Jaiku uuteen nousuun open sourcena?

18Tam09

Jaiku on ollut parin viime kuukauden aikana tavallista enemmän tapetilla. Ensin herättiin siihen, että Jaiku ei kehity, eikä sen käyttäjämäärä kasva, vaan jää koko ajan jälkeen Twitteristä. Häly loppui kuitenkin yhtä nopeasti kuin alkoikin.

twittercomjaikucomfriendfeedcom_uv

Jaikuhan on suorastaan lilliputti Twitteriin verrattuna.

Varsinainen uutinen oli Googlen 14.1.2009 julkaisema blogikirjoitus, jonka mukaan Jaiku-palvelun kehittäminen lopetetaan ja Jaikun ohjelmakoodit (=Jaiku Engine) julkaistaan open sourcena Google Codessa osana Google App Engineä. Jotkut tulkitsivat tämän aluksi niin, että Google on lopettamassa Jaikun kokonaan, vaikka siitä ei todellakaan ollut kyse. Päinvastoin uutinen tarkoittaa, että tulevaisuudessa meillä voi olla useita ”jaikuja” ympäri nettiä. Myös Jaiku.com-palvelu tulee säilymään – joskaan sitä ei kehitetä aktiivisesti, kuten ei tähänkään asti.

Jaiku Engine julkaistaan Apache-lisenssillä, jolloin sitä on mahdollista käyttää osana myös suljetuissa ja kaupallisissa web-palveluissa. Jyri Engeström (Jaikun perustajia) kertoo lisäksi blogissaan, että Jaiku Engineen on tarkoitus lisätä tukia standardeille ohjelmointirajapinnoille (=API) kuten OAuth. Tämä lisää ohjelmistokehittäjille ja lopulta käyttäjille mahdollisuuksia liittää Jaiku Engineä käyttäviin web-palveluihin toisista web-palveluista tulevia sisältöjä. Jaiku ei siis ole kuolemassa mihinkään, vaan muuttamassa muotoaan. Tästä lisää esim. TechCrunchissa.

Engeström näkee mikroblogien tulevaisuuden ylipäätään huikeana:

”we’re seeing here is the accelerating trend away from microblogging being a destination to microblogging being a pervasive and ubiquitous part of the fabric of the web itself”

Epäilemättä tämä on tulevaisuuden kehityssuunta, mutta se, minkälainen rooli siinä on Jaiku Enginellä, on täysin arvailujen varassa. Ainakin Laconicalla (jota käyttää esim. Identi.ca) on huima etumatka. Pystyykö Jaiku Engine keräämään ympärilleen riittävän massan open source -koodareita? Ehkä vielä tärkeämpi kysymys on, löytääkö Jaiku Engine tiensä osaksi Googlen muita web-palveluita, sillä jos Google ei satsaa siihen, niin tuskinpa kukaan muukaan.

Edit klo 23: Aiheesta on käyty keskustelua Jaikussa – kuten olettaa saattaa. Mukana on myös @Jyri, jonka mukaan Jaiku Enginen julkaisu tapahtuu ”keväällä” ja muiden tekemiä parannuksia voidaan ottaa käyttöön myös Jaiku.com:issa.  Eli tuleeko se nyt sitten vihdoinkin kehittymään oikeasti?No Responses Yet to “Jaiku uuteen nousuun open sourcena?”

  1. Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: