Lex Nokia, Lex Nokia, Lex Nokia

06Hel09

lex-nokiaHeti ensiksi pahoittelen tahallista kirjoitusvirhettä, joka esiintyy tämän artikkelin otsikossa sekä kuvassa. Mokia siinä pitäisi lukea. Kirjoitusvirhe on kuitenkin niin yleinen, että minäkin käytän sitä.

Kysehän on urkintalaista, jonka takana tiedetään yleisesti olevan Nokia. Tieto on peräisin lakia valmistelleesta työryhmästä ja nimettömiltä virkamiehiltä. Helsingin Sanomat valottaa taustoja enemmänkin.

Väite, että lailla (HE 48/2008) pyrittäisiin estämään yrityssalaisuuksien vuotamista, on pelkkää lumetta, johon en sotkeennu tätä enempää.

Sanoohan sen järkikin, ettei yhdellekään yritykselle voida myöntää laajempia oikeuksia kuin mitä poliisilla on esimerkiksi sähköpostin, Skype-puheluiden ja www-surffauksen valvontaan. Nämä oikeudet tulisivat Lex Nokiassa KAIKILLE yrityksille ja ”yhteisötilaajille” koosta ja toiminnan luonteesta riippumatta. Ei ihmekään, kun ihmiset nousevat barrikadeille.

Aihetta käsiteltiin torstaina A-Talk -ohjelmassa, joka on nähtävissä Areenassa. Kiitos YLE. Jos sivuutetaan se, kuinka perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi riehuu studiossa pahemmin kuin mitkään ninamikkoset ikinä, niin jäljelle jää se, että tässä maassa perustuslakivaliokunta polkee perustuslakia. Poliitikot voivat ohittaa oikeustieteen asiantuntijoiden yksimielisen näkemyksen vain toteamalla, että ”proffat eivät ymmärrä tekniikkaa”. Tämä päätös on ikävä kyllä voimassa kunnes säädetty laki todetaan lainvastaiseksi.

Tosin voihan lakia vielä muuttaakin.

Ja seuraavat eduskuntavaalit ovat jo parin vuoden päästä. Silloin muutamat entiset kansanedustajat siirtyvät taas hymyillen yrityselämän palvelukseen.

Samassa ohjelmassa julkisoikeuden professori Teuvo Pohjolainen nosti esille, että väitteet Nokian harjoittamasta ”uhkailusta” pitäisi vakavuutensa takia tutkia. Kysehän olisi (on?) giganttisen kokoluokan yrityksestä puuttua valtion lainsäädäntöön. Mutta hei, jos joku yritys voisi todella säätää lakeja haluamansa mukaan, niin eikö sellainen olisi myös kaiken epäilyksen yläpuolella?One Response to “Lex Nokia, Lex Nokia, Lex Nokia”

  1. Olen ymmärtänyt, että Suomessa perustuslakiin ei voi vedota oikeudenkäynnissä. Perustuslaki säätelee ainoastaan lainsäätäjiä. Jos uusi laki hyväksytään vaikka se olisi perustuslain vastainen, ei se laiksi astuttuaan ole enää mitenkään kumottavissa vetoamalla oikeudessa perustuslakiin. Ainoastaan jos lainsäätäjät lain kumoavat tai korjaavat voi se lakata olemasta perustuslain vastainen, mutta sillä ei tosiaan ymmärtääkseni ole käytännön oikeudenkäynnissä merkitystä.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: