Kun viranomaispalvelu pettää, sosiaalinen media toimii – tietovuotolista täällä

07Mar11

Lauantaina tapahtui Suomen tähänastisesti suurin tietovuo. Alusta lähtien aiheen uutisointia on voinut seurata Twitterissä #tietovuoto-hashtagilla. Sieltä on löytynyt nopeasti linkit niin uutisiin kuin niiden taustalla oleviin uusiin ”löytöihin”, jotka varsinkin alkuvaiheessa tehtiin sosiaalisen median käyttäjien toimesta. Seurantaan kannattaa ottaa varsinkin F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen sekä Vilkasu-blogi, jossa tehdään tarkempaa analyysiä tietovuodon sisällöstä.

Viranomaisten puolella tiedotus ei sen sijaan tunnu toimivan. Ei varsinkaan pyhäinpäivänä, jolloin tietovuoto siis tapahtui. Aluksi kerrottiin vain, että ”KRP tutkii” ja että maanantaina kerrotaan lisää – siis kahden päivän viiveellä.

Kun nettiin on lähtenyt kiertoon 16 000 ihmisen nimet, osoitteet, puhelinnumerot sekä henkilötunnukset, niin jokainen haluaa tietysti tarkistaa oman nimensä HETI eikä kahden päivän päästä!

Tänään maanantaina iltapäivällä n. klo 14:30 sitten uutisoitiin, että KRP julkaisee nimilistan verkkosivuillaan osoitteessa http://poliisi.fi/krp

Pian  edellisen uutisen jälkeen Poliisin, Sisäministeriön ja Rajavartiolaitoksen www-sivustot kaatuivat.

www.poliisi.fi/krp

Aluksi poliisilla ei ollut hajuakaan vian syystä, kertoi KRP:n tiedottaja:

– Emme tiedä, mistä vika johtuu. Poliisin sivut ovat ulkopuolisella palvelimella, Kyrén kertoo.

Myöhemmin syykin selvisi, kävijäryntäys tietovuotolistalle kuten nettikeskusteluissa arveltiinkin:

Poliisihallituksen viestintäpäällikkö Marko Luotosen arvion mukaan sivut kaatuivat, kun poliisin nettisivuille yritti samanaikaisesti 60 000 eri kävijää.

– Poliisin sivut kaatuivat, kun niin moni yritti samanaikaisesti nettisivuille. Kun poliisin sivut kaatuvat, niin ne vaikuttavat myös rajavartiolaitoksen ja sisäministeriön sivuihin, Luotonen kertoo MTV3 Uutisille.

Kun ensisijainen tiedotuskanava pimenee, odottaisi tietysti, että poliisi käyttäisi muita kanavia kuten Facebookia tai Twitteriä. Jälkimmäiseen poliisi ei ole vielä ehtinyt, mutta Facebook-sivu löytyy ja sillä on peräti 174 000 tykkääjää, joten se olisi erittäin tehokas tiedotuskanava kriisitilanteessa. Näin ei tapahtunut, eikä edes ihmisten kommentteihin/kysymyksiin vastannut kukaan.

Kun ajoin töistä kotiin, radiouutisissa mainostettiin poliisin julkaisevan listan kotisivuillaan. Siis samaan aikaan, kun sivulla näkyi vain virheviesti. Tieto palvelimen kaatumisesta oli nettikeskusteluissa yleisesti tiedossa jo pari tuntia aiemmin. Tässä taas karu esimerkki, miten hitaasti perinteiset uutiskanavat reagoivat muuttuvaan tilanteeseen.

Noin klo 17:45 poliisin Facebook-sivulle tuli tietoa asiasta:

Äärimmäisen surkuhupaisaa – lähes traagista – on, että viestissä olevasta linkistä aukeaa sama virhesivu kuin aiemmin kerrotusta osoitteesta. Eli poliisin kriisiviestintä Facebookin kautta vain pahensi tilannetta ja kansalaisten hämmennystä. Parissa minuutissa Facebook-viestiin on tullut yli 60 vihaista kommenttia toimimattomasta linkistä (yllä oleva kuva otettu hieman aiemmin).

Koko ajan kohuttu nimilista on ollut netissä useilla sivustoilla. Esimerkiksi hpguru-sivustolla voi tarkistaa, onko oma nimi mahdollisesti vuodettujen henkilötietojen joukossa.

Aluksi poliisi teki kaikkensa saadakseen listan pois netistä. Sitten he tekivät kaikkensa saadakseen nettisivunsa pysymään pystyssä, kun lista piti julkistaa uudestaan suppeampana.

Lopulta n. klo 18:45 poliisi teki oikean ratkaisun ja laittoi listan julkisesti esille kaupalliseen SlideShare-pilvipalveluun, joka ei taatusti vähästä kaadu:

Linkki SlideShare-tiedostoon

Johtopäätöksiä

 • Poliisin, sisäministeriön ja rajavartiolaitoksen www-sivustot tulee viipymättä siirtää tehokkaammille palvelimille, joiden resurssit skaalautuvat kuormituksen mukaan
 • Jatkossa kannattaa tiedottaa aktiivisesti alusta lähtien myös sosiaalisen median kautta!
 • Poliisin sisäinen  päätöksenteko ja viestintä takkusi selvästi tällä kertaa: siitä kertoo se, ettei tilanteeseen reagoitu nopeammin – jo alkuperäinen kahden päivän tiedotusaikataulu oli virhe, kun ihmisten tiedontarve oli akuutti
 • Lisää sosiaalisen median hallitsevia poliiseja ja tiedottajia! Ja koulutusta kaikille muillekin.
 • Lisää resursseja poliisille

Lisäksi tärkeä opetus kaikille tästä tapauksesta:

Henkilötunnukseen tulee suhtautua kuten julkiseen tietoon – sitä ei voi käyttää ihmisen tunnistamisessa. Ei tätä ennen eikä tämän jälkeen.4 Responses to “Kun viranomaispalvelu pettää, sosiaalinen media toimii – tietovuotolista täällä”

 1. 1 Harto

  Poliisin sivu http://poliisi.fi/krp ei tätä kirjoittaessa toimi taaskaan. Tai toimii, jos odottaa 10 minuuttia, jota monet tuskin tekevät. Ongelma on suurin niiden kannalta, jotka eivät käytä Facebookia tai muutenkaan sosiaalista mediaa – sillä niitä käyttävät ovat tiedon kyllä jo todennäköisesti saaneet.

  Kun nettipalvelin ei kestä kävijäryntäystä, voisi laittaa väliaikaisesti esiin lyhyen www-sivun, jossa kerrotaan, että palvelimella on ylikuormitusta sekä linkki slideshare-sivuun tai esimerkiksi YLE:n sivustolle, josta lista myös löytyy: http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2011/11/katso_onko_nimesi_tietovuotolistalla_3009662.html

  Tämä olisi tehokas tapa selvitä pahimmasta kävijäryntäyksestä, sillä sen fyysinen koko on huomattavasti pienempi kuin normaalin www-sivuston kuvineen kaikkineen.

  Pidemmällä aikavälillä poliisin kannattaisi harkita, miten tiedotusta voidaan hajauttaa. Tiedon levittäminen on aina tehokkainta useamman kanavan kautta. Tämä onnistuisi vaikkapa perustamalla johonkin tiedostonjakopalveluun poliisille oman tunnuksen, jonka kautta voidaan laittaa tiedotusmateriaali ”raakamuodossa” levitettäväksi. Linkki ko. tiedotuspakettiin voidaan sitten jakaa sosiaalisen median palvelujen kautta.

  Poliisin pitäisi ehdottomasti ottaa käyttöön myös Twitter. Sen tehokkuus on nimenomaan linkkien välittämisessä sosiaalisen verkoston kautta ns. avainkäyttäjille eli sosiaalisen median tehokäyttäjille, mikä käsittää myös aika kattavasti suomalaisten toimittajien kentän. Eli Twitterin kautta tieto saadaan tehokkaasti ja nopeasti niille käyttäjille, jotka voivat tehokkaimmin levittää sitä edelleen eteenpäin.

 2. 2 Taivaan lintu

  Että oikein avainkäyttäjien… He, he.
  Ehkä teidän nettiriippuvaisten kannattaisi hakea ammattiapua tiedonnälkäänne, eikä vaatia maailmaa taipumaan omaan tahtoonne.
  ”Lista pitää nähdä HETI, eikä vasta kahden päivän päästä”.
  No ? Hajoaisiko maailmasi pirstaleiksi, jos et saa haluamaasi tietoa HETI ?
  Listahan on ja PYSYY netissä, kun se sinne on laitettu. Vuodon tapahduttua et voi tehdä asialle mitään. Tuskin ennen vuotoakaan. So ?

  Niiden 60000 hysteerikon olisi ennemmin mietittävä parempaa sisältöä elämäänsä, kuten meillä lopuilla vajaalla viidellä miljoonalla Suomalaisella on. Kaikki me olemme sadoissa eri rekistereissä, muttei moni (kuten en minäkään) ole tuota listaa tutkinut ja itseäni tai tuttujani sieltä etsinyt vaikka vuodosta on nyt jo yli KOLME PÄIVÄÄ. Romahtaako maailmani ja menetänkö työni, kotini ja identiteettini ? No, tuskin.

 3. 3 Harto

  Taivaan lintu: Kiitos kommentista.

  Mistä minä tai sinä tiedämme, mistä syistä ne 60 000 ihmistä ryntäsivät etsimään nimeään poliisin julkaisemasta listasta? Ehkä osa oli hysteerikkoja, mutta osalla saattoi olla hyväkin syy olla huolissaan tietojensa julkaisusta. Oli miten oli, ihmiset odottavat saavansa luotettavaa tietoa viranomaisilta, kun tällaista tapahtuu. Minä analysoin aihetta sosiaalisen median kannalta, koska se sattuu olemaan omaa alaani.

  Jos tapaus ei sinun elämääsi vaikuttanut, niin hyvä. Kannattaa kuitenkin lähiaikoina seurata sähköpostia, josko osoitteellasi on rekisteröidytty ties mihin nettipalveluihin tai jos nimissäsi on tilattu tavaraa verkkokaupoista. Siis siltä varalta, että tietosi olivatkin listalla ja niitä nyt joku käyttää.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: