Facebook on Tetris 2.0

12Tam08

Facebook = Tetris 2.0Liityin sitten lopulta Facebookiin. Aiemmin ajattelin, ettei minulla olisi aikaa moiseen. Varmaan moni ajattelee/-i samalla tavalla. Yritin uida vastavirtaan. Lopulta virta oli liian voimakas: useampi tuttu tunnustautui Facebookin käyttäjäksi, joten miksi minä taistelin vastaan? ”Kaikkihan siellä on.” Ja pitihän mokomaan palveluun tutustua ihan ammatillisen mielenkiinnonkin takia. 😉

Kun liityin Facebookiin, yllättyin kuinka paljon siellä on kaikenlaista… Niin, mitä? Sälää, enimmäkseen hyödytöntä, mutta mukavaa ajanvietettä. Hyvässä hiekkalaatikossa on paljon leluja – ja tietysti kavereita. Ydin on sosiaalisten verkostojen urkkiminen ja omansa kasvattaminen. Facebook vastaa ihmisen tarpeeseen tuntea olevansa hyväksytty ja osa laumaa. Mitä enemmän ”ystäviä” sinulla on, sitä enemmän voit pönkittää sillä itsetuntoasi. Ja näyttäähän se hyvältä muidenkin silmissä, eikö niin? Sillä ei oikeastaan ole väliä, miten hyvin tunnet kyseiset ystävät IRL.

Kuten on mainostettu, Facebookin kautta on mahdollista löytää unohdettuja ystäviä, jotka tunsit silloin nuorena. On mukavaa uudistaa vanhoja kontakteja. Olla taas nuori? Kynnys yhteydenpitoon on naamakirjassa matala. Facebook lisää sosiaalista elämääsi – tai sehän riippuu sinusta itsestäsi.

Voidaan perustellusti väittää, että Facebookista on jotain hyötyäkin. Mutta suurin osa on sitä hömppää. Toki hömpässä ei ole mitään pahaa. Voisi sanoa, että Facebook on nykyajan Tetris – mahdollisuus tappaa ylimääräistä aikaa. Paremminkin se on Tetris 2.0, kun mukana on sosiaalinen aspekti, käyttäjien tuottama sisältö ja uudet teknologiat. Ainoa, mikä hiukan sotii Web 2.0:n periaatteita vastaan, on, ettei FB ole täysin Vapaa. Pakkorekisteröinti kasvattaa käyttäjämäärää. Naamakirja ei ole ilmainen.

Digimedialaisena minua viehettää FB:n pikku ohjelmat, joita voi liittää profiiliinsa. Parhaimmilla niitä on kymmeniä. Ohjelmat leviävät sosiaalisen verkoston kautta. Tämän tyyppisten ohjelmien on ennustettu lisääntyvän tulevaisuudessa räjähdysmäisesti. Se on varmasti totta. Jos et usko, niin etsi jostakin Facebookin kasvuluvut. Ja hämmästy.3 Responses to “Facebook on Tetris 2.0”

  1. 1 erkka

    Kerro sitten, tuliko vastaan appseja, joista on jotain iloa/hyötyä pitkällä aikavälillä. 🙂

  2. 2 Harto

    Heh, samoin. Ja hyödyksi ei nyt lueta pelkästään sosiaalisen verkoston kasvattamista, josta tietysti on ”paljon” hyötyä. 🙂

  3. 3 Maurelita

    Ainakin pari jippoa on ihan kiinnostavaa aiheen itsensä tiimoilta, eli miten ymmärtää (ja hyödyntää ?) yhteisöverkostoja. Bloggasin aiheesta pikaisen jutun, mutta se oli ollut mielessä jo pitkään – tekisi mieli tutkia tarkemminkin ilmiötä, silkasta uteliaisuudesta mutta myös työn puitteissa.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: