Bill Gatesista Suomen kummisetä?

19Tam08

Pääministeri Vanhanen kävi USA:ssa ja tapasi Bill Gatesin. Tapaamisen lopputuloksena Microsoft lahjoittaa Suomen kouluille Live@edu -palvelupaketin, joka sisältää mm. Windows Live Messenger -pikaviestimen, sähköisen reissuvihon, kalenterin ja 5 Gt kotisivutilaa per oppilas. Kun maailman rikkain mies (1995-2007) ryhtyy piskuisen Suomen kummisedäksi, niin senhän pitäisi olla hyvä uutinen. Miksi sitten en ole pelkästään iloinen?

Lahjahevosten suuhun ei kuulemma saisi katsoa, mutta katsotaan nyt kuitenkin ennen kuin istutetaan lapsia kyytiin. Lasten kanssa on parempi varoa kuin katua.

Microsoft on tietokone-ohjelmistojen markkinajohtaja. On selvää, että kyse on Microsoftin kannalta markkinatempauksesta. Suomi tunnetaan maailmalla edelläkävijänä ja teknologian ihmemaana. Menestyksen on suitsutettu perustuvan Suomen peruskoulujärjestelmään, ja kun koululaiset ovat voittaneet PISA-tutkimuksia, on sanoma mennyt hyvin läpi myös kansainvälisesti. Mikä olisi Microsoftille houkuttelevampi sponsorointikohde?

Suomen koululaisille messenger on jo ennestään tuttu – siihen ei tarvita Gatesin ”yllätyslahjoja”. Mutta Microsoftille ei tietenkään ole pahitteeksi, jos messengerin käyttöön opastetaan koulussakin. Opettajia on yritetty tavan takaa valjastaa myynninedistäjiksi. Erilaiset avoimen lähdekoodin ohjelmat ovat Suomessa kovassa suosiossa. Microsoftin suunnassa on varmasti oltu huolissaan, kun Nokia-Suomessa esimerkiksi Firefox vie markkinaosuuksia Internet Explorerilta ja Open Office MS:n Officelta. Live@edun avulla pienet koululaisemme saadaan totutettua jo varhain Microsoftin tuotteiden käyttäjiksi. Peruskoulu ja lukio kestävät yhteensä 12-13 vuotta. Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa, ajatellaan Redmondissa. Toki tilanne on ollut sama jo ennenkin, mutta nyt siitä ilosta ei tarvitse edes maksaa.

Jääkö Gatesin ”lahjan” jälkeen Suomen kouluille enää varaa valita? Tuleeko seuraavaksi OPH:n ohje, että lahja on pakko ottaa vastaan, vaikkei haluaisikaan? Vaihtoehtojahan on olemassa – sekä kaupallisia kotimaisia ohjelmistoja että ilmaisia avoimen lähdekoodin ratkaisuja. On selvää, että tämä ei voi olla vaikuttamatta ikävästi suomalaiseen ohjelmistoalaan (kts. tämä). Miksi siis ryhtyä maailman suurimman ohjelmistoalan yrityksen mannekiiniksi? Ilmeisesti tässä haetaan jonkinlaista Suomen valtion ja Microsoftin välistä strategista kumppanuutta. Mutta kuinka moni Vanhasen lisäksi haluaa oikeasti ryhtyä tähän? Ainakin opettajista löytyy varmasti monta idean vastustajaa. Peruskoulussa kun pitäisi kasvattaa kriittisesti ajattelevia ihmisiä – ei kummisedän ohjauksessa toimivia Microsoft-kansalaisia.

Edellinen lause saattoi kuulostaa yliampuvalta, mutta olen melko varma, että jatkoa seuraa. Kun annat pikkusormen jne. Onko seuraava askel Microsoftin rahoittama ja täysin MS-tuotteilla kyllästetty huippuyliopisto, joka tekee MS-tutkimusta?2 Responses to “Bill Gatesista Suomen kummisetä?”

  1. Samanlaiset mietteet minullakin!

    Itse olen miettinyt viime aikoina kovasti koulun it-tuen merkitystä avoimen oppimisympäristön mahdollistajana tai kaatajana. Kyllä sille sakille varmaan hyvin sopii vakioitu käyttöympäristö, jossa joka lapsi tahkoo MS-ohjelmilla!

    Juuri toissapäivänä sain palautetta, että meillä tuettu käyttöjärjestelmä on Windows ja tuettu selain on IE, joten turha valittaa, jos hommat eivät toimi Macillä ja Safarilla. Ja käsitekartat tehdään Microsoftin Visolla, turha pyytää asentamaan Cmap. Äääk!

  2. 2 Harto

    Asiassa tarvittaisiin ylemmän tason kannanottoja avoimien ohjelmien puolesta. On vaikeaa käsittää, minkä takia ilmaisia ja hyväksi havaittuja ohjelmia ei haluta käyttää. Kyse on varmaan kuitenkin enemmän vielä tiedon puutteesta kuin varsinaisesta vastustamisesta tms.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: