Tapahtuiko presidentinvaalien suurin huijaus sosiaalisessa mediassa?

01Maa12

Sosiaalinen media oli vaalien aikana iso juttu. Kirjoitin siitä silloin muutaman kerran:

Eilinen YLE:n Suoralinja-ohjelma nosti esiin, että Sauli Niinistö ei ole kirjoittanut Twitter-tunnuksellaan mitään sitten vaalituloksen jälkeen. Twitterissä tänään virkaansa astuvalla uudella presidentillä on 14 077 seuraajaa.

Paljon parempi tilanne ei ole Facebookissa, jossa tykkääjiä on 112 244. Siellä Niinistö on avannut sanaisen arkkunsa viimeksi 11.2. – tasan yhden kerran vaalien jälkeisen kiitosviestinsä jälkeen.

Kakkoseksi jäänyt Pekka Haavisto on ollut yhtä passiivinen. Hänen viimeisin kirjoituksensa Twitterissä (seuraajia 14 238) on myöskin vaali-illalta 5.2. Facebookissa (tykkääjiä 116 601) edellinen viesti on 13.2., mutta sekään ei ole hänen itsensä kirjoittama, vaan liittyy (ilmeisesti) Haaviston kampanjan kaupallistavaan kirjaprojektiin. Eli kannattajien ideat kiinnostavat, kun niistä voidaan tehdä rahaa kirjan muodossa, mutta muuten ei? Edit klo 18: Haavisto ehti jo reagoida aiheeseen – aikoo jatkaa somessa ”luovan tauon” jälkeen.

Kolmanneksi jäänyt Paavo Väyrynen on ollut sosiaalisessa mediassa vain hivenen aktiivisempi: viimeisin viesti sekä Twitterissä että Facebookissa on 15.2.  – mikä johtuu siitä, että hänen Facebook-viestinsä kopioituvat automaattisesti Twitteriin.

Ehdokkailta kyseltiin vaalitenteissä, tulevatko he olemaan aktiivisia sosiaalisessa mediassa myös vaalien jälkeen. Muistelen, että kaikki kolme kärkiehdokasta olivat vastauksissaan myötäileviä – olisihan ollut typerää paljastaa jo silloin, mitkä todelliset aikomukset olivat.

Näyttää siltä, että sosiaalinen media oli vain harkittu keino saada äänestäjät uurnille. Enää kannattajien mielipiteet ja vuoropuhelu kansan kanssa ei näytä kiinnostavan.

Sadat tuhannet Facebook- ja Twitter-seuraajat tulivat petetyiksi. Tämäkö oli presidentinvaalien suurin huijaus?

Kyllä, olen pettynyt. Siksi tämä.4 Responses to “Tapahtuiko presidentinvaalien suurin huijaus sosiaalisessa mediassa?”

 1. 1 Tuure Ikonen

  Kirjoittiko Niinistö itse Twitteriin edes vaalien aikana? Epäilen, kai sekin hoitui puolue-/ mainostoimiston toimesta. Tämä someen osallistuminen vaatii kuitenkin jonkinlaista lisäaktiivisuutta, ja pahimmassa tapauksessa noin jukinen henkilö on melkoisen pommitusen ”uhri”, jos ryhtyy twiittailemaan ahkerammin.

 2. En pitäisi tuota huijauksena. Sama juttu on ollut kaksissa edellisissä eduskuntavaaleissa sekä yksissä kuntavaaleista, ihan Jyrkin blogia myöten 🙂 Eihän vaalikampanjajulisteitakaan enää näy kaduilla 😀

  Itse olen oletellut että vuoden 2015 eduskuntavaalit ovat sellaiset, joissa nettiläsnäololla on jo aidosti merkitystä, niin internetillä kuin sosiaalisella medialla, jos jälkimmäistä on enää islloin erikseen.

 3. Eipä näistä sähköisen viestinnän ilmiöistä tule elimellistä osaa päivänpolitiikasta, ennen kuin sopivassa vaiheessa syntyneet ovat edustettuina sopivissa ikäluokissa. Tässä tapauksessa tämä tarkoittaa sitä, että 1980-luvulla syntyneiden pitää olla edustettuina yli 40-vuotiaiden ikäluokassa. Odottelemme siis vuosikymmentä 2020.

  Oma mielipide: En pidä pahana enkä vääryytenä sitä, että sähköisen viestinnän ilmiöt eivät ole elimellinen osa päivänpolitiikkaa.

 4. 4 Leena

  Haavisto lupasi viime viikolla jatkaa päivittelyään Facebookissa julkaistussa kirjeessään: ”PS. Yhteydenpito jatkuu taas facebookissa ja twitterissä – pienen luovan tauon jälkeen. ”


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: