Blogi ajatuspurona

03Tam10

Blogeja on moneen lähtöön. Tämä blogi on ennen muuta ajatuspuro. Ajatusvirtakin olisi liikaa sanottu. Tämähän kuivuukin välillä.

Ajatuspurolla tarkoitan etenkin sitä, että kirjoitan täällä keskeneräisistä ajatuksista, jotka vasta hakevat lopullista uomaansa. Kirjoittaminen eli ajatusten ulkoistaminen pakottaa pukemaan ne sanoiksi, käsitteiksi. Se selkeyttää ja kehittää niitä. Lisäksi kommentoijat antavat palautetta, mikä auttaa ajatusten kehittelyä edelleen – enemmän tai vähemmän. Varsinkin kriittiset kommentit pakottavat arvioimaan omia pähkäilyjä uudestaan ja muovaamaan niitä toivottavasti parempaan suuntaan.

Olen alusta alkaen käyttänyt blogia nimenomaan tähän tarkoitukseen. Blogikirjoitukset eivät siis ole ”valmiita” ajatuksia, vaan korkeintaan jonkin tulevan luonnoksia. Ne ovat vain… blogikirjoituksia. Silti olen pari kertaa törmännyt siihen, että blogikirjoituksiani on käytetty jopa opinnäytetyössä lähteenä. Siinä on selvä ristiriita: ei keskeneräisiä ajatuksia pitäisi käyttää mihinkään vähänkään vakavamman argumentaation rakentamiseen. Ei ainakaan minään ”totuutena” tai rinnakkain jonkin tieteellisen lähteen kanssa.

Käytän kyllä jatkuvasti itsekin blogeja lähteinä, mutta lähinnä esityksissä ja blogikirjoituksissa. Medialukutaitoa ja lähdekritiikkiä tarvitaan kulloisenkin formaatin mukaan. Esityksiä ja kirjoituksia on montaa eri ”genreä”. Ajatuspuroblogit ovat vain yksi bloggaamisen lajeista. Niistä voi seurata kirjoittajan ajattelun kehittymistä ja ehkäpä jotain ajankohtaista aihetta. Lainatessa on reilua mainita, missä tarkoituksessa teksti on alunperin tehty. Tieteellisiksi tai puolitieteellisiksi tarkoitettuja blogeja voi lainata jo vähän vakavammassakin tarkoituksessa.

Tässäkin kirjoituksessa on yksi ristiriita. Jos ajatukset nähdään puroina, jotka juoksevat eteenpäin omaa uomaansa, ei valmiita ajatuksia ole edes olemassa – olipa ne julkaistu missä tahansa muodossa. Silloin ei ole kovin tärkeää, miten ja mitä lainaa, jos se kehittää ajattelua. Joten: lainatkaa jos haluatte, kunhan annatte purojen juosta vapaana. 🙂

Hyvää uutta vuotta!3 Responses to “Blogi ajatuspurona”

 1. 1 Heli Nurmi

  Olipa mukava tuo purovertaus, sitähän bloggaus onkin. Ja vieressä virtaa muita puroja jotka voivat risteytyä ja saada uutta vettä toisistaan.

  Tuo ajatusten lainaaminen: miksei blogeja voi hyvin käyttää opinnäytteissä jos niissä on ajatus perusteltu ja vaikka linkitetty tutkimuksiin. Ei ne sen kummempia ole tarkastetutkaan kirjoitukset. Ei valmiiksi päästä koskaan..

  Omimmillaan blogit kuitenkin ovat ajatusten hakemisessa ja energian virittämisessä, toistensa innostamisessa ohimennen ja joskus tarkotuksellakin..
  Kiitos tästä blogista. Joku tässä talvessa houkuttelee käyttämään lumikuvia..

 2. 2 Juha R

  ”Medialukutaitoa ja lähdekritiikkiä tarvitaan kulloisenkin formaatin mukaan.”

  Tätä ei voi liikaa korostaa. Netistä löytyy niin monenlaista tekstiä. Osa arvotonta roskaa, osa todellisia helmiä. Ja jotta asia ei olisi liian yksinkertainen, jopa samalla foorumilla voi olla roskaa ja helmiä! Ajatellaan vaikka jotain yleiskeskustelufoorumia, vaikka suomi24. Vaikka suurin osa jutuista on silkkaa pulinaa, sieltä voi joku löytää jossain tilanteessa löytää myös helmen, esim. harvinaisen perinneruokareseptin.

  Olkaamme netissä lähdekriittisiä ja kontekstitietoisia, ja opettakaamme samaa myös lapsillemme!


 1. 1 Miksi blogeja kirjoitetaan? : Nyt puhuu Miikka Värri

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: