Avunhuudot netissä

12Elo10

Sosiaalisen median piikkiin pannaan usein viharyhmät, rasismi, massahäiriköinti ynnä muut yhteiskunnan ongelmat. Kouluammuntojen jälkeen pohdittiin, mikä sosiaalisen median osuus oli tapahtumien taustoissa. Netti on varmasti syypää moneen, mutta terve näkökulma lienee, että netissä näkyy kaikki ihmiselämä ilot, surut ja ongelmat.

Sosiaalisessa mediassa jos missä tulee ilmi ihmisten hätä ja lukemattomat avunhuudot. Asioihin yritetään myös vaikuttaa, kun yhteiskunta ei puutu riittävästi epäkohtiin. Alla pari esimerkkiä.

Facebookissa:

Blogeja:

Lisäksi (ja ennen muuta!) netissä on lukemattomia pienempiä ja isompia tuki- ja vertaisryhmiä, joissa ihmiset auttavat toisiaan – niissä rajoissa kuin pystyvät. Nettiä käytettiin monenlaiseen vertaistukitoimintaan jo paljon ennen kouluammuntoja ja ”sosiaalista mediaa”. Ja ennen kuin kukaan keksi syyttää nettiä nuorten ongelmista. Kertomukset ovat joskus todella uskomattomia ja koskettavia. Jopa toisilleen tuntemattomat ihmiset voivat päästä hyvin lähelle toisiaan, kun luottamus pääsee syntymään verkon yli. En lähde linkittämään näitä sivustoja tähän, mutta pointtini on, että netin kautta moni löytää hitusen apua ongelmiinsa. Niin, ja voihan joku löytää nämä ihmisetkin.

Vähitellen sosiaalisen median mahdollisuuksia käytetään yhä enemmän esim. mielenterveys- ja nuorisotyöhön. Palvelut ja toimintatavat kehittyvät. Samaan aikaan myös avunhuudot näyttävät lisääntyvän. Toivottavasti se tarkoittaa vain sitä, että yhä useampi rohkaistuu hakemaan apua edes tätä kautta.

P.S. Tämä näköjään oli lopulta se tarpeeksi tärkeä aihe, joka sai minut kirjoittamaan ekan kerran kuuman kesän jälkeen. Moni vähemmän tärkeä aihe jäi luonnokseksi.2 Responses to “Avunhuudot netissä”

  1. Jännä kirjoitus. Olen itse vähän sillä kannalla, että ainakin Facebook-ryhmät ovat syrjäyttäneet todellisen asioihin vaikuttamisen. Hyvän omantunnon saa nykyään klikkaamalla ”tykkää” ja ”tukemalla” tärkeää asiaa. Tällön on helppo jättää asia siihen ja unohtaa se nopeasti.

    Tukiryhmiä ja vertaistukea varmasti verkosta löytyy, mutta se on vähän eri asia kuin ”lopetetaan koulukiusaus ja pahat asiat ja murhaajille pidemmät tuomiot! – liity faniksi”-ryhmät Facebookisssa.

  2. 2 Harto

    Tuskinpa kukaan saa hyvää omaatuntoa liittymällä pariin FB-ryhmään. Varmasti useimmat liittyvät näihin ryhmiin tekemättä asian eteen sen enempää, mutta en näe siinä mitään paheksuttavaa tms. Ovat ainakin ilmaisseet tukensa. Se on ensimmäinen askel, joka voi johtaa seuraavaan. Kuten kaikessa muussakin nettiyhteisöllisyydessä, niin pieni osa porukasta on hyperaktiivisia, jotka tekevät muita enemmän ja joskus syntyy jotain konkreettistakin. Tälläkin hetkellä FB:ssa kehitellään esim. ”sosiaalista sertifikaattia” (sillä ei ole vielä oikeaa nimeä) huono-osaisensa hyvin hoitaville kunnille.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: