Nova Trotters Oy / Suomen parhaat verkkosivut -kilpailu näyttää varoittavaa esimerkkiä

22Hel11

Sain ikivanhasta Suomen parhaat verkkosivut -aiheisesta blogikirjoituksestani tänään tällaisen sähköpostin:

22. helmikuuta 2011 12.01
Kirjoituksen poistamis pyyntö

Hei,

Nova Trotters Oy on tehnyt rikosilmoituksen ja tutkintapyynnön Nova Trotters Oy:tä, Websiterace Oy:tä  ja Suomen Parhaat Verkkosivut -kilpailua koskevista, valheellisista ja herjaavista nettikirjoitteluista. Lisäksi harkitsemme joidenkin kirjoitusten kohdalla haastetta ja korvausvaateita käräjäoikeuteen. Pyydämme, että poistatte foorumiltanne/blogistanne kaikki asiaa koskevat kannanotot välittömästi, niin emme vie asiaa eteenpäin kohdallanne.

ystävällisesti,

Marko Virta
Lakiasiaintoimisto Marko Virta Oy,
Puutarhakatu 33 A
33210 Tampere
marko@virtalaki.com

Vastasin viestiin näin:

Hei,

Mitähän tämä viesti oikein koskee? En tiedä, että blogissani tai muualla olisin esittänyt herjauksia tai valheellisia väitteitä Nova Trotters Oy:stä, joten pyydän teitä yksilöimään asianne, jotta tiedän mistä on kyse.

Sananvapauttani olen toki käyttänyt ja käytän vastakin. Sen sijaan teidän asiakkaanne kannattaisi harkita, millaista julkisuutta hankkii.

Pyydän toki soittamaan, mikäli asiassa on mitään epäselvää.

Ystävällisin terveisin,
Harto Pönkä

..johon sain vastaukseksi:

https://harto.wordpress.com/2008/02/13/suomen-parhaat-verkkosivut/

Yksittäistä URL:ia tuskin voi pitää minään perusteena poistaa kokonaista blogikirjoitusta, joten penäsin tarkempia perusteita ja vetosin kirjoittajan moraaliin:

Hei,

Ja mikä kohta siinä ylittäisi minkäänlaista rikoksen kynnystä? Pyydän olemaan sinua lakimiehenä rehellinen myös itsellesi sekä tarvittaessa opettamaan lakipykäliä myös päämiehellesi. Varmaan kuitenkin omakohtainen moraali menee yksittäisen firman perusteetonta uhittelua edelle, eikö niin? Viime kädessä me jokainen vastaamme vain itsestämme.

t. Harto Pönkä

Tämän jälkeen en ole saanut mitään vastausta. Eikä sinänsä ihme, koska mitään perusteita blogikirjoitukseni poistamiselle ei ole.

Mainitsin tapauksesta Twitterissä, jossa kehkeytyikin vilkas keskustelu. Pian kävi ilmi, että moni muukin oli saanut viestin Nova Trottersilta. Twitter on tällaisessa tehokas viestintäväline: viestin saaneet bloggaajat löysivät pian toisensa. Nyt aihe on ehtinyt jo pariin nettiuutiseenkin. Kävi mm. ilmi, että kyseinen lakiasiaintoimiston edustaja on myös Nova Trotters Oy:n hallituksessa – mikä sopii hyvin siihen, että sähköposti oli lähetetty @suomenparhaatverkkosivut.com-osoitteesta.

Tähän blogiin Nova Trotters tuo tämän päivän aikana useita satoja kävijöitä reippaasti yli tuhat kävijää. Kokonaisuutena aihe saavuttaa vähintään sadantuhannen lukijan silmät päivän aikana – monta kertaa enemmänkin, jos uutinen etenee isojen lehtien sivuille. Googlessa ”Nova Trotters” -haku kerää nämä kaikki kirjoitukset ja uutiset talteen pysyvästi.

(Ilmainen vinkki: kun tämä tapaus joskus kylmenee, niin vaihtakaa firman nimeä.)

Kyseessä on kouluesimerkki ns. Streisandin ilmiöstä. Yritykset ottakaa opiksenne: aiheeton uhkailu oikeustoimilla ei toimi netissä. Tai ”toimiihan” se, mutta johtaa täysin eri lopputulokseen kuin ehkä halusitte.

Jos Nova Trotters Oy ei olisi lähtenyt uhittelemaan blogeja ilman kunnon perusteita, niin koko juttu olisi jäänyt vain pieneksi blogien kirjoitteluksi. Tässäkään blogissa alkuperäinen kirjoitus ei ole pitkään aikaan kerännyt muuta kuin satunnaisia lukijoita – ennen tätä päivää.

Edit klo 21:35:

Edit 23.2. klo 21:10:

Edit 27.2. klo 12:35:

Edit 3.3.2011 klo 23:20:

Edit 7.3.2011: Kävin poliisilaitoksella tiedustelemassa, niin mitään tutkintaa minuun liittyen ei ole olemassa. Joko kyse oli puhtaasti Nova Trottersin bluffista tai sitten poliisi ei nähnyt tarpeelliseksi aloittaa tutkintaa. Poliisi vain totesi, että ”kunhan pelottelevat” ja ”saathan sinä mielipiteesi kertoa”. Kuka tahansa voi tehdä tutkintapyynnön mistä tahansa, mutta aiheeton tutkintapyyntö on kuulemma myös peruste tehdä rikosilmoitus kunnianloukkauksesta.18 Responses to “Nova Trotters Oy / Suomen parhaat verkkosivut -kilpailu näyttää varoittavaa esimerkkiä”

 1. 1 Juristi

  Näin oikean juristin näkökulmasta tuo lakiasiaintoimisto on kyllä aikasen kova firma. Onks tuolla sen nettisivulla tosiaan, että se antaa ilmaisia neuvoja puhelimessa ja sähköpostilla?! Voi hyvänen aika, mainostaa netissä ilmasia neuvoja…

 2. 2 samwise

  Lakihaasteuhkaus taisi saada kontrafinaalisen lopputuloksen, tälläiset tapaukset on kyllä aina hienoja : )

 3. 3 N. Muu.

  http://www.tietoviikko.fi/kaikki_uutiset/article607390.ece

  ”Haanpää epäilee, että monet kirjoituksista ovat alaikäisten kirjoittamia. Lisäksi useista jutuista näkee, että kirjoittaja ei ole käynyt edes kilpailun sivuilla, Haanpää sanoo. Hän ihmettelee, miksi netissä voi levittää vapaasti täysin perätöntä tietoa faktoina.”

  No, mitäs tähän sanotte?

 4. Niin, eipä ihme jos hakevat oikeusteitse jotain, kun yrityksen kassakirstu ainakin ammotta tyhjyyttään, kansankielellä siellä on iso reikä 😀 Tein myös jutun tästä spämmärifirmasta ja käsitelin hieman laajemmin asiaa. http://www.nettihuijaukset.net/modules.php?name=News&file=article&sid=122

  Blokin kirjoittajalle terveisiä, eli ottaisitko yhteyttä osoitteeseen info@nettihuijaukset.net


 1. 1 Blogimaailmassa kuohuu | MarkoKaartinen.net
 2. 2 Tweets that mention Nova Trotters Oy / Suomen parhaat verkkosivut -kilpailu näyttää varoittavaa esimerkkiä « LEHMÄTKIN LENTÄIS -- Topsy.com
 3. 3 RaivoGalleria » Blogiarkisto » Suomalaisbloggaajia uhataan oikeustoimilla
 4. 4 Suomen Parhaat Verkkosivut -kilpailu uhkailee nettikirjoittajia poliisilla | s1t.net
 5. 5 Vau, mikä uhkaus! – Mediablogi
 6. 6 Blogi: Herjaan Suomen parhaita verkkosivuja | Tommi Honkala - portfolio & blogi
 7. 7 Bloggaajia uhataan raastupaan perusteetta – Streisandin ilmiö on syntynyt | Rollemaa.org
 8. 8 Vähemmän parhaat verkkosivut | viima.net
 9. 9 Suomen parhaat verkkosivut
 10. 10 Viikon 8 parhaat – PowerKatsaus – Tulosta yrittäjille!
 11. 11 Bloggaajia uhataan raastupaan perusteetta – Streisandin ilmiö on syntynyt | Rollemaa.org
 12. 12 Lynkkaysjoukkoon on helppo lähteä | Terävästä päästä
 13. 13 Suomalaisprofessorit kurmottivat huuhaaterapialaitetta – Bemer usutti lakimiehen kimppuun - Image-blogit
 14. 14 Suomen paras verkkosivusto -kilpailu huijaa jälleen - Ei oo totta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: