Google Chrome OS -käyttöjärjestelmän ennakointia

15Elo09

chrome_os

Ennustaminen tai ennakointi, kuten nykyisin on tapana sanoa, on vaikeaa. Vuosi sitten osuin kuitenkin oikeaan, kun kirjoitin näin:

Chrome pyrkii käyttöjärjestelmäksi, jolla ajetaan ihan kaikkia ohjelmia.

Tulevaisuudessa meillä voi olla tietokoneita, joissa on vain Googlen käyttöjärjestelmä-web-selain.

Tämä tulevaisuus toteutuu ensi vuonna, sillä Google ilmoitti heinäkuussa kehittävänsä Linux-pohjaista avoimen lähdekoodin Chrome OS -käyttöjärjestelmää, joka julkaistaan vuonna 2010. Ensin Google ”ajatteli uudestaan” web-selaimen ja nyt käyttöjärjestelmän. Chrome OS:n luvataan olevan nopea, yksinkertainen ja turvallinen – sekä ilmainen. Onpa yhteistyökumppaneiksi saatu jo tukku tietokonetoimittajia. Kuvaruutukaappauksiakin liikkuu netissä, mutta niiden aitoudesta ei ole takeita. Chrome OS:n kehitystä voi seurata kehitystiimin blogissa.

Saa nähdä toteutuuko myös toinen veikkaukseni/toiveeni, että Chromesta kehitetään vähitellen ns. sosiaalinen web-selain (Flock-like), johon integroidaan sosiaalisen median verkkopalvelujen toimintoja, kuten kaverilistat, pikaviestin, blogiin kirjoittaminen jne. Siltä Chrome-selaimen kehitys ei ikävä kyllä näytä. Vaikka versionumero on kivunnut kolmoseen asti, selaimen ominaisuudet eivät ole juuri kasvaneet, vaan kehitys on tapahtunut konepellin alla.

Nykyinen Chrome-selain edustaa siis linjaa, jossa selaimen tehtävänä on toimia pelkästään web-sovellusten käyttöliittymänä. Näyttääkin siltä, että Googlella osataan kyllä kehittää 1) hyviä web-sovelluksia ja -palveluja ja 2) hyviä työpöytäsovelluksia (esim. Picasa, Google Earth, SketchUp), mutta webin ja työpöydän integroinnissa toisiinsa on reilusti toivomisen varaa (no, onhan Google Desktop). Tämä tuskin muuttuu Chrome OS:n myötä, sillä sen tärkein ominaisuus sanotaan olevan nopea pääsy web-sovelluksiin, mikä viittaa siihen, että Chrome OS ei sisällä paljon muuta kuin Chrome-selaimen. Kun kaikki on netissä, ei ole tarpeen integroida webiä ja työpöytää.

Otan pari esimerkkiä. Chrome OS:ään tuskin tulee RSS-lukuohjelmaa, koska sitä varten on Google Reader. Sähköpostit ovat Gmailissa, tapahtumat Google Calendarissa, toimisto-ohjelmana ja web-tiedostojen hallintana hyrrää Google Docs, puhelut soitetaan Google Talkilla. Ja tuskinpa siihen tulee toivomaani kaverilistaa ja pikaviestintä, koska sellaiset löytyvät parista edellisestä. Personoitu aloitusnäkymä saadaan iGooglella. Niin, ja unohdinko mainita tulevan Google Waven?

Chrome OS vs. Android?

Chrome OS:n lisäksi Google kehittää Android-käyttöjärjestelmää. Chrome OS on tarkoitettu miniläppäreille ja Android älypuhelimille – eli laitteille, joissa ei ole paljon muuta eroa kuin näytön koko. Molemmissa tärkeintä on pääsy web-palveluihin. Mikä muu yritys kehittäisi samaan aikaan kahta uutta käyttöjärjestelmää, joiden fokus on lähes sama, mutta joiden kehitystyö on toisistaan irrallista? Google kuittaa asian luovuudella:

While there are areas where Google Chrome OS and Android overlap, we believe choice will drive innovation for the benefit of everyone, including Google.

Pakko uskoa, kun näin sanotaan ja tehdään. Sama luovuuden filosofia lienee Googlen kaiken toiminnan takana. Googlen visiona tuntuu olevan tehdä kaikkea eikä keskittyä mihinkään. Ainakaan kaikki munat eivät ole samassa korissa. Jos toinen floppaa, jää vielä toinen.

Google haluaa oman käyttöjärjestelmän, ja kovasti. 🙂

Miten Chrome OS tulee menestymään (ja milloin)?

Chrome OS:ää on jo tituleerattu pommiksi, joka tappaa Windowsin. Itse en sellaiseen jaksa uskoa, sillä vaikka ilmaisia vaihtoehtoja (Linuxeja) on ollut jo pitkään saatavana, Windows on edelleen suosituin käyttöjärjestelmä lähes 90%:n osuudellaan. Mykistävä luku. Chrome OS lähtee liikkeelle nollasta, joten on ”hieman” ennakoitua puhua Windowsin tappajasta tai siitä, että Chrome muka romahduttaisi tietokoneiden hinnat. Jos jostakin on Windowsin uhkaajaksi, niin Mac OS X:stä, ja siitäkin vain jos Apple hyväksyisi sen asentamisen PC:eihin.

Toinen mittatikku Chrome OS:n tulevaisuudelle on Chrome-selaimen suosio. Sen suhteen näyttää hyvälle, sillä vuodessa Chrome on kaapannut 6%:n siivun selainten välisessä kilpailussa. Mozilla/Firefox oli samoissa luvuissa vuonna 2004, minkä jälkeen meni kolme vuotta, että siitä tuli suosituin selain. Nähtäväksi jää, onko hyvä web-selain käyttäjille riittävä syy vaihtaa koko käyttöjärjestelmä. Toisaalta, jos käytät ennestäänkin Googlen web-palveluita, niin miksi et käyttäisi niitä myös Googlen käyttöjärjestelmällä?

Käyttäjille Windowsista luopuminen tarkoittaisi samalla kaikista Windows-ohjelmista luopumista. Silloin vastakkain ovat esimerkiksi Microsoft Officen ja Google Docsin ohjelmat. Ainakaan minä en ole vielä valmis vaihtamaan Officea täysin Docsiin. MUTTA emme tiedä, miten kehittyneitä Googlen ja muiden ohjelmistovalmistajien web-sovellukset ovat vaikkapa kahden vuoden kuluttua. Teknisesti kaikki edellytykset nopeaan kehitykseen ovat olemassa. Kysymys siis kuuluu, kauanko kestää, että web-sovellukset saavat työpöytäsovellusten etumatkan kiinni.

Luulen, että työpöytäsovellusten isomman mittaluokan hylkäämisessä tulee menemään ainakin vielä vuosikymmen. Google on Chrome OS:llä hyvissä ajoin liikkeellä ja saanee parin prosentin osuuden käyttöjärjestelmämarkkinoista muutamassa vuodessa. Kilpailijat eivät taatusti jää katsomaan kehitystä sivussa, minkä vuoksi Chrome OS:n antama pieni etumatka voi olla Googlelle merkittävä. Vielä suurempi etumatka Googlella on web-sovellusten puolella, joten Google on enemmän kuin hyvissä asemissa.6 Responses to “Google Chrome OS -käyttöjärjestelmän ennakointia”

 1. Blogispotin kautta satuin tänne ja olipa mielenkiintoista pohdintaa. Onko muuten tietoa että milloin chromesta tulee mac-versio ulos?

 2. 2 Harto

  Kommenttisi oli jostain syystä jäänyt spämmifiltteriin, liekö ollut kauankin.

  Chromesta ei taida olla vielä natiivia Mac-versiota, mutta tällainen löytyy:
  http://www.labnol.org/software/download-google-chrome-for-mac-linux/4555/
  http://www.codeweavers.com/services/ports/chromium/

 3. Tattis. Eipä tuo kauan ehtinyt spämmikorissa maata. Kiitos linkeistä!

 4. 4 Kaage

  Moikka,

  tuosta Chrome vs. Android pohdinnasta heräsi ajatuksia. Googlehan on monella tavalla poikkeusellinen yhtiö, näin kerrotaan. Itseäni kiehtoo Googlen tapa vapauttaa työntekijänsä tekemästä ”mitään” tuottavaa. Toisin sanoen: ”Kehittäkää vaan mitä lystää, kyllä sponsoroidut linkit meidät elättää…”.

  Niin ja sitten tuohom Chrome vs. Android asiaan. Ehkä Google näkee vain hyvänä asiana, että tässä on asiassa on sisäistä kilpailua. Harva ”tavallinen” yritys raaskii laittaa tiimejään kilpailemaan toisiaan vastaan. Tämmöinen sisäinen kilpailu saattaa kuitenkin olla nopeampaa kuin ulkoisten kilpailijoiden kanssa toimiminen. Lopputuloskin saadaan paremmaksi kun on kirittäjiä. Lopuksi voidaan vielä yhdistää kilpailijoiden hyödyt.

 5. Ehkä Google on se tekijä joka lopullisesti tekee Linuxista tunnetun. Toisaalta en usko että vanhat Linux-käyttäjät niin vain siirtyvät Google Chrome OS:n käyttäjäksi. Windows-puolelta kokeiluhalukkuutta lienee enemmän. Varsinkin niillä, joilla vanhat xp-koneet.


 1. 1 Onks toi älypuhelin? | skrubu.net blog

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: