Kokemuksia Jaikun käytöstä yhteisöllisen työskentelyn tukena

10Jou08

Avaa esitys SlideSharessa

Yllä tekemäni lyhyt johdatus Jaikuun. Tämän postauksen pääasia on kuitenkin syksyn mittaan kertyneet kokemukset Jaikun käytöstä yhteisöllisen työskentelyn tukena. Joten nyt asiaan…

Syys-lokakuussa olin opettajana Opiskeluympäristöt ja digitaalinen media -kurssilla. Kurssin alussa perustimme Jaikuun oman kanavan koulutusteknologian aineopinnoille. Kanava upotettiin kurssin wikiin ja siihen liitettiin myös kurssin yhteiset delicious-kirjanmerkit.

Kanavaa käytettiin kurssin alussa siten, että opiskelijat saivat ehdottaa, mitä ohjelmia ja aiheita kurssilla käsiteltäisiin. Jaikuun tulleiden viestien perusteella kontaktitapaamisessa oli helppo lähteä keskustelemaan kurssille valittavista sisällöistä. Toisaalta Jaikussa käyty keskustelu toimi osaltaan kurssin orientaationa ja aktivoi opiskelijoiden aiempaa tietämystä.

Kurssin aikana Jaiku-kanavaa käytettiin ryhmän keskusteluissa ja esim. linkkien jakamisessa, kun harjoiteltiin eri sosiaalisen median ohjelmien käyttöä. Jaikuun tuli jonkin verran myös opiskelijoiden spontaania palautetta ja kysymyksiä. Mistään viestitulvasta ei kuitenkaan voinut puhua. Oli nähtävissä, että ne opiskelijat, jotka olivat aktiivisia face-to-face-tapaamisissa, olivat aktiivisia myös verkossa.

Kurssin lopputapaamisessa opiskelijat esittelivät ryhmätöidensä tuotokset. Tässä yhteydessä Jaikua käytettiin siten, että samalla kun ryhmät esittelivät tuotoksiaan luokan edessä, muut opiskelijat kirjoittivat kysymyksiään ja kommenttejaan Jaikuun. Jokaisen esityksen jälkeen Jaikuun tulleista viesteistä lähdettiin keskustelemaan syvällisemmin. Uskon, että tällä tavalla saatiin enemmän näkökulmia esille kuin mitä olisi saatu perinteisellä tavalla, jossa kysymyksiä voi esittää vain ”luonnossa”. Joillekin opiskelijoille on helpompi esittää ajatuksensa verkossa tekstimuodossa kuin lausua ne ääneen luokassa.

Kun Jaikua käytetään kurssin työskentelyn tukena, eri aiheisiin liittyvät keskustelut jäävät verkkoon pysyvästi, ja niihin on mahdollista palata myöhemminkin. Jaikua voidaan tällä tavalla käyttää koko kurssin dokumentointiin samaan tapaan kuin normaaliakin blogia. Mikään ei myöskään estä jatkamasta Jaikun käyttöä kurssin jälkeen. Aktiiviset opiskelijat voivat sen kautta liittyä itselleen mielenkiintoisiin kanaviin sekä verkostoitua muiden Jaiku-käyttäjien kanssa. Parhaimmillaan Jaikusta voi muodostua ns. sosiaalinen resurssi.

Sittemmin Jaikua on käytetty eräillä DevelOPE-hankkeen kursseilla. Tähän asti kokemukset näiltä kursseilta osoittavat, että Jaiku ei itsestään synnytä aktiivista osallistumista ja yhteisöllistä työskentelyä. Näissä tapauksissa Jaikun käyttö ryhmätöiden työskentelyalustana oli opiskelijoille vapaaehtoista. Opiskelijaryhmät tapasivat myös face-to-face, jolloin todellista tarvetta verkossa tapahtuvalle keskustelulle ei ollut. Tulos oli siis sama kuin monissa verkko-opetuksen tutkimuksissa: jos välineelle ei ole todellista käyttötarvetta ja sen käyttöön ei aktiivisesti ohjata, se koetaan turhaksi eikä sitä oteta käyttöön. Opiskelijoilla on tunnetusti parempaakin tekemistä kuin käyttää jotain välinettä sen itsensä vuoksi. Uuden välineen käyttöönotto edellyttää aina myös toimintatapojen muutosta. Se vie oman aikansa ja vaivansa, vaikka toisikin moninkertaisen hyödyn myöhemmin.

Edellä kuvatuista ei-pelkästään-positiivisista kokemuksista huolimatta uskallan edelleen suositella Jaikua yhteisöllisen työskentelyn tueksi. Kun haasteet ymmärtää ja ottaa huomioon Jaikun käyttöönotossa, niin hyvät kokemukset seuraavat sitten perässä. 😉No Responses Yet to “Kokemuksia Jaikun käytöstä yhteisöllisen työskentelyn tukena”

  1. Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: