Viisi syytä, jotka EIVÄT aja Facebookia tuhoon

13Hei09

Viime viikolla moni suomalainen uutissivusto julkaisi copy-pastena PC Worldin sepustuksen viidestä asiasta, jotka ajavat Facebookin tuhoon. Juttu oli todella huonosti perusteltu, joten on pakko ihmetellä, miksi se julkaistiin niin laajasti ja ilman kritiikkiä. No, se kertonee jotain jutun julkaisijoista ja siitä, että Facebook on myyvä aihe vaikka muka onkin ”kuolemassa”. 🙂

Käydäänpä ne viisi ”Facebookin tuhoavaa” asiaa läpi (lainaukset Kauppalehden versiosta):

1. Facebookin superkäyttäjät vaihtavat Twitteriin.

Facebookin suola on jatkuvasti profiiliaan päivittävät käyttäjät, mutta moni heistä on hyppäämässä Twitteriin, toiseen yhteisöpalveluun. Twitter on käyttäjäkokemukseltaan mobiilimpi kuin Facebook, vaikka Facebookiakin voi päivittää matkapuhelimella. Twitterin päivittäminen viittaa siihen, että käyttäjä kirjoittaa viestejä tehdessään jotain hienoa ja tärkeää. Facebookia taas usein päivitetään tietokoneen ääressä.

Väitteelle ei ole mainittu lähteeksi mitään tutkimusta tai tilastoa.

On totta, että juuri nyt Twitter kasvaa suhteellisesti nopeammin kuin Facebook, mutta Twitterin kävijämäärät (22 milj. uniikkia/kk) ovat niin pieniä Facebookiin (122 milj. uniikkia/kk) verrattuna, ettei sillä ole mitään merkitystä. Määrällisesti mitattuna touko-kesäkuussa Twitterin kävijämäärä kasvoi n. 3 miljoonaa (+16,57%) ja Facebookin n. 9,5 milj. (+8,45%). (Compete.com, tilastot 06/2009)

Lisäksi on huomattu, että Twitterin käyttäjät eivät ole läheskään yhtä pysyviä kuin Facebookin. Eli koko väite on nurinkurinen.

2. Facebookia eivät käytä ihmiset, joilla on oikeasti elämä.

Yhä useampi Facebook-käyttäjä on sitä mieltä, että mitä enemmän ihminen pyörii Facebookissa, sitä vähemmän tapahtuu käyttäjän elämässä. Ilkeästi voisi sanoa, että vain tylsillä ihmisillä on aikaa kertoa kavereilleen, että työpaikkalounas oli oikein makoisa.

Järjetöntä. Paikkansa pitäessään tämä väite ruokkisi Facebookia, ei tuhoaisi sitä.

Palvelut ja tuotteet kehittyvät niin, että alkuvaiheessa niitä käyttävät pioneerit, sitten varhaiset omaksujat ja kolmanneksi suuret massat (lue lisää), joilla lienee eniten sitä, mitä sanotaan elämäksi. Facebook on nyt kolmannessa vaiheessa, se on ns. mainstreamia ja kasvaa edelleen nopeasti, joten tämä väite on pahasti ajastaan jäljessä.

3. Ihmisillä on yleensä hyvä syy vieraantua vanhoista ystävistään.

Facebookin viehätys oli aluksi siinä, että sen avulla on helppo ottaa yhteyttä ihmiseen, jota ei ole tavannut pitkään aikaan. Lukiessaan vanhojen tuttujen viestejä usein muistuu mieleen, miksi alunperin vieraantui vanhasta kaverista.

Ainoa kohta, jossa on edes vähän järkeä. Facebookissa on kuitenkin mahdollista piilottaa kenen tahansa ”kaverinsa” tilaviestit, joten eipä tästäkään ole sen tappajaksi.

4. Ihmisillä on liian paljon Facebook-kavereita.

Moni Facebook-käyttäjä on haalinut niin paljon kavereita, ettei pysty enää viestittelemään rehellisesti ajatuksistaan. Ennen käyttäjä pystyi vilpittömästi kirjoittamaan vihaavansa työtään, mutta entä nyt kun oma pomo on Facebook-kaveri. Kommentteja pystyy tosin säätämään yksityisyysasetuksin, mutta omien aivoituksien rajaus suurelta kaveriryhmältä ei tunnu järkevältä.

Vastaus väitteeseen annetaan osittain jo lainauksessa.

Mitä tulee siihen, että käyttäjillä olisi liikaa kavereita, niin siihen ei Facebook tai mikään muukaan sosiaalisen median palvelu kompastu. On esitetty, että ihminen kykenee hallitsemaan kognitiivisesti n. 150 ihmissuhdetta. Ja Facebookin oman tutkijan mukaan käyttäjät viestivät aktiivisesti vain n. 5%:n kanssa kavereistaan. Tästä laskettuna ihmisillä tulee todellisia ongelmia vasta silloin jos FB-kavereita on yli 3000. 😉

Toisaalta väitteessä on kyse laajemmasta ilmiöstä, joka koskee kaikkea omalla nimellä netissä esiintymistä, ei vain Facebookia. Sosiaalinen media vaatii käyttäjiltä uudenlaisia taitoja viestiä ja hallita verkkoidentiteettiään. Onneksi ihmiset ovat nopeita oppimaan.

5. 25 faktaa -listat.

Muutama vuosi sitten Facebookissa täytettiin lukemattomia listoja suosikkiharrastuksista, -elokuvista ja musiikkikappaleista. Sen jälkeen suosiossa oli kirjoittaa 25 kohtaisia muistiinpanoja itsestään. Uusin villitys on täyttää kyselyitä. Mitä tämän jälkeen on enää kerrottavaa?

Sikäli kun joku jaksaa lukea kaikki kavereidensa lähettämät kiertokirjeet – saati vastata niihin – niin, niistähän se keskustelu vasta lähteekin liikkeelle. Usein Facebookissa alkaneita keskusteluja jatketaan myös In Real Life.3 Responses to “Viisi syytä, jotka EIVÄT aja Facebookia tuhoon”

 1. Noniin, vihdoinkin jotain järkevää argumentointia tästäkin asiasta 😀
  Naurattaa aina kun amatöörit kirjoittelee kaikenlaista potaskaa siitä miten Facebook kuolee.

 2. 2 Minna

  Neloskohtaa voisi käyttää syynä minkä tahansa verkkoyhteisön kuolemiseen — jos se siis pitäisi paikkansa. On kyse sitten IRC-Galleriasta, MySpacesta, Facebookista, Last.fm:stä, Flickristä tai mistä tahansa muusta verkostoitumispalvelusta, trendinä on hankkia ”enemmän kavereita kuin kellään muulla”. Kaveriksi hyväksytään niin nykyiset kuin entisetkin IRL-tutut ja sattumalta netissä kohdatut ”ystävät”. Kun Facebook teki tuloaan, uutissivustot ja blogit uutisoivat palvelukäyttäjistä, joilla oli mennyt sadan, tuhannen tai kymmenen tuhannen kaverin rajapyykit rikki. Järjetön tapa kilpailla — kenellä sattuu olemaan nopein sormi kliksultella käyttäjäprofiileissa ”lisää kaverilistalle”-nappia.

  Vältän varsinkin Facebookissa (ja muissa oikealla nimellä käytettävissä palveluissa) pinnallisesti tuntemieni henkilöiden lisäämistä kaverilistalle. Kutsun kaverikseni vain sellaisia henkilöitä, joiden kanssa voisin haluta olla tekemisissä oikeasti. FB ehdottaa tälläkin hetkellä minulle ainakin 20-30 henkilöä, jotka kyllä tiedän (esimerkiksi vanhoista kouluista), mutta en tunne heitä tarpeeksi, jotta haluaisin heidät lisätä listaani. Olen myös kieltäytynyt muutamista kaverikutsuista samalla periaatteella, vaikka usein olenkin kutsuihin vastatessani helläkätisempi kuin kutsuja lähettäessäni.

 3. Hyvä vastine Harto. Huvittaa sinäänsä bongata tämä täältä ihmisen joukosta joilla ei ole ystäviä 😀

  Tuo kohdan 4 väite on jokseenkin absurdi: ”Moni Facebook-käyttäjä on haalinut niin paljon kavereita, ettei pysty enää viestittelemään rehellisesti ajatuksistaan”. Tämähän vain kertoo siitä että ihmiset elävät eräänlaisessa kaksinaismoraalissa. Jos ihmisellä on hirmuinen tarve kertoa niitä ”oikeita” mielipiteitään salassa muilta osapuolilta, niin tällainen avoimuushan on totta kai uhka. Ihminen ei pysty samalla tapaa hakemaan oikeutusta puheilleen ottamatta muita huomioon. Minusta tämä on pohjimmiltaan vain tervettä ja ohjaa itsetutkiskeluun ja suorempaan suhteeseen muihin ihmisiin.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: