Mistä Facebookin ”timelinegatessa” oli kyse?

20Jou11

Ensiksi:

 1. Facebook EI vuotanut yksityisviestejä käyttäjien seinälle/aikajanaan. Yhtäkään varmistettua tapausta ei ole.
 2. Moni kyllä luuli noin tapahtuneen, mutta lähes yhtä moni on jo perunut ”varman” tietonsa asiasta. 

Tiedän, että edelleen on monia, jotka väittävät yksityisviestien vuotaneen aikajanalleen, mutta niin kauaa kuin käyttäjillä ei ole esittää todisteeksi kuvakaappausta samasta viestistä yksityisviestien inboxissa ja seinällään, niin väitteellä ei ole kestävää pohjaa.

Se on totta, että moni näistä viesteistä oli tarkoitettu yksityiseksi, mutta jostain syystä ne oli kirjoitettu suoraan seinälle. Varmasti yksi selitys on se, että Facebook oli vuosina 2007-2009 monille täysin uusi ympäristö, jonka käyttö vaati harjoittelua.

Lisäksi on monta muutakin syytä. Lähdetään liikkeelle Facebookin timeline-uudistuksesta ja mennään sitten siihen, miten tiedotusvälineet ja ihmiset sosiaalisessa mediassa yhdessä keittivät koko sopan.

Facebookin timeline -uudistus

Tapahtumien ajankohdan selittää se, että Facebookin aikajana tuli viime viikolla kaikkien käyttäjien ulottuville helpolla tavalla.

Facebookin uusi timeline eli aikajana on käyttöliittymäuudistus. Se EI ole muuttanut aiempien seinäviestien ja muiden julkaisujen julkisuutta tai käyttäjien yksityisyysasetuksia.

Aikajanan tuoma parannus käyttäjille on, että nyt on huomattavasti aiempaa helpompi mennä katsomaan vuosien takaisia Facebook-kirjoituksia. Aiemmin sama oli mahdollista vain skrollaamalla käyttäjän seinää loputtomasti alaspäin, mikä oli erittäin hankalaa ja hidasta. Olen varma, että monikaan ei ole katsonut parin-kolmen vuoden takaisia kirjoituksiaan sen jälkeen, kun ne hävisivät seinän oletusnäkymästä.

Moni käyttäjä oli yksinkertaisesti unohtanut, mitä viestejä joskus muinoin oli seinälleen kirjoittanut ja saanut – täysin julkisesti. Nykyään ei esim. käydä enää paljonkaan wall-to-wall-keskusteluja. Käyttöliittymän lisäksi myös käyttäjien toimintatavat ja -taidot ovat kehittyneet.

Nyt kun aikajana toi vanhat viestit silmien eteen, moni käyttäjä kauhistui vanhoja kirjoituksia. Facebookin aikajana osoitti taas kerran, että netillä on pidempi muisti kuin ihmisillä. 

Epäilemättä juuri tämän takia Facebookin aikajanan käyttöönotossa on viikon esikatseluaika. Vanhat viesti kannattaa siis käydä läpi ja siivota ikävät jutut pois ennen kuin aikajana näyttää ne helpolla tavalla myös kavereille.

Mediakritiikkiä – muistutus lähteiden ja faktojen tarkistamisesta

Mediassa ”timelinegate” eteni kutakuinkin näin:

1. Monet Facebookin käyttäjät pelästyivät vanhoja seinäviestejään ja aiheesta syntyi vilkkaita nettikeskusteluja lauantaina 17.12.

2. Tästä Iltalehden jutusta yksi vuoden suurimmista uutisankoista sai alkunsa: Facebookin yksityisiä viestejä julki? Aluperin uutisen otsikossa oli huutomerkki – tämä versio löytyy yhä esim. Facebookiin jaetuista linkeistä. (la 17.12.)

3. Seuraavana päivänä asialle saatiin myös asiantuntijan vahvistus: Totuus vuotaneista Facebookin yksityisviesteistä: ”taustalla oikea bugi” (su 18.12.)

4. Pian seurasi lisää uutisia aiheesta, mikä ruokki nettikeskustelua, joka puolestaan sai kymmenet ihmiset ottamaan yhteyttä toimituksiin ja kertomaan oman tarinansa. Joillakin käyttäjillä ”melkein kaikilla kavereilla” oli sama ongelma.

5. Monelle kävi kuitenkin selväksi, että kyseessä oli käyttäjien erehdys ja AfterDawn-nettipalvelu julkaisi sen pohjalta oman uutisensa.   Lopulta Facebook selvitti asiaa ja väitteet vuotaneista yksityisviesteistä osoittautuivat perättömiksi. Suomalaisten keksimä Facebook-kohu sai myös hieman kansainvälistä julkisuutta.

Sievä pieni soppa. Alussa oli joitakin timeline-uudistuksesta hämmentyneitä käyttäjiä ja asiantuntija, joka vasta itsekin oli ottanut timelinen käyttöönsä, sekä  toimittajia, jotka mielellään kirjoittavat Facebookista, jota n. pari miljoonaa suomalaista käyttää.

Kiinnostavinta koko tapahtumasarjassa onkin se, miten perinteinen  ja sosiaalinen media ruokkivat toisiaan saaden aikaan joukkohysterian, jonka syy lopulta osoittautui pannukakuksi.

Toimittajat ovat puolustautuneet sanomalla, että käyttäjien säikähdys oli todellinen, joten aiheesta oli kirjoitettava. Väitän, että 90% käyttäjien säikähdyksestä syntyi kuitenkin asian virheellisestä uutisoinnista sekä ns. copy-paste-journalismista Ei voi olla niin, ettei asialle ollut enää mitään tehtävissä, kun ensimmäiset säikähtäneet käyttäjät ottivat toimittajiin yhteyttä.

Joka tapauksessa tämä oli tarpeellinen opetus monelle. Facebookin käyttäjille, että viestit todellakin säilyvät netissä pitkään. Ja medialle, että lähdekriittisyyttä ja faktoja tarvitaan edelleen ennen kuin kyse on oikeasta uutisesta. 

P.S. Lisää ohjeita Facebookin aikajanan käyttöön löytyy esim. Aamulehden jutusta.

P.P.S. Tuija Aalto antaa blogissaan paljon vakavampaa pohtimisen aihetta Facebookista ja käyttäjien yksityisyydestä.16 Responses to “Mistä Facebookin ”timelinegatessa” oli kyse?”

 1. 1 Raunis

  Hei Harto,

  Luin kirjoituksesi, mutta ei sinullakaan ollut heittää kovaa faktaa tiskiin. Toistelet ja jaat itse linkkejä netistä uskoen aivan täysin vilpittömästi että kaikki linkittämäsi on totta.

  Ainakin oma tapaukseni on vielä avoinna facebookin ylläpidon toimesta. Kyseessä oli ketju jossa keskusteltiin eräiden häiden vieraslistasta, ja tämä keskustelu oli, ja on edelleenkin täysin varmasti yksityinen.

  • 2 Mika Kummajainen

   Oletuksena kuten yleensä aina tietotekniikan virheet tapahtuvat käyttäjän määrittämänä. On asetuksia erilaisissa palveluissa, joita todella tulisi osata käyttää ennen, kuin tapahtuu mitään vakavempaa. Internet on julkinen paikka. Siellä liikkuessa tulee noudattaa yhteisiä pelisääntöjä – aivan kuten liikenteessä tulee noudattaa liikennesääntöjä.

   Muista, että kerran verkkoon laittamaasi tietoa et saa halutessasi välttämättä pois. Varmista aina, että tiedät kenelle ja mitä tarkoitusta varten tietojasi annat. Mieti, onko järkevää laittaa Facebookiin, tai kotisivuille omia tietojasi, koska et voi tietää, mihin niitä tullaan käyttämään.

 2. 3 Juha S.

  Hyvää analyysia! Osaltaan tässä vaikuttanee myös se, että kun Timelinen julkaisua syksyllä lykättiin, jäi massoille runsaasti aikaa demonisoida systeemiä jo etukäteen. Aikajanan tuloa on noiduttu moneen otteeseen ja sekalaisia kauhukuvia maalailtu pitkin ja poikin. Facebookilla alkaa muutenkin yrityksenä olla sellainen maine, että kaikki mitä se tekee, saa negatiivisen kaiun. Osittain tämä on ihan itseaiheutettua. Tällä kertaa huudettiin sutta turhaan, mutta kyllä näitä yksityisyysasetuksia on puitu jo niin monta kertaa, että epäilyksiä herää väkisinkin. Omalla kohdalla en näe Timelinessa mitään varsinaista ongelmaa, joskaan en sen koe tuovan hyötyjäkään. Aika näyttää josko mielipide muuttuu, mutta Facebookin tuntien paluuta entiseen ei ole.

 3. 4 Sanna

  Minä poistin kaikki vanhat yksityisviestini ennenkuin laitoin timelinen. ja, koska viestit pitää avata ja senkinjälkeen vielä kaksi kertaa varmistaa että poistetaan, niin muistan kyllä ihan selvästi kaksi täysin samaa viestiketjua jotka ensin poistin yksityisviesteistä ja sitten timelinestä, kun ne sinne jostain syystä ilmaantuivat. Molemmissa oli linkki johonkin muuhun sivuun fb:ssä joten itselleni tuli fiilis että sen vuoksi ne tulivat siihen timelineen. en tajunnut tietenkään ottaa mitään kuvakaappauksia kun en asiaa kummemmin säikähtänytkään tai muuta.

 4. 5 Samppa

  Terve,

  Eipä tämäkään kirjoitus vielä tosiaan sinällään todista yhtikäs mitään. Kävin itse oman timelineni läpi, ja tunnistin loppupäästä monia vanhoja seinäkirjoituksia – mutta joukossa oli muutama viesti, joita ei takuuvarmasti ole seinälle kirjoitettu, vaan lähetetty nimenomaan yksityisviestinä. En suolla fb:iin tekstiä ihan siinä määrin, etten tällaista muistaisi.

  Ei pidä aliarvoida ihmisten reagointia – yksityisyys on vakava asia! Ja ottaen huomioon miten tarkkoja siitä nykyään muutenkin ollaan, tämä ”hysterian kritisointi” tuntuu aika nurinkuristelta.

 5. 6 Harto

  Kiitos kommenteista!

  Tämän kirjoituksen tarkoituksena ei ollut todistaa mitään. Tein nopean yhteenvedon/analyysin omaksi ilokseni. No, samalla meni blogin kävijäennätys uusiksi, kun aihe näyttää kiinnostavan.

  Facebook on tutkinut useita tapauksia ja niissä kaikissa kyse on ollut seinäviesteistä. Minulla ei ole mitään syytä epäillä heidän kertomaansa.

  Jos joku on varma, että yksityisviestit ovat vuotaneet seinälle, niin esittäköön kuvakaappauksen, jossa seinäviesti on joskus ollut inboxissa yksityisviestinä. Siihen asti seinäviestit ovat seinäviestejä, olipa niiden sisältö mitä tahansa. Luonnollisesti ”todistustaakka” menee näin päin. Kannattaa myös tarkistaa, kummassa paikassa viestit ovat olleet aiemmin, jos on esim. vuosi sitten ladannut kaikki tietonsa Facebookista zip-pakettina.

  Yksityisyys on totta kai vakava asia. Viime kädessä voitte pyyttää Facebookia tutkimaan viestinne.

  • 7 Aivan...

   Mitä se todistaa, että samaa viestiä ei löydy inboksista ja Timelineltä? Vain sen, mitä jotkut ovat jo epäilleetkin: Aiempina vuosina jonkun bugin vuoksi on yksityisviestejä lipsahtanut seinän puolelle, kun järjestelmää on muuteltu ja pyöritelty. Ei niitä kukaan ole huomannut, kun ne ovat vuosien takaisia viestejä, eikä kukaan selaa tuota profiilin historiaa niin kauas, koska siinä menisi ikuisuus. Nyt kun timeline on tullut, viestit tulevat nopeasti kaikkien silmille, kun selaus on helppoa…
   Ja kuten tuolla jo sanottiin, tällä perusteella voidaan kieltää kaikki, koska ”se oli jo seinällä”. Mutta miten se on seinälle joutunut, jos se on alun perin ollut yksityinen, sen varmaan moni haluaisi tietää? Mutta ei kuulemma ole keinoja selvittää (ja vaikka olisikin, niin eihän tätä haluta penkoa) missä muodossa viesti on ALUNPERIN lähetetty.

 6. 8 mattivirtasalo

  Kyllähän tämä koko kohu on alunperinkin peräisin ”fb:lta” itseltään. Saadaan ihmiset siivoamaan inboxeja ja seiniään.. Siinä samalla palvelintilaa (tai mitä lie, emmie näistä tajua) vapautuu paremmin kuin millään muulla konstilla! 🙂

  • 9 Juha Ritala

   jos palvelintila olis kallista niin fb poistais automaattisesti tietyn ikäisen sisällön, luulisin.

 7. Moni on näköjään unohtanut sen, että pikaviestintä (=chat) tuli käytöön huhtikussa 2008, eli sitä ennen kaikki keskustelut olivat niit wall-to-walleja. Loistavaa on se, että nyt timelinen myötä ihmiset tajuavat ”putsata” viestinsä.

 8. 11 Miikka

  Blogin kirjoittaja on itseasiassa väärässä. Timeline palauttaa näkyviin kaikki aiemmin poistamasi tilapäivitykset. Näin ainakin itselleni tapahtui. Yksityisviestit toki säilyivät yksityisinä, mutta olin marraskuuhun asti poistanut jokaisen kirjoittamani päivityksen, jotka hyökkäsivät suoraan Timelineeni.

 9. 12 Kaikkea ei voi tajuta..

  Tarkistin privaviesteistä ja siellä oli samoja viestejä ku timelinellä, mutta en tajunnu ottaa sitten kuvakaappausta kun asian huomasin (siis oon ottanu timelinen käyttöön ennen ku nämä tuli mediaan nämä jutut). Kyseessä oli muutama viesti saman henkilön kanssa käydystä keskustelusta vuodelta 2008.


 1. 1 Sosiaalinen media yhteistyön ja viestinnän tukena (esitys) « LEHMÄTKIN LENTÄIS
 2. 2 Lehmätkin lentäis -blogin tarina ja muita blogitarinoita (julkaisu) « LEHMÄTKIN LENTÄIS
 3. 3 Ave Maria | Tomato Branch
 4. 4 Säilyttääkö Facebook poistetun käyttäjätilin tiedot? | SwitchX

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: