sijoja 3. sijoja Yhteensä
iOS 7 3 4 14
Android 5 6 4 15
MeeGo / Maemo Harmattan (N9) 5 0 1 6
Windows Phone 2 6 5 13
Maemo 5/Fremantle (N900) 1 2 0 3
Jailbreakattu iOS 1 0 0 1
MeeGo Reconstructed (Mer) 0 0 2 2
Symbian 0 0 1 1

By Apple Inc. (can be found here) [Public domain], via Wikimedia CommonsNoudattaen perinteistä ”mitalitaulukkolaskentaa” julistan kyselyn voittajaksi Applen iOS:n, joka sai eniten ykkössijoja.

Hyvänä kakkosena tulee Googlen Android, joka myös mainittiin kaikista useammin. Hiukan yllättäen kolmoseksi nousi MeeGo / Maemo Harmattan. Neljäs oli Microsoftin Windows Phone ja se sai kolmanneksi eniten mainintoja.

MeeGon hyvää sijoitusta voi pitää yllättävänä, koska kyse on käyttöjärjestelmästä, jota on käytetty vain kahdessa kännykässä: Nokia N9:ssä ja ohjelmistokehittäjille suunnatussa N950:ssa. Myös Nokia N900:ssä käytetty Maemo 5/Fremantle pärjäsi kohtuullisesti.

Muita kyselyssä menestyneitä käyttöjärjestelmiä käyttäviä kännyköitä on huomattavasti enemmän markkinoilla kuin Maemon eri versioita ja johdannaisia. Joku voisi huomauttaa aiheellisesti, että eniten tällaisessa kyselyssä kerää mainintoja ne käyttöjärjestelmät, joita on käytössä eniten, koska ne tunnetaan siksi yleisimmin. Jos ykkössijojen määrä suhteutetaan mainintojen yhteismäärään, niin tuloslista näyttää tältä (mukana vähintään 3 mainintaa saaneet):

  1. MeeGo / Maemo Harmattan (N9), 83,33 %
  2. iOS, 50,00 %
  3. Android, 33,33 %
    Maemo 5/Fremantle (N900), 33,33 %
  4. Windows Phone, 15,38 %

MeeGoa / Maemo Harmattania voisi pitää ”kisan” moraalisena voittajana.

Riippuen arviointitavasta voittajia olivat siis iOS (eniten ykkössijoja), Android (eniten mainintoja) ja MeeGo / Maemo Harmattan (suhteessa eniten ykkössijoja). Windows Phone pääsi TOP3:een vain mainintojen määrässä mitattuna.

Keiden mielipiteet tässä näkyvät?

On selvää, että tällaiseen kyselyyn vastaaminen vaatii hieman ”normikäyttäjää” enemmän kokemusta mobiililaitteiden eri käyttöjärjestelmistä. Tämä tuli esiin parissakin kommentissa:

@mandrl: @hponka Luulen, että harva osaa kunnolla arvioida… Ehkä @Kanttila. 🙂

Miia Äkkinen: Tämä oli gallupin tulos, kun vastaajina asiantuntijat. Kehtaanko edes tunnustaa, että itselleni käyttöjärjestelmällä ei ole mitään väliä, kun en tunne niitten toimintalogiikkaa yhtään.

Sen mitä vastaajista osaan sanoa, niin arviolta noin puolet heistä oli ns. tehokäyttäjiä tai alan asiantuntijoita. Tämä selittänee osaltaan Maemojen nousemista esiin tuloksissa.

Miten vastauksia perusteltiin?

Vastausten perustelut liittyivät useimmin käyttöliittymien ominaisuuksiin. Facebookissa tämä nousikin keskustelun pääteemaksi:

Matti Pisilä: Harto, käsitepoliisin kaino pyyntö, mitäs jos tekisit heti blogiartikkelisi aluksi palveluksen sivistykselle ja määrittelet mitä käyttöjärjestelmä tarkoittaa. Tämä pyyntö siksi, että tässäkin kommentoinnissa näyttää nousevan esille enimmäkseen käyttöliittymiin liittyvät argumentit. Varsinaisista käyttöjärjestelmätason ominaisuuksista olisi myös kiva lukea kommentteja, antakaahan tulla!

Harto Pönkä: Totta kyllä, että keskustelussa on kiinnitetty huomiota käyttöliittymiin enemmän kuin käyttöjärjestelmätason ominaisuuksiin. Minua se ei ole häirinnyt, koska käytettävyys on tavalliselle käyttäjälle tärkeintä.

Teemu Pääkkönen: Jep, itsekin kommentoin täysin tietoisesti käyttöliittymään ja käyttäjäkokemukseen liittyviä asioita, vaikka käyttöjärjestelmästä pyydettiin kommentteja.

Perttu Havulehto: Normikäyttäjälle käyttöliittymä ja käyttäjäkokemus ovat yhtä kuin käyttöjärjestelmä. Se on ihan sama mitä niiden takana tapahtuu kunhan homma toimii.

Karri Anttila: Käyttäliittymä on jokaisella käyttiksellä omansa, siksi helposti puhutaan synonyyminä vaikka ymmärretäänkin ero.

Alla käyn kommentteja läpi käyttöjärjestelmittäin, mutta ensimmäiseksi lienee paikallan lainata tähän Facebookissa tykätyin kommentti:

Sami Köykkä: Itselläni kokemusta eniten iosista. Tykkään siitä samasta syystä kuin kuusnepasta, amigasta ja windowsista aikoinaan: kaikki parhaat ja hauskimmat jutut tulevat ekaksi sille. Lisäksi kun itsellä on full apple experience, eli kaikki vehkeet applea, smoothisti sujuvista asioista tulee nykyaikainen miellyttävä fiilis. Toki siinäkin on ongelmansa, kuten kaikissa muissakin systeemeissä, mutta päällimmäisenä tuntemuksena ei ole jatkuva pieni tai iso v*tutus kuten symbianissa loppuaikoina tai windowsissa viime vuosina (se on tosin hiljalleen menossa parempaan suuntaan). Lisäksi on hauska profiloitua apple-fanipojaksi, siinä on oma hipsterihtävä sisäpiiritunnelmansa, joka tosin on hiljalleen pienenemässä. Android-porukka vaikuttaa ulkoapäin katsottuna hieman alemmuudentuntoiselta kolhoa tavanomaisuutta arvostavalta posselta ja WP-porukka epätoivoisilta konsulteilta. Sitten pistesijoilla olijoista Meego on kuin Babylon5: paljon hypetystä tulevaisuudessa olevista isoista asioista, ihan kivan näköinen mutta fanilauma suorastaan ärsyttävä. Eli tunnepohjalla mennään voimakkaasti ja pahoittelut jos subjektiivinen kärjistäminen loukkasi jotakuta 😉

Kommentteja iOS:stä

Perttu Havulehto:  iOS menee androidin ohi juuri suljetun ympäristön varmistaman käyttäjäkokemuksen myötä. Tämä tulee tosin varmaan muuttumaan kun Jobs ei ole enää vahtimassa kokonaisuutta kustannuksista välittämättä.

Jari Laru: iOS ei oikeasti ansaitsi edes sijaa 7 omassa arvostelussani – UI on ihan kauhea (minulla on iPad ja iPod Touch). Appsit nostavat sen arvosteluasteikolle.

Teemu Pääkkönen: 2) iOS. Suurin vahvuus appsit. Käyttöliittymä auttamattoman vanha ja tylsä. Vahvuus myös ekosysteemi: Applen laitteet vaan yksinkertaisesti toimii.

Karri Anttila: iOS on helppo, yksinkertainen, mutta jo liiankin kanssa. Se ei ole parissa vuodessa käyttökokemukseltaan kehittynyt. Tämä tarkoittaa sitä, että se on jäänyt paikalleen samalla kun muut ovat kehittyneet. Widgettien tai active-tiles kaltaisten ratkaisuiden puute, huonosti hyödynnetty ilmoituspalkki ylhäällä, aina pitää avata sovellus jos haluat tietää mitä siellä tapahtuu… Aina pitää palata kotinäkymään jos haluat vaihtaa toiseen sovelluksen joka ei ole auki ”moniajossa”.

Kommentteja Androidista

Kari Haakana: No Androidin ykkösaseman puolesta puhuu muokattavuus ja ei-ihan-niin-paha lock-in kuin Applella sekä saatavilla olevien ohjelmien määrä. Muuten ollaan aika tasoissa, jos asiaa katsoo aivan tavallisen kuluttajan silmin.

Esko Vääräsmäki: ‎1) Android
Perusteluja:
+ Helppo koodata omia juttuja
+ Hymiö peli (The Lost Smileys, saa mainita blogissa:)
+ Launcherit (ex, awt, regina, etc.)

Teemu Pääkkönen: 3) Android. Vaarassa sirpaloituminen. Versioiden kirjo suuri. Teknisesti hienoja laitteita monelta valmistajalta. Etuna myös muokattavuus muihin verrattuna.

Teemu Korpi: Android on mielestäni sekava räpellys ja appsit sekalaisia virityksiä. Olen tosin käyttänyt vain halpismalleja ja käyttisversiota 2.2 ja 2.3. iOS tuntuu omimmalta.

Karri Anttila: Android on omalla tasollaan. Se on muokattava, antaa valmistajille mahdollisuuden luoda oman käyttöliittymän ja siten omanlaisensa käyttökokemuksen. Antero on myös täysin valmis suoraan paketista, eli ei ole pakko säätää jos ei halua. Fragmentoituminen, no sanotaanoko näin että jos KEHITTÄJÄ on tehnyt sovelluksensa oikein, toimii se kaikilla laitteilla jotka tukevat standardeja. Käytännössä siis kaikilla valtamerkeillä sovellukset toimivat jos ne on tehty kunnolla.

Kommentteja MeeGosta / Maemo Harmattanista

Teemu Pääkkönen: Meegoa olen pari kertaa kokeillut ja fiilikset käyttöliittymän osalta samat kuin iOS:sta, siis vanhanaikainen.

Jari Laru: Meego-Harmattan eli N9 on kaikkea muuta kuin vanhanaikainen. Sen käyttöliittymähän on palkittu moninkertaisesti asiantuntijoiden toimesta ja on paradigmaltaan erittäin moderni. Juuri N9:n SwipeUI totuttaa liian hyvälle ja sitten sitä turhautuu kun ”joutuu” käyttämään esim. iPadia josta puuttuu se sama joustavuus sovellusten välillä liikkumisessa ja sovellusten sulkemisessa. Ja tietenkin se moniajo.

Kommentteja Windows Phonesta

Perttu Havulehto:  Win on kiva käpistellä, teknisesti mukava ja hyvän näköinen, jotkut jutut on MS:lle ja Nokialle tyypiliseen tapaan tehty turhan vaikeasti.

Teemu Pääkkönen: ‎1) WP. Käyttäjäkokemus on hieno, esim. päivittyvät livetilet ja integrointi some-palveluihin ovat ominaisuuksia, joista ei halua enää luopua. Marketplacesta löytyy tarvittavat ohjelmat, mutta matkaa Appleen on paljon. Suurin este menestyksen tiellä taitaa olla muutosvastarinta: käyttäjät on tottuneet tietynlaiseen käyttöliittymään. Lumia myös muotoilultaan hieno laite.

Tuo WP7:n pitkä sovelluslista on itse asiassa nerokas, kun sitä oppii käyttämään: eli pääsee hyppäämään sovelluksen alkukirjaimella listassa oikeaan kohtaan.

Jari Laru: Nerokas? LOL. WP7:ssa on widgetit. Ne on niitä susirumia laatikoita siinä etusivulla. Niiden ongelma on vain se, että laatikoihin ei mahdu juuri mitään (eikä niitä ilmeisesti pysty kovinkaan vapaasti suurentelemaan).

Karri Anttila: WP on nouseva, sen käyttöliittymä on raikkaan erilainen, mutta toimiva. Sillä on vielä paljon potentiaalia joka ei ole realisoitunut. KEhittäjät ovat vasta löytämässä sitä ja näyttäisi siltä että WP:lle sovelluksia alkaa tekemään moni sellainen jolla on tausta vahvasti Windowsin työpöydällä. Tämä on samaan aikaan uhka ja mahdollisuus, mutta jos kehittäjät näkevät vaivaa tutustuakseen mobiilin erilaisuuteen, voi heiltä tulla uusia ajatuksia siihen miten asiat pitäisi tehdä.

Kuka voittaa ekosysteemisodan?

Varsinaisten käyttöjärjestelmien ominaisuuksien (lue: käyttöliittymien) lisäksi useampi kommentoi ns. ekosysteemien välistä taistelua markkinaosuuksista (hieman toistoakin):

Perttu Havulehto: iOS menee androidin ohi juuri suljetun ympäristön varmistaman käyttäjäkokemuksen myötä.

Teemu Pääkkönen: Vahvuus myös ekosysteemi: Applen laitteet vaan yksinkertaisesti toimii.

Juha Ritala: Toiseksen pelkkä käyttöjärjestelmien vertailu on minusta hieman lyhytnäköistä, koska paras ei edes aina voita. Kauemmaksi tulevaisuuteen katsottaessa ekosysteemi ratkaisee. Omaa suosikkihevostani en paljasta, koska en tiedä sitä itsekään 🙂

Jari Laru: EN usko että suljettu ekosysteemi voittaa tätä sotaa. Applen suljettu ja MS:n me-too-melkein-yhtä suljettu systeemi rajaavat paljon mahdollisuuksia ulkopuolelle. Esim. AppleTV:tä ei voi käyttää TV:nä (MyhtTV client) ennen sen jailbreikkausta. Miksi laitteen nimi on kuitenkin AppleTV??

Itse uskon Androidin ottavan harteilleen voittajan seppeleen – täydellinen se ei ole, mutta siinä on jotain analogiaa videoformaattikisaan välillä VHS-Betamax. Betahan oli se parempi systeemi (iOS, WP7 jne..)

Karri Anttila: OS tulee kasvattamaan markkinaosuuksia fanboi osaston ja massojen ansiosta. Nyt Apple on päässyt siihen vaiheeseen, että tuulipukukansakin ostaa iLaitteita. Ei siinä mitään pahaa, päinvastoin. Nyt vain Applen pitää ruveta siihen vaikeaan, eli uudistamaan käyttöjärjestelmäänsä (ja KÄYTTÖLIITTYMÄÄ), jotta massat jaksavat pysyä kiinnostunaina. Kuulostaako tutulsta ongelmalta? Sellaiselta Espoon suunnassa koetulta? Reagointi pitää tehdä pian ja sen pitää olla oikean suuntainen tai koejausliikkeen pitää olla myös nopea. Applen etu on se, että iOS laitteita on vähän ja päivittäminen on helpohkoa.

Tällaista tällä kertaa. Verkostoni ovat puhuneet. 🙂No Responses Yet to “Verkostohaastattelu mobiilikäyttöjärjestelmistä: 1. iOS, 2. Android, 3. MeeGo, 4. Windows Phone”

  1. Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: