Google Chrome – mihin kehitys johtaa?

18syys08

Täytän nyt lupaukseni kirjoittaa tarkemmin Google Chromesta, josta kirjoitin aiemmin. Chromen ominaisuuksista en raportoi, sillä kattava raportti syntyi Jaikuun muutamassa tunnissa julkaisun jälkeen.

Chromessa oli vain vähän uutta. Tärkein uudistus oli prosessien hallinta, jossa voi seurata jokaisen prosessin (www-selaimen välilehden) muistin ja suorittimen käyttöä. Googlen tavoitteena on selvästikin se, että www-selaimesta tulee vähitellen käyttöjärjestelmän korvaaja ohjelmien suoritusalustana, ja silloin on tärkeää, että yhden ohjelman (www-palvelun) kaatuminen ei kaada muita ohjelmia (www-palveluita). Prosessien hallinnan kautta voidaan siis sulkea kaatunut ohjelmaprosessi ilman, että koko www-selainta tarvitsee sulkea.

Uusia ominaisuuksia enemmän Chromessa oli pahoja puutteita. Täytyy toki huomioida, että kyseessä on vasta beta-versio, joka ei vielä sisällä lopullisen version kaikkia ominaisuuksia. Tein toivomuslistan, mitä ominaisuuksia ja piirteitä toivon Chromen 1.0 -versiosta löytyvän:

 • Sosiaalisen webin ominaisuudet
  Toivon Chromeen tulevan integrointeja sosiaalisen median ohjelmiin kuten blogeihin, wikeihin, Deliciousiin, Flickriin, Facebookiin, Jaikuun jne. Edelleen viittaan Flockiin.
 • Kaverilista ja pikaviestimet
  Sosiaalisesta web-selaimesta täytyy löytyä myös kaverilista, josta näen profiilit ja presencen eli kuka on online, missä ja mitä tekemässä. Kaverilistaan voisi integroida esim. Google Talkin, Skypen, Messengerin, Facebook-chatit, Jaiku-kanavat jne. Myös ryhmäkeskustelujen täytyy onnistua helposti.
 • Lisätoiminnot
  Jotta voisin ottaa Chromen ensisijaiseksi www-selaimeksi siitä täytyy löytyä tuki lisätoiminnoille samaan tapaan kuin Firefoxista. Lisätoiminnot mahdollistaisivat sen, että Chromelle kehitettäisiin työkaluja esim. web-sivustojen rakentamiseen ja toisten verkkopalveluiden hyödyntämiseen.
 • RSS-syötteiden lukija
  RSS-syötteiden tuen puuttuminen oli ehkä pahin pettymys Chromen betassa. On selvää, että RSS-syötteiden lukijan on löydyttävä nykyajan selaimesta.
 • Integrointi Googlen muihin ohjelmiin
  Saman valmistajan ohjelmien täytyy toimia kimpassa. Siitä hyötyy kaikki.

Tässä päällimmäiset toiveet. Integrointi ja sosiaaliset toiminnot näyttävät olevan päivän teema. 🙂


Mihin webin kehitys johtaa?

Millainen Chromesta sitten tuleekin, se vastaa tavalla tai toisella kysymykseen, millaisena Google näkee webin tulevaisuuden. Se ei olekaan mikään pieni kysymys!

Olen viime aikoina pyöritellyt ajatusta, että itse asiassa web-selaimista on hyvää vauhtia kehittymässä personoituja työkaluja – suorastaan henkilökohtaisia oppimisympäristöjä (PLE) samaan tapaan kuin blogeista jo aiemmin. Otan tällaisen kehityksen ilomielin vastaan, sillä se avaa taas uudenlaisia mahdollisuuksia opetuksen ja oppimisen näkökulmasta.

Toisena kehityssuuntana näen, että samaan tapaan kuin Windows Vistassa on työpöytävimpaimia (gadgetteja, siellä ruudun oikeassa reunassa), niin web-selaimien lisätoimintojen merkitys tulee kasvamaan. Veikkaan niistä pian kehittyvän saman tyyppisiä yhteisöllisiä pikkuohjelmia kuin Facebookin ohjelmat ovat tällä hetkellä. Parin vuoden sisällä meillä voi olla web-selaimeen integroituna työpaikan intranet tai koulun verkko-oppimisympäristö. Ne voivat koostua useista web-selaimeen liitetyistä ohjelmista sekä sosiaalisen median verkkopalveluista.

Ohjelmien kehitystä suurempana muutoksena näen kuitenkin sen, miten webin kehitys muuttaa yhteiskuntaa ja sosiaalisia käytäntöjä. Jo ns. web 1.0 oli vapaa, mutta web 2.0 ja sosiaalinen media ovat vieneet vapauden ja ennen muuta avoimuuden sekä tiedonjakamisen uudelle tasolle. Tulevaisuudessa meiltä vaaditaan rohkeutta ja taitoja toimia avoimissa verkkoyhteisöissä, jotka ovat kaikille julkisia. Niissä vallitsee hyvin erilaiset sosiaaliset pelisäännöt kuin mihin olemme tällä hetkellä tottuneet.

”Maailma muuttuu Eskoseni.”No Responses Yet to “Google Chrome – mihin kehitys johtaa?”

 1. Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: