Facebook-käyttäjien päivittäisten tilapäivitysten määrä romahti

24Hel10

Olen kirjannut Facebookin tilastosivun lukemia ylös esityksiini viime elokuusta lähtien. Kun tänä maanantaina päivitin ko. sliden taas kerran, huomasin, että Facebookin päivittäin tilaviestinsä päivittävien käyttäjien määrä oli romahtanut 10 miljoonaa viime marraskuun lopun jälkeen. Se tarkoittaa n. 20%:in vähennystä. Siis 2-3 kuukaudessa!

Tämä on ensimmäinen kerta ikinä, kun mikään Facebookin ilmoittama käyttäjämäärä on laskenut.

Tässä taulukko, jonka olen koostanut minulla tallessa olevista tilastoista (luvut ovat miljoonia):

Päivä Käyttäjiä yhteensä
Päivittäisiä käyttäjiä Mobiileja käyttäjiä Päivittäin tilaviestinsä
päivittävät käyttäjät
22.2.2010 400 200* 100 35  (8,7%)
26.11.2009 300 150* 65 45  (15%)
29.9.2009 300 150* 65 40  (13%)
20.8.2009 250 120 30 30  (12%)

* Näissä päivittäisten käyttäjien määrä on ilmoitettu muodossa ”yli puolet käyttäjistä”. Huom. kaikki Facebookin ilmoittamat luvut ovat summittaisia ”yli xx miljoonaa käyttäjää” -lukuja.

Päivittäin tilaviestinsä päivittävien käyttäjien määrän pudotus on sitä merkittävämpi, että samaan aikaan sekä kaikkien käyttäjien määrä että varsinkin mobiilikäyttäjien määrä on ollut kovassa kasvussa. Mobiilikäytön luulisi nimenomaan lisäävän päivittäisiä tilapäivityksiä.

Taulukossa on suluissa prosenttiluvut, jotka ilmoittavat, kuinka suuren osan päivittäiset tilaviestinsä päivittäjät muodostavat kaikista FB-käyttäjistä. Marraskuun lopussa lukema oli n. 15% ja nyt helmikuun lopussa enää n. 8,7%. Eli päivittäin tilaviestinsä päivittävien Facebook-käyttäjien suhteellinen osuus on laskenut lähes puoleen.

Miten sitten pitäisi suhtautua päivittäisten käyttäjien sarakkeeseen? Jos luvut pitäisivät paikkansa, niin ne tarkoittaisivat, että päivittäinen muiden käyttäjien seuraaminen ja FB-ohjelmien käyttö yms. on lisääntynyt samalla, kun omien tilapäivitysten kirjoittaminen on vähentynyt. Mutta siitä asti, kun Facebook on ilmoittanut päivittäisten käyttäjien määrän ilmaisulla ”yli puolet käyttäjistä”, nämä luvut ovat menettäneet suuren osan luotettavuudestaan.

Mielenkiintoista on myös se, ettei Facebookin ilmoittamat luvut ole oikein missään suhteessa Compete.com:in tilastoimiin lukuihin. Periaatteessa Compete.com:in tilastoimat uniikit kävijät per kuukausi pitäisi olla vähintään sama kuin Facebookin ilmoittama päivittäisten käyttäjien määrä ”yli puolet kaikista käyttäjistä”, mutta näin ei ole (viimeinen 01/2010 lukema on 133 623 529):

On täysin selvää, että Compete.com:in mitatut tilastot ovat luotetumpi mittari kuin Facebookin summittaiset muotoilut. Niin, ja missä tässä tilastossa näkyy Facebookin väittämä 100 miljoonan käyttäjän kasvu välillä 09/2009-01/2010?

Kun käyttäjien määriä pyöristetään kymmenillä miljoonilla – jossa tarkkuudessa käyttäjien kokonaismäärät on ilmoitettu – niiden vertailu ei ole enää kovin informatiivista. Pyöristyksen takia kahden eri taulukon rivin lukujen todellinen ero voi olla useita kymmeniä miljoonia. Kehotan siis suhtautumaan kaikkiin FB:n lukuihin suurella kriittisyydellä. Toisaalta tämä tarkoittaa myös sitä, että kun jokin luku FB:n tilastosivulla romahtaa, kuten nyt, niin romahduskin voi olla ilmoitettua lukua paljon suurempi.6 Responses to “Facebook-käyttäjien päivittäisten tilapäivitysten määrä romahti”

 1. Mainiota luettavaa! Täydentäisin vielä fb:n tilastoja, että sosiaalisten pelien (Farmville, Mobsters 2 tec.) pelaajia lienee jokin 15-50 miljoonaa, voi olla alakanttiin. Monet heistä pelaajat erillisellä tunnuksella ja aika monet useammalla kui yhdellä.

  Päähine-laskuoppia noudattaen saadaan nopeasti aika kookkaahkoja lukuja, joissa käyttäjät ovat fb:ssa pääasiassa siksi että a) ao. peli on pöyrii fb:ssa b) eivät löydä tietään MySpaceen ja pelaa siellä.

 2. 2 Juho

  Välttämättä tuo ei sinänsä ole huono asia fb:n kannalta, vaikka pudotus kuulostaakin suurelta. Itsestäni ainakin tuntuu, että fb-feedin sisällön kiinnostavuusaste on viimeisen puolen vuoden aikana noussut samalla kun postausten määrä on vähentynyt. Ihmiset eivät enää postaile alkuvaiheen tapaan arkisia tilapäivityksiä kuten ”olen töissä” tai ”menee syömään”. Tähän suuntaanhan fb on selvästi halunnut hommaa viedä: siihen että jaetaan oikeasti merkityksellistä ja kiinnostavaa informaatiota laajan joukon kesken twitter-tyyliin, eikä ainoastaan kerrota pienelle kaverijoukolle missä milloinkin mennään.

 3. 3 Harto

  @karihintikka: mietin kans, että pelit voivat olla yksi syy. Mutta ei: niitä on pelattu FB:n alusta alkaen.

  @Juho: jotenkin minun on hyvin vaikea ostaa väitettä, että palvelun ydintoiminnon käytön väheneminen olisi sille hyvä asia. Toiseksi väite, että Twitterissä, Facebookissa tai missään sosiaalisessa mediassa keskustelu olisi ”menen syömään” -tasoa on lähinnä legenda, jolle en ole koskaan nähnyt kovin kummoista totuuspohjaa. Lähinnä sellaisia viestejä kirjoittavat aloittelevat käyttäjät pari ekaa viikkoa – ja heitä siis on (FB:n mukaan) tullut 100 miljoonaa lisää samana aikana, kun päivittäisten tilapäivitysten määrä on romahtanut. Mutta kieltämättä keskustelujen määrä on lisääntynyt FB-tilapäivityksissä viimeisten kuukausien aikana. Siltikään se ei mielestäni riitä selittämään noin isoa pudotusta.

  Minulla ei ole hajuakaan, mistä tuo johtuisi. Arvauksia piisaa, esim. käyttöliittymän jatkuva muuttelu ja news-feedien muutos. Normaali käyttökulttuurin muuttuminen ei kuitenkaan tapahdu näin nopeasti (vertailukohdaksi sopii esim. Wikipedian pitkän ajan tilastot, joissa muutos on tapahtunut paljon hitaammin), eli jokin _syy_ on oltava olemassa.

  Onko kukaan törmännyt samaan aiheeseen ulkomaisissa blogeissa? Vai olinko muka ensimmäinen, joka sen huomasi, en kai? 😉 Entä olisiko kellään tilastoja tallessa joulu- ja tammikuulta? Archive.org:ista niitä ei löydy kuin vuodelta 2008:lta – lieneekö FB estänyt niiden tallennuksen (meta no-archive).

 4. 4 Terhi P.

  Olipa mielenkiintoista tietoa.

  Olen omassa käytössä huomannut, että mobiilin kautta tulee helposti luettua Facebookia, mutta niillä kännykän pienillä näppylöillä kirjoittaminen on niin haastavaa, että harvoin viitsin tilaa sillä tavalla päivittää. Kirjoitusvirheet tilapäivitykisssä voivat harmittaa pitkään. Olisikohan tämä myös muiden mobiilikäyttäjien kokemus?

 5. 5 Harto

  Kirjaan tännekin ylös, että tällä päivämäärällä päivittäisten tilaviestin päivittäjien määrää ei ole enää näkyvissä FB:n tilastosivulla: http://www.facebook.com/press/info.php?statistics

  Vielä pari viikkoa sitten lukemat olivat siellä kirjoituksen taulukon mukaisesti. Eli käyttäjiä ei ole sen mukaan tullut merkittävästi lisää alkuvuoden aikana, mutta tuo yksi lukema poistettiin sieltä, liekö pudonnut jo liian alas.

  Sivulle on myös lisätty maininta, että mobiilikäyttäjät ovat tuplasti aktiivisempia kuin muut. Eli muiden kuin mobiilikäyttäjien osalta statusviestin päivityksessä on tapahtunut todella merkittävä pudotus.

 6. Kyllähän tuo on näkynyt omassa feedissänikin selkeästi. Statukset eivät päivity enään niin ahkerasti minulla tai kontakteillani. Allekirjoitan @Juhon väitteen siitä että vaikka päivitysten määrä on laskenut niin ”laatu” on parantunut.

  Minulla ja sinulla on @Harto pääasiassa eri ikäryhmää kontakteina ja voin kuvitella että sinulla ei ole juuri noita ”menen syömään” julkaisuja näkynyt. Oman kokemuksen mukaan en pidä kuitenkaan tuollaisia päivityksiä yhtään legendana vaan vaikkapa viime vuonna ne olivat minun kontakteissani arkipäivää.

  Heitän arvauksen. Silloin kun Facebookissa oli vielä ”vähemmän” käyttäjiä, käyttäjillä oli vain lähipiiri kontakteinaan (kavereinaan). Käyttäjämäärien noustessa myös kaverimäärät nousivat ja kynnys ”kaiken kertomiseen” on noussut koska viestit eivät mene enään vaan niille parhaille ystäville. Tietenkin Facebook tarjoaa mahdollisuuksia listojen käyttöön, mutta minun kontakteissani vain aniharva (osaa/tietää) käyttää niitä.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: