Medialta unohtui humanismi Jokelan kouluammunnassa

16Mar07

Olen Jokelan kouluammunnan ensimmäisestä päivästä lähtien ollut suuttunut siitä, miten media on repinyt otsikoita tapahtumista. Se on lypsänyt inhimillisellä tragedialla ennen näkemättömällä tavalla. Kaiken surun ja järkytyksen keskellä tämä on tuntunut pahalta.

En aiemmin halunnut kirjoittaa Jokelasta mitään, koska aihe oli liian vaikea ja sillä mässäiltiin joka puolella, mihin vain katseensa käänsi. Nyt tapahtuneesta on kulunut riittävästi, jotta olen valmis sanomaan sanottavani median toiminnasta. Alla oleva kritiikki koskee suurimpia suomalaisia tiedotusvälineitä kuten iltapäivälehtiä, valtakunnallisia sanomalehtiä, YLE:ä ja TV-kanavia sekä tieto- ja kuvatoimistoja.

__________

Toimittajat soittelivat luokkiin jumiin jääneille oppilaille samaan aikaan, kun ampuja teki veristä työtään. Mitä jos soiva kännykkä olisi paljastanut jonkun piilossa olevan oppilaan ampujalle? Emme voi tietää, tapahtuiko näin.

Mistä lähtien järkyttyneitä lapsia ja nuoria on saanut haastatella jopa TV-lähetyksiin välittömästi sen jälkeen, kun he ovat selvinneet ampujan luodeilta ja/tai menettäneet koulutoverinsa?

Miksi kuvaajat ovat ottaneet lähikuvia shokissa olevista oppilaista, myös sellaisista, jotka ovat sen kieltäneet? Lehdet ovat jopa julkaisseet näitä kuvia.

Välillä tuntuu, että lähes jokainen ampujan tuntenut oppilas on jo ollut jonkun tiedotusvälineen videohaastattelussa.

Kun pelko vähitellen väistyi otsikoista, tilalle nousi suuri suru. Silloin lehtijuttujen viereen piti saada mahdollisimman koskettavia kuvia oppilaista, jotka laskevat kynttilöitä uhrien muistolle ja lohduttavat toisiaan – vaikka sitten piilosta kuvaten ja nimenomaista kuvauskieltoa rikkoen.

Onko meidän oikeasti tarpeen tietää, mistä ampujan äiti oli kotoisin? Miksi ampujan ja uhrien vanhempien tuskaa pitää lisätä?

Jo vuorokausi tapahtuman jälkeen ampujan luonteesta, ex-tyttöystävästä ja lapsuudesta oli kirjoitettu palstakilometreittäin. On kuitenkin täysin selvää, että teko ei ollut terveen ihmisen tekemä, joten tapahtumaa ei voida ymmärtää ampujan luonteeseen tutustumalla. Terve ihminen ei ymmärrä sairaan mielen liikkeitä.

Miksi media käy kaikki mahdolliset asiaan liittyvät sivuseikat läpi siten kuin ne muka olisivat aiheuttaneet teon? Netti, räiskintäpelit, YouTube… Minkään näistä ei tiedetä aiheuttavan mielisairautta.

Miksi kaikki keskeiset lehdet ottivat kotisivuilleen ampujan tekemät videot, jotka YouTube oli poistanut heti, kun tapahtunut oli tullut sen ylläpitäjien tietoon? Samaan aikaan mediat osoittivat syytöksiä YouTubea kohtaan, vaikka se oli jo aiemmin poistanut ampujan käyttäjätunnuksen ja videoita. Täydellistä kaksinaamaisuutta: ampujan videot YouTubessa olivat paha asia, mutta lehden omilla kotisivuilla ne ovatkin arvossa pidettävää ”tiedonvälitystä”.

Ja lopulta kun jokelalaiset nuoret aivan oikein nostivat median toiminnan huomion kohteeksi ja vaativat anteeksipyyntöä, tiedotusvälineet pakenevat vastuutaan ja kiistävät toimineensa mitenkään väärin. Tämän ne tekevät ennen muuta uutisoimalla Jokelan opiskelijoiden addressista ja julistamalla sille suurta sympatiaansa – samalla piilottaen oman likapyykkinsä.

Varmasti monelle on jäänyt mieleen ampujan paidassa ollut teksti ”Humanity is overrated”. Olen ampujan sanomasta täydellisesti eri mieltä, mutta suomalaisilta toimittajilta humanismi pääsi unohtumaan ”tilanteen ollessa päällä”. Jälkikäteen osataan tietysti olla huomaavaisia tragedian uhreja kohtaan – sekä poistaa räikeimpiä ylilyöntejä omilta kotisivuilta.6 Responses to “Medialta unohtui humanismi Jokelan kouluammunnassa”

 1. En millään malta olla kertomatta, että aloitin itse mediakritiikin Jokelan tapahtumia jo seuraavana aamuna, tosin hieman eri perspektiivistä:

  http://viivanalta.blogit.kauppalehti.fi/2007/11/08/jokela-on-vakavan-itsetutkiskelun-paikka-medialle/
  ja jatkoin sitä pari päivää myöhemmin nyt jo hyvin samoista lähtökohdista kuin tämäkin blogi;

  http://viivanalta.blogit.kauppalehti.fi/2007/11/09/jokela-hyoty-uhrien-omaisille/

  t.
  Jaakko Wallenius
  ajoittain omaa ammattikuntaansa
  (tai no, oikeastaan lähinnä iltapäivälehtiä)
  häpeävä toimittaja

 2. 3 Harto

  Jaakko Wallenius:
  Hyviä kirjoituksia. Harkitsin aikanaan itsekin toimittajan ammattia, enkä epäile yhtään, etteikö Suomi olisi täynnä toimittajia, joiden ammattietiikka on korkealla. Valitettavasti vain ylilyöntejä tapahtui kaikissa valtamedioissa Jokelan tapauksessa. Tietysti ne ovat vain pieni osa Jokela-uutisointia, mutta merkittävä sellainen.

  Olen edelleen pettynyt siihen, että tiedotusvälineet kyllä uutisoivat ”nyt keskustellaan toimittajien etiikasta” ja ”Jokelan nuoret vaativat median anteeksipyyntöä”, mutta yksikään ei ole vieläkään ryhtynyt oman likapyykkinsä pesemiseen. Mielestäni kyse on liian suuresta egosta: ei voida myöntää, että virheitä tapahtui – ei ainakaan ennen kuin kilpailijat ovat myöntäneet. Ja siinähän menettäisi kasvonsa! Voi kuinka ikävää… Se on täysin turhaa oman maineen suojelua, koska ei ole mikään uutinen, että virheitä tapahtui. Me kaikki näimme ne, joten niitä on turha yrittää kiistää. Tietysti aloitteen pitäisi lähteä päätoimittajista, mutta kaikesta päätellen ei ole syytä pidättää hengitystä.

 3. 4 gorilla

  Täysin samaa mieltä. Median toiminta täysin moraalitonta ja typerää.
  Nykyään vain tuntuu että myös nuoret (ehkä ihmiset yleensäkin?) puivat asioitaan netissä turhankin julkisesti.

  Seurasin aamulla irc-galleriassa ja murha.info sivustoilla käytävää keskustelua nuoresta puukotuksen uhrista. Itsesensuuri täysin hukassa, ja tätä myös media käyttää hyväksi. En tiedä sitten onko tietoista toimintaa, vaiko yleinen asenne? Tuomittavaa kuitenkin.

  Moraali ei ainakaan seuraa tekniikan kehitystä.

 4. 5 Maurelita

  Minua karmi melkein eniten juuri se valtamedian sivuilla komeillut ”olitko paikalla – lähetä kuvasi” -huhuilu. Jotain rajaa.

  Matalan profiilin ulkosuomalainen.


 1. 1 Hyvää ja huonoa uutisointia Kauhajoen tragediasta « LEHMÄTKIN LENTÄIS

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: