DabbleBoardilla käsitekarttoja piirtämään

18Lok08

Tarvitsimme eräälle DevelOPE-hankkeen kurssille verkkopohjaista käsitekarttaohjelmaa. Mind42 ja MindMeister ovat hyviä miellekarttaohjelmia, mutta käsitekarttojen tekemiseen ne eivät sovellu. Niillä ei voi esim. lisätä linkkisanoja käsitteiden välisiin nuoliin, eikä käsitteitä voi yhdistää enempään kuin yhteen toiseen käsitteeseen. (Mitä eroa on käsite- ja miellekartoilla?)

Oli siis löydettävä uusi ohjelma, jolla voisi piirtää millaisia tahansa käsitekarttoja. Tähän tarkoitukseen DabbleBoard osoittautui sopivaksi. DabbleBoard ei ole varsinaisesti käsitekarttaohjelma, vaan pikemminkin kynä ja paperia netissä, jolla voi piirtää mitä ikinä tahtookaan. Vaikka sitten käsitekarttoja.

Kun DabbleBoardin käytön aloittaa, se on sananmukaisesti whiteboard. Kaikki on tehtävä itse. Käsitekartan tapauksessa on aluksi piirrettävä kuvio ydinkäsitteelle. DabbleBoard auttaa sen verran, että se tunnistaa kaikki perusmuodot: ympyrän, suorakulmion, kolmion, salmiakin. Sen jälkeen siihen voi lisätä tekstin. Ydinkäsitteen jälkeen lisätään muut käsitteet ja niiden väliset nuolet.

DabbleBoard tuottaa vektorigrafiikkaa. Se tarkoittaa, että piirtämiään kuvioita voi venyttää, kääntää ja siirrellä. Niitä voi myös ryhmitellä ja monistaa. Piirtämisen avuksi saa tarvittaessa ruudukon, jonka avulla voi piirtää hyvinkin monimutkaisia kuvioita.

Näennäisen yksinkertaisella (ja helppokäyttöisellä!) ohjelmalla voi pienen harjoittelun jälkeen tehdä vaikka mitä. Jos kaikkea ei haluakaan piirtää itse, niin DabbleBoardistä löytyy ”Toolkittejä” eli valmiita kuvioita esim. ohjelmien käyttöliittymien, virtapiirien ja pohjapiirrosten suunnitteluun.

Valmiin piirroksen voi linkittää (kuten edellä) tai sen voi tallentaa PNG-kuvana. Piirrokseen voi myös jakaa oikeuksia muille, jolloin DabbleBoardia voi käyttää yhteisölliseen työskentelyyn.

Jos kiinnostuit, alla olevan slideshown avulla pääset helposti alkuun DabbleBoardin käytössä.2 Responses to “DabbleBoardilla käsitekarttoja piirtämään”

  1. 1 Anne R.

    Mainio johdatus DabbleBoardin käyttöönottoon. Kiitos!


  1. 1 Syksyn neljäs: teemat « Tekstipaja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: