Miten sosiaalinen media voi tukea oppimista? (esitys)

09Elo11

Kävin tänään Haapaveden ammattiopistossa HAO:ssa kouluttamassa opettajille sosiaalisen median opetuskäyttöä. Vastaanotto ja ilmapiiri oli ilahduttava. Kiitos osanottajille! Alla esitykseni ja jäljempänä lisää aiheesta.

Esityksen teemat:

 1. Avoimuus ja jakaminen
 2. Sosiaaliset verkostot
 3. Yhdessä tekeminen
 4. Oppimisen tuki

Avaa esitys SlideSharessa

Vaikka mukana oli paljon opettajia, jotka eivät ole sosiaalista mediaa juuri käyttäneet, suhtautuminen aiheeseen oli kiinnostunut, kysyvä – joka suhteessa rakentava. Olen tottunut siihen, että somen käyttämättömyys purkautuu työnantajan järjestämissä pakollisissa koulutuksissa ainakin yhden tai kahden henkilön osalta muutosvastarintana ja hyvinkin kärkkäinä kommentteina, mutta Haapavedellä tämän suuntaista suhtautumista ei ollut lainkaan. Sen sijaan kysyttiin ja keskusteltiin, että mitenkäs minä, onko pakko liittyä Facebookiin jne. Tietenkään ei ole pakko. Somea ei pidä käyttää opetuksessa pakosta, vaan pelkästään silloin, kun sillä nähdään selvä oppimista tukeva funktio.

Jokaisella opettajalla tulisi kuitenkin olla vähintään perustietämys sosiaalisesta mediasta, koska muuten heillä ei ole edellytyksiä ymmärtää nykypäivän nuorten elämää ja somen merkitystä siinä.  Mutta vaikka opettaja itse ei käyttäisi aktiivisesti sosiaalista mediaa, hänellä voi silti olla paljon annettavaa opiskelijoille siinä, mitä taitoja netissä/elämässä muutenkin tulisi hallita. Tässä esimerkkejä:

 • Eettinen toiminta: mikä on oikein ja mikä väärin – osataanko näitä erottaa verkossa
 • Mitä itsestään kannattaa kertoa netissä. Koskaan ei voi luottaa, että tieto jää alkuperäisille vastaanottajille tai ettei se leviä palvelun ulkopuolelle
 • Positiivisen verkkoidentiteetin rakentaminen ja mitä hyötyä siitä voi olla esim. ensimmäistä työpaikkaa hakiessa
 • Mitä kuvia itsestään ja kavereistaan on järkevää julkaista
 • Lähdekriittisyys: Wikipedian tai sosiaalisen verkoston kautta saatava tieto ei suinkaan aina ole luotettavinta tietoa
 • Sosiaalisen median hyötykäyttö: ammattiverkostot, yhteisöresurssit, some-palvelujen käyttö kulloistenkin tarpeiden mukaan jne.
Koulutuksen lopuksi vedin aihetta yhteen kahdella pääpointilla:
 • Sosiaalinen media on paljon muutakin kuin Facebook. Ensimmäinen askel on löytää yksi some-palvelu, joka tukee selvästi opetusta / oppimista. 
 • Laittakaa opiskelijat luomaan uutta tietoa yhdessä – se johtaa monipuoliseen ja tehokkaaseen oppimiseen!


2 Responses to “Miten sosiaalinen media voi tukea oppimista? (esitys)”

 1. Jep… itsekkin olin siellä yläparvella kuuntelemassa esitystäsi ja vaikka ”sisältö” itselleni ei ollut uutta, muistinpahan että minullakin on twitteriin tunnus tehtynä 🙂
  Muustosvastarintaa ehkä ei isommin ollut (ei ole) opettajiemme keskuudessa sillä eihän meillä millään tavalla ole pakoitettu eikä velvoitettu käyttämään mitään sosiaalisen median välineitä… ja mielestäni näin pitää ollakkin. Hyvää tässä esityksessä oli nimenomaan mahdollisuuksien esille tuominen. Toisaalta jos aihe oli kokonaan uusi saattoi kuulijoilla tulla jonkinlainen informaatioähky. Tästä meillä onkin hyvä lähteä asiassa eteenpäin, hieno asia että organisaatiokin on huomioinut sosiaalisen median tärkeyden oppialaitosympäristössä.

  • 2 Harto

   Kiitos kommentista!

   Informaatioähky tulee helposti, kun puhutaan somen mahdollisuuksista – toisaalta olisin voinut jättää pari-kolme slidea poiskin. 🙂 Ähkyn välttämiseksi pyrin aina saamaan mukaan myös keskustelu-/työskentelyaikaa, koska saatua tietoa pitää ehtiä käsittelemään jotenkin ja osallistujien pitää voida kysyä itselleen tärkeistä asioista. Nyt siihen oli varattu n. kolmasosa ajasta.

   Aihe on sen verran laaja, että yksi koulutus on kuitenkin vasta hyvä alku. Oikeastaan tilanne on sama kaikissa oppilaitoksissa: koulutusta ja muita konkreettisia toimenpiteitä tarvittaisiin jatkuvasti. Myös some-ohjeistuksen tarpeellisuus nousi keskusteluissa esiin eilen. Yksittäiset opettajat ja opettajaryhmät voivat silti tehdä omin voimin ja etenkin yhdessä paljon enemmän kuin mitä koulun tasolla pystytään taloudellisesti satsaamaan (=eli alhaalta ylös -toimintaa). Kannustan lämpimästi opettajien väliseen yhteistyöhön ja tiedonjakamiseen myös someen liittyen – ja sen avulla!


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: