Yhteisölliset skriptit & wiki

DevelOPE-seminaarin verkkokeskustelussa nousi esille yhteisöllisten skriptien käyttäminen sosiaalisen median yhteydessä, etenkin wikissä.

Yhteisöllisillä skripteillä, pedagogisilla skripteillä ja ylipäätään ”työskentelyn skriptaamisella” viitataan siihen, että tavalla tai toisella pyritään ohjaamaan oppijaryhmän toimintaa haluttuun lopputulokseen. Yhteisöllinen skripti voidaan määritellä kokoelmaksi ohjeita, miten ryhmän tulisi työskennellä ratkaistaakseen jokin ongelma tai tehtävä. Eri tutkijat listaavat skripteille erilaisia vaatimuksia ja osa-alueita, mutta yleisesti ottaen skripteillä pyritään siis tukemaan, ohjaamaan ja jäsentämään oppijoiden kognitiivisia prosessseja ja ryhmän vuorovaikutusta. Kyse on työskentelyn ja oppimisprosessin sunnittelusta ja vaiheistamisesta. (Lue lisää esim. Dillenbourg, 2002.)

Opettajan laatima skripti, opetuksen ”käsikirjoitus” (=makroskripti), integroidaan varsinaiseen oppimistilanteeseen ja -ympäristöön (=mikroskriptit). Oppijoille skriptit näkyvät esimerkiksi työskentelyohjeina tai opetuksen tukena käytettävään ohjelmaan liitettyinä toimintoina. On tietysti ohjelmasta kiinni, mitä keinoja se tarjoaa skriptien integrointiin. Mutta vielä enemmän se on opettajasta kiinni.

Wikit tarjoavat skriptaamiseen runsaasti mahdollisuuksia. Jo wiki itsessään voi toimia yhteisöllisenä skriptinä, sillä wikin perustoiminto – yhteisöllinen prosessikirjoittaminen – tukee suoraan yhteisöllistä toimintaa ja oppimista. Tämä mahdollisuus täytyy vain hyödyntää.

Alla muutamia konkreettisia tapoja liittää skriptejä wikiin. Wikialustat eroavat paljon toisistaan, mutta näiden pitäisi olla melko universaalisti sovellettavia.

1. Ilmennä wikin rakenteella työskentelyn vaiheita

Wikin rakenne on yhtä kuin linkkivalikko. Kun työskentelyn vaiheet näkyvät omina sivuinaan järjestyksessä ja jopa numeroidusti, oppijoille syntyy selkeä kokonaiskuva prosessista. Sen parempi, jos vaiheet muodostavat loogisesti etenevän juonen. Kokonaisuus voi olla esimerkiksi pieni tutkimus tai projektityö, josta syntyy jokin yhteinen tuotos. Selkeyden vuoksi on järkevää erottaa työskentelyvaiheisiin liittyvät sivut muista wikin sivuista kuten yleisistä ohjeista, keskustelualueesta, ryhmien ja oppijoiden omista sivuista jne.

2. Kirjoita wikiin selkeät ohjeet ja tehtävänannot

Wikiin tulee kirjoittaa selviä ja pedagogisesta tarkoituksellisia työskentelyohjeita. Ei riitä, että kehotetaan keskustelemaan; on myös ohjeistettava, mistä ja miten keskustellaan. Keskustelulle voidaan esittää teema, ohjaavia kysymyksiä, virikemateriaalia tms. Jos kyse on työskentelyn kannalta kriittisestä asiasta (eikö aina ole?), on parasta antaa selkeä tehtävänanto, jotta ei jää epäselväksi, onko ohjeen noudattaminen vapaaehtoista vai pakollista. (Verkkokeskustelusta kirjoitin aiemmin laajemminkin.)

3. Sivupohjat tukevat wikityöskentelyä

Monissa wikialustoissa on mahdollista tehdä sivupohjia (templates), joita voi käyttää pohjina uusien sivujen luonnissa. Sivupohjia voidaan laatia mihin tahansa työskentelyyn, jossa oppijat tai ryhmät kirjoittavat tekstiä wikiin – esimerkiksi oppijoiden omia sivuja tai ryhmien tuotoksia varten. Ehkä paras esimerkki on wikin käyttö graduohjauksessa, jolloin voidaan tehdä sivupohjat tutkimuksen ideointiin, tutkimussuunnitelmaan, alustavan sisällysluettelon laadintaan jne. Pohjien avulla voidaan paitsi helpottaa työskentelyn aloittamista (välttää ns. tyhjän paperin kammoa), myös ohjata työskentelyä pedagogisesti. Mikäli wikissä ei ole varsinaista sivupohjatoimintoa, voidaan luoda mallisivuja, jotka oppijat kopioivat omien sivujensa pohjiksi. Mikäli mahdollista, esimerkiksi ryhmien sivut kannattaa luoda valmiiksi, jolloin ryhmien ei edes tarvitse luoda niitä ennen varsinaisen työskentelyn aloittamista.

4. Opettajaa ja yleistä keskustelualuetta tarvitaan aina

Skriptit helpottavat oppijoita, mutta ohjausta tarvitaan aina myös työskentelyn aikana. Sitä varten on opettaja – elävä pedagoginen skripti. 🙂 On syytä ohjeistaa etukäteen, miten opettajalta saa verkossa ohjausta. Helpoin tapa on perustaa yleinen keskustelualue, jonka kautta osallistujat voivat pyytää apua ja jossa voidaan keskustella mistä tahansa kaikkia koskevasta asiasta. Ohjauksen vaatima työmäärä vähenee, kun vastaukset menevät kerralla kaikille ja kuka tahansa voi vastata esiin tuleviin kysymyksiin. Jos wikissä on useita keskustelualueita, on jokaiselle keskustelualueelle syytä kirjoittaa ohjeet, mihin keskusteluun se on tarkoitettu.

Yksi vastaus artikkeliiin “Yhteisölliset skriptit & wiki

Jätä kommentti