Ihmiset ihmisille = sosiaalinen media (esitys)

15Hel11

Pidin tänään sosiaalisen median koulutuksen Oulun hiippakunnan henkilöstölle. Pari aiempaa koulutusta ovat olleet hyviä kokemuksia ja tälläkin kertaa oltiin nopeasti asian ytimessä. Keskustelua syntyi siinä määrin, että muutenkin ylilaajasta esityksestä jäi lopusta paljon pois – hyvä näin. 🙂

Avaa esitys SlideSharessa

Keskustelimme etenkin nuorten ja vanhempien ihmisten välisestä erosta sosiaalisen median käytössä (kts. slidet 10-11). Ongelma on, että nuoret tarvitsisivat monella tapaa ohjausta netin vastuulliseen käyttöön, mutta vanhemmat ikäluokat käyttävät sosiaalista mediaa huomattavan vähän, jonka vuoksi heillä ei useinkaan ole edellytyksiä ohjata nuoria netin käytössä – saati ymmärtää, millaisessa ympäristössä nuoret netissä elävät. Tämä korostuu varsinkin vanhempien, opettajien, lapsi- ja nuorisotyön sekä muiden kasvatuksen parissa työskentelevien osalta.

Tässä pari keskustelua herättänyttä aihetta:

  • Mitä omalla nimellä löytyy Googlella ja mikä sen merkitys on
  • Medialukutaito, printti- ja digitaalinen media
  • Facebookissa saa olla vain yksi käyttäjätunnus per henkilö, mutta monella aikuisellakin on monta käyttäjätunnusta
  • Facebookissa on paljon alaikäisiä eli alle 13-vuotiaita, jotka valehtelevat ikänsä rekisteröityessään
  • Tekijänoikeudet – iso ongelma, koska niiden osaaminen on vaikeaa, vaikka oikein yrittäisi
  • Toisen nimellä esiintyminen netissä, identiteettivarkaudet (ei vielä nykyisin rikollista, mutta moraalinen puoli lienee selvä)
  • Nettikiusaaminen
  • Verkkoyhteisöjen sosiaalisten mekanismien (mm. tiukka yhteisöllisyys ja luottamuksen nopea syntyminen) hyödyntäminen epäeettisesti

Kaikki nämä ovat ns. kotona opittavia asioita – kyse on ylipätään siitä, toimitaanko eettisesti ja miten käyttäydytään muita ihmisiä kohtaan. Joskus tosin tuntuu siltä, että jotkin asiat ovat selviä netin ulkopuolella, mutta unohtuvat netissä. Tietyllä tavalla lohdullinen kommentti oli, että ”nuoret kyllä tietävät tekevänsä väärin, jos rekisteröityvät Facebookiin alaikäisenä”. Loppujen lopuksi lapsille/nuorille on tärkeintä opettaa oikean ja väärän ero, mutta samalla olisi hyvä ymmärtää sosiaalistunutta nettiä edes vähän laidasta.

Ja samalla, kun yhteiskunta palveluineen siirtyy yhä enemmän verkkoon, täytyy olla huolestunut myös vanhemmista ikäluokista – käyttötaitojen osalta jopa nuoria enemmän. He tarvitsisivat taitoja toimia netin sosiaalisissa verkostoissa ja yhteisöpalveluissa myös itseään varten. Monesti kuulee sanottavan, että olemme sosiaalisen median osalta vasta kehityksen alussa. Näin varmasti on, ja siksi nettitaidot ovat tärkeitä kaikille.No Responses Yet to “Ihmiset ihmisille = sosiaalinen media (esitys)”

  1. Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: