Vihoviimeinen Windows Vista

25Elo08

Tiivistelmä: Windows Vista on fiasko.

Pitkä versio:

Alkukesästä vanhalle kannettavalle kaatui lasillinen vettä ja piti ostaa uusi. Sellainen löytyi kaupasta ja mukana tuli Windows Vista. Otin tietoisen riskin ja toivoin, että Vistan pahimmat viat olisi jo ehditty korjata. Parin kuukauden käytön jälkeen alkaa kuitenkin mitta olemaan täysi.

Koneessa on 2 Gt keskusmuistia. Lähes puolet siitä menee käyttöjärjestelmän pyörittämiseen. Hirveää tuhlausta! Käyttöjärjestelmääkö varten tietokone hankitaan?

Mitä tahansa teenkin – vaikkapa asennan jonkin ohjelman – Vista kysyy, olenko varma että haluan tehdä sen. Hei, jos käynnistän ohjelman asennuksen, silloin todellakin haluan asentaa sen!

Kun en tee koneella mitään, se tuntuu silti koko ajan tekevän jotain. Vistan tekosista ei ota selvää.

Kun sammutan tietokoneen, lopetusefektejä lataillaan pitkä tovi. Lopuksi ne suoritetaan näyttävästi ja kone sammuu. Sama päinvastoin käynnistettäessä. Miksei konetta voi vain sammuttaa/käynnistää nopeasti ja that’s it?

Kun käynnistän resurssienhallinnan, hakemistojen ja tiedostojen ikonien latailu vie jonkin aikaa, ennen kuin ohjelman käytön voi oikeasti aloittaa. Windows XP:ssä homma toimi sutjakkaasti. Pitikö tämäkin sössiä?

Erehdyin asentamaan Windows Media Player 11:n. Sen jälkeen videot eivät ole toimineet. Jollain keskustelupalstalla oli tieto, etteivät WMP 11 ja Vista viihdy samassa koneessa. Löysin myös useita korjausohjeita. Mikään ei ole auttanut.

Yritin asentaa lähiverkossa olevan tulostimen ajurin. Kohta Vista ilmoitti: ”Ei tarpeeksi muistia ajurin asentamiseen. Sammuta ohjelmia ja yritä uudelleen.” Resurssienhallinnan lisäksi ei ollut muita ohjelmia päällä, joten mitään ei ollut tehtävissä. Vistalle ei riitä edes 1 Gt vapaata keskusmuistia yhden pikku ajurin asentamiseen!

Olen miettinyt, mitä sellaista Windows Vista tarjoaa, minkä takia jaksaisin kärsiä sitä pidempään. Alt+Tab -näppäimillä esiin tuleva ohjelmien pyöritysefekti ja sidebar-vempaimet eivät riitä.

Alkaa tuntumaan erittäin houkuttelevalta käyttää yksi työpäivä vanhan Windows XP:n sekä tarvittavien päivitysten, ajureiden ja ohjelmien asentamiseen. Vistaan verrattuna XP on ilmiömäisen hyvä käyttöjärjestelmä. Kolmannes Vistan hankkineista on jo tehnyt saman johtopäätöksen.

XP:tä asennellessa voisi vaikka miettiä, minkä sanojen lyhenne Vista on…11 Responses to “Vihoviimeinen Windows Vista”

 1. 1 2K

  Itse olen käyttänyt Vistaa nyt puolitoista vuotta ja voin sanoa,että suuri osa tuosta ei ole normaalia käytöstä.

  Oikeuksien kysyminen. Jos pännii, niin ota UAC (User Account Control) pois käytöstä. Poisottaminen vaatii uudelleenkäynnistämisen, mutta sen jälkeen sinulta ei kysellä mitään.

  Hitaus ja temppuilu… Itselläni ongelmia alkuvaiheessa aiheuttivat vanhat ohjelmat ja ajurit. Vista vaatii toimiakseen Vista-yhteensopivat ohjelmat ja oheislaitteet. Muuten luvassa on kaatumisia, hitautta ja kirosanoja. Etenkin virusohjelmat ja vanhat ajurit voivat aiheuttaa ongelmia. Etenkin tuo pitkä sammumisprosessi viittaa siihen, että jokin Vistan ulkopuolinen sovellus/palvelu hirttää kiinni (tätä voi metsästää menemällä Control Paneliin, valitsemalla Administrative Tools ja sieltä Event Viewer)

  Resurssienhallinnan hitaus… Johtuu varmaan siitä, että Vista indeksoi jatkuvalla syötöllä tiedostojesi sisältöä. Kts. http://4sysops.com/archives/how-to-disable-vista’s-desktop-search-indexing-windows-search/

  -2k-

 2. 2 Harto

  2K:
  Kyse ei ole vanhoista ohjelmista tai ajureista, sillä kone on ihan uusi ja ajurit oli asennettu valmiiksi. Kaikki Vistan suosittelemat päivitykset on asennettu. Koneeseen ei ole asennettu vanhempia ohjelmia tai kytketty mitään oheislaitteita. Virustorjuntaohjelma toki löytyy, tietenkin.

  Kiitos vinkeistä, kokeilen niitä. Valitettavasti ne eivät kuitenkaan voi auttaa siihen, että Vista varastaa leijonan osan koneen resursseista.

 3. 3 2K

  Toivottavasti apu löytyy noista, sillä omat työkoneeni (useampikin) kuluttavat idle-tilassa (silloinkin taustapalveluissa on päällä mm. webbi- ja tietokantapalvelimia) keskimäärin 800mt muistia, normaalikuormituksessa (selain,maili, kehittäjätuotteita avoinna) menee keskimäärin 1.2-1.3gt muistia ilman sen suurempia tökkimisiä. Eli oudolta tuntuu…

 4. 4 Pekka

  Olen käyttänyt Windows Vista Home versiolla varustettua HP:n kannettaavaa reilun kuukauden. Kokemukset eivät kovin hyviä ole, eli nyt on harkinnassa käyttiksen vaihto.
  Käyttöjärjestelmä kaatuili viime viikolla melkein päivittäin. Ostin koneen kyllä ihan muuta käyttöä varten kuin sitä, että saan käynnistää sitä uudelleen ja uudelleen. Ajoin rekisterien korjausohjelman ja sen jälkeen Vista on pysynyt pystyssä. Samanlaiset hitausongelmat kyllä ovat edelleen, kuin muillakin. Sitten Microsoftin vanhempien ohjelmien toiminta Vistassa:

  – Visual Basic 5.0 asentuu, muttei toimi
  – MS Front Page 2000 ei edes asennu
  – MS Front Page 97 asentuu ja näyttää toimivankin (!)

  Aion vielä testata muutaman viikon ja jos se vie edelleen aikaani kaikenlaisten elvytystarpeiden vuoksi, niin silloin on edessä vaihto XP:en. Sen kanssa olen tullut hyvin toimeen.

 5. 5 Matti

  Olen lähes kaikessa samaa mieltä mitä jo tuossa aiemmin on mainittu Vistasta.
  Itse olen pyörittänyt Vistaa vasta parivkoa, mutta mitta alkaa jo olla yäysi. Voihan se olla tietysti niinkin, että ajan kansssa tähänkin ”oppii” – tosin, en pidä sitä kovinkaan tarpeellisena enää. Nyt oikeastaan tärkein kysymys mielessäni onkin, että miten saan XP:n asentumaan koneelle muine kikkeineen ilman koko vkonlopun vääntöä…?
  Varmasti vaihdan silläkin uhalla, että joutuisin pykäämään konetta ohjelma kerrallaan, tms.

  matti

 6. 6 Harto

  Matti: Itse lopulta vaihdoin ko. kannettavaan XP:n tilalle. Sekoilin aikani käynnistystiedostojen kanssa, mutta sain lopulta toimimaan. Meni hyvinkin yksi työpäivä, kuten pelkäsin, mutta oli sen arvoista. 🙂 Valitettavasti en osaa antaa tarkempia ohjeita – Googlella niitä kuitenkin löytyi.

 7. 7 Obvious

  Onneksi on Apple, en olisi uskonut että vuoden käytön jälkeen tietokone voi edelleen toimia aivan kuin se olisi vasta kaupasta tuotu.

  XP tuntui vaativan uudelleenasennuksen vähintään puolivuosittain.

  Ja kaiken lisäksi näihin tuoreimpiin Applen tuotoksiin saa asennettua myös Windowsin, jos jostain syystä on pakko.

 8. 8 Kalevi

  Yksinkertainen tapa saada XP on ostaa Helsinginkadun ja Fleminginkadun kulmassa olevasta GlobalGraph-liikkeestä käytetty torni- tai pöytäkone tai kannettava. Ovat (yleensä) professional laatua, koska k.o. liike ostaa firmoilta koneita, kun nämä päivittävät konekantaansa parin vuoden välein. Todella edullista (tornikone tai pöytäkone 200 – 300 €, kannettava 200 – 400 €, eikä todellakaan tarvitse ainakaan kai vielä tyytyä Vista-roskaan. Kaksitonninen käyttis olisi kai vieläkin parempi kuin XP, mutta siihen ei kaikkiin ajureihin yms. saa enää päivityksiä (esim. PC-suite). En tiedä saako täällä mainostaa, mutta minusta tämä ei ole mainostamista, vaan auta miestä mäessä juttua.

 9. 9 Perho

  Suosittelen asentamaan vistan rinnalle normaalikäyttöä varten jonkun erittäin yksinkertaisen linux-jakelun, tai poistamaan vistan kokonaan, jos et sitä välttämättä tarvitse (eli pelikäytössä tai jonkun erikoisen ammattilaisohjelman käyttössä, mistä ei ole linuxille omaa versiota.) Itse siirryin vajaa kuukausi sitten linuxin käyttäjäksi ja olen tyytyväinen. Ei mitään ongelmia ole esiintynyt ja muisti/prosessorikäyttö on minimaalista! Ohjelmat päivittyvät automaattisesti, laitteet asentuvat 99% ilman ulkoisia ajureita, Mukana mahtavia ilmaisohjelmia jotka korvaavat kaupalliset windowsin muistisyöpöt ohjelmat täysin! Jos jotain ongelmia kuitenkin esiintyy, niin melkein jokaisesta linux-jakelusta on tukifoorumit, joissa linux-gurut auttavat sinua mielellään, kunhan esität asiat asiallisesti!

 10. 10 Harto

  Jos on tullut hankkineeksi Windows Vista Businessin tai Ultimaten OEM-version, niin lisenssi oikeuttaa asentamaan Vistan sijasta XP:n. Kyseessä on ns. downgrade, eli ohjelman ”palauttaminen” aiempaan versioon. Lisätietoja:
  http://www.microsoft.com/finland/license/business/palvelinohjelmistot/downgrade.mspx#2
  http://www.microsoft.com/finland/pkinfo/guru/windows.mspx#EEB

 11. 11 Dmax

  Itselläni ei ole windows vistaa mutta tädilläni on. On tosi ärsyttävää korjailla sitä aina.
  Taisin lukea jostain että Vistan järjestelmävaatimukset olisivat liian suuri hyppäys xpeestä. Itse suosittelen windows xpeetä ja kannattaa asentaa myös Linux ubuntu toiselle kovalevyn osiolle. Eipä silti, on xpeessäkin niitä vikoja.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: