Meisyys = me pystymme

04Tou09

Meisyys on varmasti vanha suomenkielen sana, mutta itse kiinnitin siihen enemmän huomiota vasta tänään, kun törmäsin siihen Anne Rongaksen blogissa:

Kaikkialla leijui hillitön meisyys: me ollaan me, tuu mukaan!

Meisyys on noussut kohisten viime syksystä alkaen, kun Barack Obama otti vaalikampanjansa sloganiksi ”Yes We Can”. Alkuperäistä meisyyden keksijää tuskin voidaan jäljittää, mutta ainakin David Miliband puhui siitä jo vuonna 2007.

Meisyys on siis yhteisöllisyyden ilmenemismuoto, jossa on tärkeää yhteisen päämäärän tavoittelu ja ajattelun muuttuminen ”minä haluan” -muodosta ”me pystymme” -lajiin. Meisyyden lisääntyminen liittyy kiinteästi sosiaaliseen mediaan, jonka ydintä olemme ME ja meidän välinen vuorovaikutus. Netin ryhmät, yhteisöt ja verkostot muodostuvat nimenomaan yhteisten päämäärien ympärille. Meisyys voidaan tunnistaa myös yhteisöllisestä oppimisesta, jossa on niin ikään keskeistä ryhmän yhteinen tavoite ja älyllisten ponnistelujen jakaminen.

Pelkkä yhteinen tavoite ei kuitenkaan riitä. Kun ”me pystymme” konkretisoituu muotoon ”me teemme” (toisillemme), kyse on vertaistuotannosta. Sekin liittyy sosiaaliseen mediaan, mutta kyse on samalla laajemmasta ideasta siitä, miten tavalliset ihmiset voivat auttaa toisiaan ja tehdä asioita yhdessä.

ITK-konferenssissa Demos Helsingin Aleksi Neuvonen esitti ajatuksen vertaisyhteiskunnasta, jossa hyvinvoinnin kehittäminen ja kollektiivisten uhkien ratkaiseminen perustuisi kansalaisten vertaistuotantoon. Kyse olisi siis toimintavastuun siirtämisestä valtiolta kansalaisille. Tällainen lähtökohta vaikuttaisi myös siihen, mitä ja miten kouluissa tulisi opettaa. Yhteisöllinen oppiminen on vähintään osa vastausta.

Alla Aleksin esityksen slidet.

Avaa esitys SlideSharessaOne Response to “Meisyys = me pystymme”

  1. 1 Anne R.

    Hep, aihepiiristä kiinnostuneille jatkovinkiksi vielä Sometussa avoinna oleva keskustelu yhteisöllisyyden määritelmästä, Juha Kämäräinen oli havainnut, ettei Wikipedia kerro asiasta mitään: http://sometu.ning.com/forum/topics/yhteisoellisyyttae-1


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: