Tietoja julki Directan poliisitutkinnasta

08Huh09

Directa-kohun alkamisesta on kulunut vuosi. Tosin sen siemenet kylvettiin jo vuonna 2007. Tänään MTV3 käsitteli jälleen Directaa 45 minuuttia -ohjelmassa ja nettiuutisissaan.

Uutisoinnin taustalla on yrittäjien eduskunnassa 27.3.2009 luovuttama adressi sekä varsinkin Keskuskauppakamarin liiketapalautakunnan tänään julkaisema lausunto Directasta, jonka se on antanut poliisille marraskuussa 2008. Dokumentti sisältää myös tietoja, joita Directa on antanut omassa vastineessaan poliisille.

Suoria lainauksia:

”Liiketapalautakunta katsoo, että yhtiö on markkinoinnissaan jättänyt ilmaisematta palvelustaan yritysten kannalta tärkeitä palvelun hinnan määräytymistä koskevia seikkoja, minkä vuoksi yrityksille on voinut muodostua väärä käsitys markkinoitavan palvelun hinnasta. Tällainen markkinointi on harhaanjohtavaa ja siten hyvän liiketavan vastaista.”

”Poliisin lausuntopyynnön mukaan yhtiön edustaja on puhelinmyynnin yhteydessä kertonut, että yritys maksaa yhtiölle vain siitä, kun hakupalvelussa yritystä etsivä saa kontaktin kyseiseen yritykseen seuraavasti:  — Yhtiö on kertonut asiasta toisin kuin poliisin lausuntopyynnössä kerrotaan.”

”Yhtiö on vastineessaan kertonut, että hakutuloslistoilla priorisoidaan yhtiön asiakasyrityksiä, jolloin kaikki hakutuloksissa esitetyt asiakasyritykset löytyvät useimmiten ensimmäiseltä hakutulossivulta. — Liiketapalautakunnan tekemien esimerkkihakujen perusteella, mainittu seikka ei kuitenkaan pidä paikkaansa.”

”Poliisin mukaan on tullut ilmi tilanteita, ettei yritys ole tilannut palvelua lainkaan, mutta yhtiö on siitä huolimatta katsonut sopimuksen syntyneen ja lähettänyt yritykselle tilausvahvistuksen, laskun sekä sopimusehdot. — Yhtiö ei vastineessaan ole ottanut kantaa tähän kysymykseen.”

”Poliisin mukaan jos yritys ei ole maksanut sopimukseen perustumatonta laskua, yhtiö on lähettänyt yritykselle maksukehotuksia. Jos yhtiö ei tämänkään jälkeen ole maksanut laskua, yhtiö on siirtänyt saatavan perintätoimiston perittäväksi. Yhtiö ei vastineessaan ole ottanut kantaa tähän kysymykseen.”

”Yhtiö on vastustanut julkistamisluvan myöntämistä perusteettomana ja todennut, että ’liiketapalautakunta kantaa täysimääräisen vastuun siitä vahingosta, joka lausunnon julkaisemisen sallimisesta Directa Oy:lle mahdollisesti aiheutuu.'”

Meille yrittäjille kaikessa tässä ei ollut mitään uutta – ikävä kyllä. Täytyy vain ihmetellä, miten kauaa Directa voi jatkaa toimintaansa.

Faktaboksi: Directa numeroina

 • Kaikki sai alkunsa, kun Directa teki hakupalvelun 020300200.com
 • Yli 200 yrittäjää on tehnyt Directan toiminnasta tutkintapyynnön poliisille.
 • Directa markkinoi ”palveluaan” puhelinmyynnissä siten, että yritykset maksavat vain 29 senttiä/hakuosuma. Laskutuskausi on yksi vuosi.
 • Yritykset ovat saaneet jopa 20 000 ”hakuosumaa” vuodessa – ilman, että yritys on saanut niiden kautta ainoatakaan yhteydenottoa (lähde: laskun saanut yrittäjä).
 • Directa on nostanut ”palvelunsa” kuukausittaisen maksimihinnan 30 eurosta 50 euroon, eli vuodessa 360 eurosta 600 euroon (lähde: laskun saanut yrittäjä).
 • Directalla on kotisivujensa mukaan 50 000 yritysasiakasta Suomessa (lähde: directa.fi). Vuoden 2007 lopussa ilmoitettu lukema oli vielä 67 000 (lähde: archive.org).
 • 50 000 * 50 e * 12 kk = 30 000 000 e
 • Vuonna 2006 Directa sai Tekesiltä tukea 107 730 euroa ja vuonna 2007 jälleen 32 270 euroa (lähde: tekes.fi).
 • Helsingin käräjäoikeus kielsi 24.2.2009 Suomen Yrittäjiä 500 000 euron sakon uhalla antamasta Directasta totuudenvastaista tietoa. Väliaikainen päätös purkautui 3.4.2009 ja oikeus hylkäsi Directa Oy:n turvaamistoimihakemuksen Suomen Yrittäjiä vastaan. (lähde: Suomen Yrittäjien Directa-erikoissivut)


4 Responses to “Tietoja julki Directan poliisitutkinnasta”

 1. 1 Ripazio

  Yksi tapa kostaa Directalle olisi, että käydään kaikki joukolla klikkailemassa kerran päivässä (enempää tuskin veloitetaan) Directan maksullisia linkkejä Googlessa. Eli hakee Googlesta “directa” ja sitten tulee www-sivupalvelun linkki oikeaan laitaan, siihen sitten vain klikkaamaan. Muutama sataa klikkausta per päivä kun saadaan vuodenkin ajan niin ai jai, että tulee kalliiksi Directalle!

  Toinen kiusa on tietysti floodata heidän sähköpostinsa täyteen roskaa, sekä teettää turhia ilmaisia kokeiltavia www-sivuja tuon ylempänä mainitun maksullisen linkin kautta aukeavalta sivulta.

  • 2 Huoh

   Tänne tuli taas uusi lasku. Verenpaine kohosi samantien pilviin.. Vuoden takainen irtisanominen oli kuitenkin jollain ihmeen kaupalla heille jäänyt muistiin, ja laskuja ei pitäisi enää ilmestyä. Eipä silti, ensimmäinenkin on maksamatta ja samalla periaatteella mennään toisenkin kanssa.

   Hurjat oli hakuosumamäärät, merkillistä on se, että siitä joukkiosta ei yhtään yhteydenottoa minulle asti ole tullut.

   Mikä on tilanne tutkinnan kanssa? Asiakaspalvelusta minulle sanottiin, että esitutkinta on lopetettu?? Pitääkö paikkansa???

   • 3 VP Hannula

    Niin tuli tännekin taas lasku. Olen antanut heille selkeän EI vastauksen olla missään tekemisissä ko. yrityksen kanssa viime vuonna samoihin aikoihin. Latasin vielä, että tulen antamaan niin negatiivista tietoa heidän toiminnasta, ettei kukaan tuttava vain sekaannu ko. yrityksen toimintaan tai osta palveluja sieltä.
    Olin irtisanonut luullakseni kaiken mitä oli myyty, en oikein tiennyt mitä olin ostanut, kaikki tuntui niin siistiltä ja hyvältä. Sitten minulle valkeni ja katkaisin sopimuksen suureen ääneen mutta sitten laskut vaan jatkoi tulemistaan, koska en ollut huomannut irtisanoa nettihakua vaan olin katkaissut pelkän mobiiliosion. Se kävi ilmi kun soitin uudesta laskusta, että mikä tämä on olevinaan…..! Nettihauista tulleet hakuosumathan ne siinä!!!!
    Sanoinkin, että ihmettelin kahta sopimuslomaketta, että mitä nämä on ja olin laittanut nimen molempiin. Molemmat olisi pitänyt erikseen lopettaa.
    No lopetin senkin sitten viime vuoden vaihteessa ja yllätys yllätys nyt tuli taas melkein 600 euron lasku.
    Mitään tiedotteita ei ole tässä välissä tullut esim hintojen nousuista, kuten sopimusehdoissa lukee yms. Lasku vain kolahti taas postiluukusta. Soitan huomenna taas tulen palavan puhelun heti aamusta. Eikö tätä yritystä saada minkään lain pykälän mukaan vaikka upotettua suohon.

 2. 4 Ärtynyt yrittäjä

  Olemme kaksi kertaa irtisanoneet sopimuksen directan kanssa vuonna 2009. Tänään ihmettelin että miksi Directalta edelleen tulee paperit ja lasku uudesta sopimuskaudesta. Soitin asiakaspalveluun jossa erittäin epäystävällisesti käyttäytynyt mies totesi, että alkaen 2004 kestäneen sopimuskauden aikana, ei meidän suunnalta ole tullut minkäänlaisia yhteydenottoja ja kehtasi vielä väittää olen keksinyt koko jutun.

  Huomionarvoista on myös, että Directan sopimusehdoissa on, että irtisanominen on tehtävä 7 vuorokautta ennen uuden laskutuskauden alkua. Kun uutta sopimuskautta koskevat paperit laskuineen tulevat kolme viikkoa sopimuskauden alkamisen jälkeen, ei irtisanomismahdollisuutta enää ole. Onko tämä hyvän liiketavan mukaista? Ei minusta.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: